Siyaset 100 bin şahitle ‘vuslat’ kongresi

100 bin şahitle ‘vuslat’ kongresi

22.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan, 27 Ağustos 2014’teki vedasından tam 998 gün sonra, yaklaşık 100 bin partilinin şahitliğiyle yeniden “aşkım, sevdam” dediği partisinin başına geçti

100 bin şahitle  ‘vuslat’ kongresi

Ak Parti’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sürecinde önemli bir viraj alındı. Referandumla kabul edilen anayasa değişikliğinin verdiği imkânla 2 Mayıs’ta Ak Parti’ye üyeliği yeniden ihdas edilen Erdoğan, dünkü kongreyle 27 Ağustos 2014’teki vedasından tam 998 gün sonra, yaklaşık 100 bin partilinin şahitliğiyle Ak Parti’nin başına geçti. Erdoğan ve Genel Başkanlık görevini kendisine devreden Başbakan Binali Yıldırım’ın birlikte el ele salonu selamladıkları kongreden dikkat çekici notlar özetle şöyle:
AKIN AKIN GELDİLER: Kongreyi 60 bini Ankara dışından olmak üzere yaklaşık 100 bin partili izledi. Kapasitesinin yetersizliği nedeniyle dışarda kalan partililer için çadırlar, dev ekranlar ve seyyar tuvaletler kuruldu. Kumanya ve su servisi yapıldı.
OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK: Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar olmak üzere devletin üst düzeyinin tamamının hazır bulunduğu kongre nedeniyle salon çevresinde ve içinde olağanüstü güvenlik tedbirleri uygulandı. Salona açılan yollar önceki geceden itibaren trafiğe kapatıldı. Gün boyunca salon üstünde polis helikopterleri kontrol uçuşu yaptı. Atlı ve köpekli polisler salon çevresinde devriye gezdi. Normalde iki üst araması ve salon girişinde x-ray taraması ile girilen Arena’ya bu kez 4 üst araması ve 2 x-ray taraması ile girilebildi. Kontrollerde tespit edilen deodorant, parfüm, spreyler alıkonuldu.
VEKİLLERE DE KİMLİK SORULDU: Salon içinde bin 600 parti görevlisinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı korumaları görev yaptı. Bakan ve milletvekilleri de güvenlik tedbirlerinden nasibini aldı. Korumalar milletvekilleri ve bakanların dahi kongre kartları kontrol edildi. Bu nedenle korumalarla vekiller arasında sık sık gerilim yaşandı.
BİBER GAZLI MÜDAHALE: Salon dışındaki partililerin içeriye girmeye çalışmaları da güvenlik güçleri ile Ak Partilileri karşı karşıya getirdi. Aşırı izdiham nedeniyle kontrol noktalarında yığılmalar yaşanınca polis “biber gazlı” müdahalede bulundu.
SÜSLEME YAPILMADI: “Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform” temasını taşıyan kongrenin gerçekleştirildiği salonda hiç süsleme yapılmadı. Dev Türk bayrağı asılan salonda, Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın posterleri yer aldı. “Millete efendilik için değil, millete hizmet için varız”, “Kutlu dava güçlü Türkiye”, “Sağlam irade kurucu lider”, “hep birlikte yeni hedeflere”, “Değişimin lideri, milletin partisi”, “Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek”, “Yürüyeceksin gençler yürüyecek arkandan” pankartları dikkat çekti. 15 Temmuz şehidi Erol Olçok ile oğlunun resmedildiği “Vatan size minnettar” yazılı posterler de salonda yer aldı.
HALİSDEMİR’İN BABASI ÖZEL DAVETLİ: Kongrede, 450 sivil toplum kuruluşunun yanı sıra şehit yakınları, gaziler ve engellileri temsilen 219 kişi hazır bulundu. 15 Temmuz’un sembol isimlerinden Ömer HalisDemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir de özel davetli olarak salondaydı.
YABANCI MİSYON: Kongreye 44 büyükelçi, 43 büyükelçilik temsilcisi, 11 yabancı sivil toplum kuruluşu davet edilirken 704’ü ulusal, olmak üzere 800’ü aşkın medya mensubu kongreye akreditasyon yaptırdı. Kongrede, konuşmalar İngilizce ve Arapçaya simültane olarak da çevrildi.
BİJİ SEROK ERDOĞAN: Salonda Erdoğan beklenirken, Diyarbakır’dan gelen partililerin sık sık “Biji serok Erdoğan” sloganı atması dikkat çekti.

‘Durmak yok yola devam’

Erdoğan’ı Arena’ya’ya gelişinde Yıldırım ve parti yöneticileri ile bazı bakan, grup başkanvekilleri ve milletvekilleri karşıladı. Erdoğan ve Yıldırım salona girmeden önce dışarıda bekleyen on binlerce partiliyi parti otobüsünün üstünden selamlayıp kısa birer konuşma yaptılar. Yıldırım konuşmasında “Güzel bir bayramı birlikte yaşıyoruz. Ak Parti teşkilatı mensupları olarak hasretin vuslata dönüştüğü anı yaşıyorum. Hoş geldiniz genel başkanım, liderim” dedi.
Erdoğan da, “Yol arkadaşım, genel başkanımız Binali Bey’e teşekkür ediyorum. 998 gün sonra en kalbi duygularımla sizleri selamlıyorum. Fiili bir ayrılığımız vardı yine beraberiz. Sizlerin heyecanı, heyecanımızdır” dedi. 2019 seçimlerini hatırlatan Erdoğan, “Durmak yok, yola devam. Tevazuyu elden bırakmayacağız ama kapı kapı dolaşma geleneğimiz var; kapı kapı dolaşacağız, çok çalışacağız” diye konuştu. .
ÇOCUKLAR KARŞILADI: Saat 11.35’de Erdoğan ve Yıldırım çifti salona girdi. Kendilerini 7 coğrafi bölgeyi temsilen folklorik kıyafetler giymiş 7’si kız 7’si erkek 14 çocuk çiçeklerle karşıladı. Erdoğan ve Yıldırım çifti “Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız, güçlü ülkemizin güçlü lideri” anonsunun ardından, Dombra parçası eşliğinde salonun ortasında kurulan platformda birlikte yürüyerek partilileri selamladılar.
GÖZLERİ DOLDU: Erdoğan ve Yıldırım’ın eşleriyle birlikte salonda sahnenin hemen önünde parti yöneticilerinin oturduğu sırada yan yana yerlerini almalarının ardından Ak Parti’nin kuruluşundan bugüne hizmetlerinin anlatıldığı “Bitmeyen Sevda” adlı kısa film gösterildi. Erdoğan’ın bu sırada duygulanıp göz yaşlarını sildiği gözlenirken, salondaki birçok partilinin ağlaması dikkat çekti.
BAHÇELİ VAR, DAVUTOĞLU YOK: 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüntüler ile Erdoğan ve Yıldırım’ın o gece yaptıkları açıklamaların da yer aldığı filmde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hem Erdoğan hem de Yıldırım ile yaptığı görüşmelere ilişkin görüntüleri de yer aldı. Ak Parti’nin 2002’den bu yana tarihi özetlenmesine karşın filmde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görüntülerinin yer almaması dikkat çekti.
1,5 SAAT RÖTARLA BAŞLADI: Saat 10.00’da başlaması planlanan kongre 1,5 saat rötarla Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş’ın konuşmasıyla start aldı. Ataş saat 10.05 itibarıyla toplantı için yeterli delege sayısına ulaşıldığını bildirdi. Kongrede ilk seçim divan heyeti için yapıldı. Divan Başkanlığı’na partinin 2. adamı konumunda olan Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı seçilirken, divan heyetinde 16 Nisan referandumunda “evet rekortmeni” olan Harran’ın Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz da yer aldı.
GENEL BAŞKAN OLARAK SON KEZ KÜRSÜDE: Yıldırım’ın konuşmasından önce kendisi için hazırlanan kısa tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Yıldırım’ın 15 Temmuz ve 16 Nisan performanslarıyla demokrasi zaferinde tarihe imza atanlardan olduğu vurgulanan filmde “O dava adamı. Birliğimizi beraberliğimizi büyüttü. O Binali Yıldırım, hizmet adamı, devlet adamı, dava adamı, Cumhurbaşkanımızın yol arkadaşı” ifadeleri dikkat çekti. Genel Başkan sıfatıyla son kez partililere hitap eden Yıldırım 40 dakika süren konuşmasına “Bugün günlerden vuslat. Rabbime hamdolsun” ifadeleriyle başladı. Yıldırım konuşurken partililer “Fedakâr Başbakan”, “Vefakâr Başbakan” sloganları attı.
TEK ADAY GÖSTERİLDİ: Erdoğan kongrede ilk imza Yıldırım’a ait olmak üzere 1370 delegenin imzasıyla Genel Başkanlığa tek aday gösterildi. Erdoğan’ın adaylığının ilanını tüm salon ayakta alkışlarla karşıladı. Yazıcı’nın Erdoğan’ın adaylığını açıklamasının ardından “Evet işlem tamam” demesi salonda kahkahaların yükselmesine yol açtı.
ERDOĞAN FİLMİ: Erdoğan’ın konuşmasından önce kendisi için hazırlanan kısa film gösterildi. Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” parçasının fonda yer aldığı filmde, Erdoğan’ın siyasi hayatı özetlendi.
VE ERDOĞAN KÜRSÜDE: MKYK listesinin okunmasının ardından Erdoğan 13.55’te partililerin yoğun sevgi gösterileri ve sloganları eşliğinde kürsüye çıktı.

Abdülhamit salonda

100 bin şahitle  ‘vuslat’ kongresi


Kongreye 2. Abdülhamit kostümüyle katılan vatandaş salonda ilgili odağı oldu. Partililer Abdülhamit kostümü giyen vatandaşla selfie kuyruğu oluşturdu.

Gül mesaj gönderdi

100 bin şahitle  ‘vuslat’ kongresi


Kongre için ihraç edilenler ve istifa edenler hariç geçmiş dönem milletvekilleri, parti kurucuları, bugüne kadar görev yapmış tüm il başkanları, gençlik ve kadın kolları başkanları ile eski belediye başkanlarına davetiye gönderildi. Cumhurbaşkanlığını bıraktıktan sonra parti organizasyonlarına katılmama kararı alan Gül, Başbakan Yıldırım’ın telefonla yaptığı özel davete karşın bu kez de geleneğini bozmadı. Gül, kongreye katılmadı ancak bir mesaj gönderdi. Gül mesajında, Ak Parti’nin 16 yıllık geçmişinde Türkiye’de pek çok tabuları yıktığını, kronik sorunlara çözüm ürettiğini, siyasi, ekonomik ve sosyal konularda köklü reformlarla büyük hizmetler yaptığını belirtti.
YÜREKTEN İNANIYORUM: Mesajında “Son yıllarda içeriden ve dışarıdan kaynaklanan ekonomik, siyasi ve sosyal sıkıntılara ilaveten, ülkemizin bekasını doğrudan tehdit eden güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kaldığımız olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz” diyen Gül, “Bu yılların geride bırakılabilmesinin, Ak Partimizin kuruluş felsefesindeki özgürlükçü anlayış ve evrensel demokratik standartlara dayalı politika ile mümkün olacağını düşünüyorum. Geçmişteki başarıları, engin tecrübesi, genç ve dinamik kadrolarıyla Ak Parti’nin, Türkiye’yi daha ileriye taşıyacak projelere sahip olduğuna yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı. Gül’ün okunan mesajı partililerden “cılız” alkış aldı. Gül’ün katılmadığı kongrede TBMM eski başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu salondaydı.
HDP ÇAĞRILMADI, CHP KATILMADI: Ak Parti, 8 siyasi partiyi kongresine davet etti. HDP’nin çağrılmadığı kongreye, CHP ise temsilci göndermemeyi tercih etti. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın ismi okunduğunda salonda alkış yükseldi.

Yazarlar