Dünya 100 yıllık öfke! İsrail polisi göstericileri gözaltına aldı

100 yıllık öfke! İsrail polisi göstericileri gözaltına aldı

02.11.2017 - 15:01 | Son Güncellenme:

İsrail'in kuruluşunun ilk adımı olan Balfour Deklarasyonu, 100'üncü yıldönümünde tüm bölgede protesto ediliyor. Kudüs'teki İngiltere Konsolosluğu önünde toplanan Filistinlilere polis sert şekilde müdahale etti.

100 yıllık öfke İsrail polisi göstericileri gözaltına aldı

Filistin'deki İsrail işgalinin yolunu açan Balfour Deklarasyonu'nun 100'üncü yılında, bölge gergin bir gün geçiriyor.

Haberin Devamı

Kudüs'teki Britanya Konsolosluğu önünde toplanan Filistinli göstericiler, İsrail polisi tarafından yaka paça gözaltına alındı. Reuters haber ajansı, arbede ve gözaltı sırasında çekilen fotoğrafları servis etti.

Yalnızca Filistin'de değil, Lübnan ve Tunus gibi ülkelerde de protestolar var. Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki İngiltere Büyükelçiliği önünde toplananlar İsrail bayrağı ve Arthur Balfour'un fotoğraflarını yaktı.

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler "Balfour suçtur" pankartları taşıdı.

Tunus'un başkentindeki büyükelçilik önünde buluşan onlarca kişi, Filistin ve Tunus bayraklarıyla gösteri yaptı. Protestocular '100 yıldır suçlularla iş birliği', 'İngiltere hükümetinden özür bekliyoruz' yazılı pankartlarla alandaydı.

Haberin Devamı

Günümüzde Filistin'i ikiye bölen ve topraklarını işgal eden İsrail'in kuruluşu, 2 Kasım 1917 tarihine kadar uzanıyor. I. Dünya Savaşı sürerken İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild'e bir mektup yazmış ve Filistin topraklarında Yahudilere bir 'vatan' kurulacağı sözünü vermişti.

Söz konusu mektup, tarihe 'Balfour Deklarasyonu' adıyla geçti. Bu tarihten itibaren Yahudiler bölgeye göç etmeye başladı, II. Dünya Savaşı sonrasında ise İsrail kuruldu.