Siyaset 18 yaş maddesi 341 oyla geçti

18 yaş maddesi 341 oyla geçti

12.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel Kurul’da milletvekili seçilme yaşını 25’ten 18’e düşüren 3. madde 139 ret oyuna karşılık 341 oyla kabul edildi. Ak Parti’li ve CHP’li vekillerin oy kabinlerinin önünde beklemesi üzerine uzun süre arbede yaşandı

18 yaş maddesi 341 oyla geçti

TBMM Genel Kurulu’nda, dün anayasa teklifinin seçilme yaşını 25’ten 18’e düşüren 3. maddesi görüşüldü. Görüşmelerin ardından gizli oylamaya geçildi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Hükümet ve komisyon sıralarında ve kürsü önünde, görevli arkadaşlar ve Başkanlık Divanı üyeleri haricinde kimse kalmasın” diyerek milletvekillerini uyardı. Ancak bu uyarıya rağmen Ak Parti ile CHP’li milletvekilleri oy kabinlerinin önünde mevzi almaya çalıştı. CHP’liler oyların gizlilik ihlali yapılarak açık kullanıldığının tespiti için görüntü almaya çalışırken, kürsü ve oy kabinlerinin bulunduğu bölgede Ak Partililerle arbede çıktı.

Haberin Devamı

İsmi okunmayan milletvekillerinin de oy kullanmaya çabalaması üzerine gergin olan atmosfer kavgaya dönüştü. CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet ile Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Ak Partili TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu arasında görüntü alma konusunda gerginlik çıktı. Olaya CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel müdahale etmeye çalıştı. Oyunu kullanan Altay ile Ak Partili Mehmet Akif Yılmaz arasında da itişmeden kaynaklanan arbede bir anda diğer milletvekillerinin katılımıyla yumruklu kavgaya dönüştü. TBMM Başkanvekili Aydın, iki kez oylamayı durdurdu. Oy kupaları Başkanlık Divanı’na götürülürken AK Parti, CHP ve MHP’li üyeler kupanın başında nöbet tuttu. Oylama sürerken oturama ara verildiği için İçtüzük gereği 3. madde oylaması iptal edildi. Böylece TBMM’de bir ilk daha yaşanmış oldu.

Haberin Devamı

485 oy kullanıldı

Aydın, oylamanın yenileneceğini açıklarken, kimsenin yerinden kalkmamasını, adı okunmayan milletvekillerine oy pusulası verilmeyeceğini kaydetti. Yenilenen oylamada 485 oy kullanıldı. 341 kabul oyuna karşılık, 139 ret oyu, 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı. Oylamaya Ak Parti’den oy hakkı bulunmayan ve hastanede tedavi gören TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genel Kurul’u yönettiği için oy kullanamayan Ahmet Aydın ve Van Milletvekili Beşir Atalay katılamadı. MHP’den ise “hayırcı” blokta yer alan Atila Kaya, CHP’den de Haluk Pekşen ile Gürsel Erol da yoktu. HDP, aldığı karar doğrultusunda bu oylamada da grup olarak oy kullanmadı. Oylamada Ak Parti ve MHP bloğundan “hayırcı” milletvekilleri hariç tutulduğunda 7 fire gerçekleşti.

Kaplan’dan tepki

CHP’li Fatma Hürriyet Kaplan, “AKP’li Elitaş’ın bana fiziki müdahaleye varacak şiddetini kınıyorum. Ardından Ahmet Gündoğdu telefonumu elimden gasp ederek üzerime saldırması, boğazıma bakın kıpkırmızı. Kadına saldıracak kadar gözü dönmüş olmanızı kınıyorum. Şiddeti içselleştiren AKP’lilere söylüyorum yere batsın başkanlığınız” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Liderlere etten duvar

Kavganın yaşandığı sırada Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’da bulunuyordu. Bahçeli’nin etrafında çok sayıda MHP’li vekil etten duvar ördü. Başbakan Yıldırım ise Ak Partililer tarafından salondan çıkarıldı. Oluşan tablonun parlamentoya yakışmadığı değerlendirmesi yapıldı.