Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 09 Kasım 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Eksiler artılardan fazla

AB Komisyonu tarafından yayımlanan 9. İlerleme Raporu'nda olumsuz vurgular olumlu vurguların, eleştiriler de övgülerin önünde yer alıyor. Raporda öne çıkan artı ve eksiler şunlar:



İŞTE ARTILAR

  • Türkiye, Kopenhag kriterlerini yeterli düzeyde karşılamayı sürdürüyor.
  • Türkiye siyasi reform gerçekleştirmeyi sürdürdü.
  • Yargı alanındaki reformlarda ilerleme var.
  • Yolsuzlukla mücadeleyle ilgili olarak yasal düzenlemelerde sınırlı iyileşme var.
  • İşkence ve kötü muamele şikâyetlerindeki düşüş sürüyor.
  • Askeri mahkemelerin sivilleri yargılayamaması konusundaki düzenleme olumlu.
  • Hassas konularda açık tartışma ortamı oluşması olumlu.
  • Toplanma ve dernekleşme özgürlüklerine yönelik kısıtlamalar azaltıldı.
  • Kadın hakları konusundaki duyarlılıkta artış var. Yasal düzenlemeler genel anlamda memnuniyet verici.
  • Çocuk hakları alanında sınırlı ilerleme var.
  • Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Birleşmiş Milletler çatısı altındaki çabalara destek vermeyi sürdürdü.
  • Yunanistan'la ilişkiler olumlu yönde gelişti.
  • Türkiye serbest piyasa ekonomisi olma özelliklerini taşımayı sürdürüyor.
  • Ortak Dış Politika alanında AB çizgisiyle uyumlu adımlar atılması ve bölge sorunlarında oynadığı yapıcı rol önemli.
  • Güneydoğu'da kötüleşen durumun ana nedeni olarak PKK saldırıları gösteriliyor. PKK'nın terör listesinde olduğu vurgulanıyor ve örgüt kınanıyor.


  • İŞTE EKSİLER

  • Reform sürecinde yavaşlama var özellikle ifade özgürlüğü alanında daha çok reform gereksinimi var.
  • Ordu siyaseti etkileme girişimlerini sürdürüyor. Askerler hükümetin izniyle sadece askeri, savunma ve güvenlik içerikli açıklamalar yapmalı.
  • Yargı alanındaki uygulama karmaşık bir tablo yaratıyor.
  • Şiddet içermeyen görüşlerle ilgili yaklaşımlar ciddi bir endişe kaynağı. 301. madde Avrupa standartlarına getirilmeli.
  • Yolsuzluk yaygın. Yolsuzlukla mücadele politikaları zayıf. Milletvekili dokunulmazlığı yolsuzlukla mücadele açısından sorun.
  • Dini azınlıklar sorun yaşamaya devam ediyor. Heybeliada Ruhban Okulu hâlâ kapalı.
  • Alevilerin durumlarında değişiklik yok ve ayrımcı uygulamalara maruz kalıyorlar.
  • Azınlıklara yönelik yaklaşımda değişiklik yok.
  • Anadilleri Türkçe olmayan çocuklar Türk okul sistemi içinde ana dillerini öğrenemiyorlar.
  • Hükümetin Güneydoğu konusunda kapsamlı bir sosyoekonomik planı yok. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorunun çözümüyle ilgili adımının devamı gelmedi.
  • Terörle Mücadele Yasası'ndaki terörizm tanımı geniş. Yasa ifade özgürlüğü, basın ve medya özgürlüklerine yasal kısıtlamalar getiriyor.
  • Diyanet İşleri Başkanlığı ve yerel dini otoritelerin vaaz ve yayınları, zaman zaman misyonerlik faaliyetlerine yönelik düşmanca bir görünüm kazanıyor.
  • Bazı gösterilerde güvenlik birimleri aşırı güç kullanıyor.
  • Namus cinayetleri daha sistematik bir şekilde soruşturulmalı.
  • Sendikal haklarda iyileşme sağlanmalı.
  • Kıbrıs'la ilişkiler normalleştirilmeli. Ek Protokol tam olarak uygulanmalı.


  • 'Hazmetme' 'entegrasyon' oldu

    Strateji Belgesi'nde, daha önce "hazmetme kapasitesi" olarak adlandırılan, bu kez de "entegrasyon kapasitesi" halini alan yaklaşım konusunda bir değerlendirme yapıldı. Bu kavram çerçevesinde Türkiye açısından en dikkat çekici unsurlardan birini gelecekte siyasi reformlarla müzakere sürecinin geneli arasında daha yakın bir bağ olacağının vurgusu oluşturuyor.
    Özellikle Türkiye'nin üyeliği konusunda "derin endişeleri" bulunan Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin müdahaleleriyle şekillenen belgede Avrupa kamuoyunun düşüncesine saygı gösterilmesi vurgusu öne çıkarıldı. AB'nin tüm politikalarında vatandaşlarının güvenini kazanmak zorunda olduğuna vurgu yapılan belgede bu desteğin sağlanabilmesi için katı ve sıkı kurallara bağlı tavır takınılması gereği üzerinde duruluyor.

    Barroso: Diplomasiye bir şans verdik

    DIŞ HABERLER SERVİSİ

    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İlerleme Raporu'nun yayımlanmasının ardından Kıbrıs'la ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Çözüme ulaşmak için diplomasiye bir şans verdik" dedi. Barroso, "Türkiye, Ankara Protokolü'nün uygulanması kapsamındaki yükümlülüklerini karşılamalı. Eksiksiz uygulamanın yerine getirilmemesi durumunda bütün müzakere süreci etkilenecektir. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmede başarısız olursa
    AB Komisyonu, aralık ayındaki AB Zirvesi öncesinde gerekli önerileri yapacaktır" diye konuştu.

    Lagendijk: AB olumsuz sonuçlar çıkarmasın

    BRÜKSEL AA

    Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB'nin, İlerleme Raporu'ndan Türkiye'nin katılım müzakerelerini olumsuz etkileyecek acele sonuçlar çıkarmamasını istedi. Lagendijk, "Reformlardaki yavaşlamayı müzakerelerin askıya alınması için yeterli görenler, Türkiye'deki durumu algılayamamaktadır. Yavaşlama, muhalefetin eleştiri için her fırsatı kullandığı yaklaşan seçim döneminde hükümetin eylem gücünün azalmasından kaynaklanmaktadır" dedi. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Camiel Eurlings de rapor için "sert ve adil" tanımlamasında bulundu.

    Plassnik: Türkiye yerinde sayıyor

    VİYANA AA

    Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye'nin reform sürecinde yerinde saydığını söyleyerek, "Hem yerinde sayıp hem ilerleme istemek olmaz" dedi. Plassnik, İlerleme Raporu'na ilişkin açıklamasında, "Türkiye'nin hem reformlar hem de Kıbrıs konularında durgunluk noktasına geldiğini" söyledi. "Türkiye'de pozitif bir dinamizmin eksikliğinin hissedildiğini" savunan Plassnik, "Düşünce özgürlüğü, din özgürlüğü ve işkenceyle mücadele gibi önemli alanlarda bundan bir yıl önceki noktada kalmış olmamız bizi düş kırıklığına uğratıyor" ifadesini kullandı.




    SİYASET
    Türkiye'yi Batı'dan koparma pazarlığı
    AB'den son şans
    Eksiler artılardan fazla
    Müzakereye ara verelim!
    Ankara'dan İlerleme Raporu'na 10 eleştiri
    2007 yılı için ev ödevi...
    'AB için onurlu devlet duruşunu gösteremiyoruz'
    'İyi yanları da var, kötü yanları da'






    Olay Yaratan Şemdinli İddianamesi (PDF) (DOC)

    Taha AKYOL
    Kavgalı yolculuk
    TÜRKİYE ile AB arasındaki ilişkilerde bu sene...
    Fikret BİLA
    İlla cumhurbaşkanlığı diye bir iddiam yok
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetelerin ve...
    Hasan CEMAL
    Artılar, eksiler!
    Ecevit 'ekonomi'den ne anladı, ne de hoşlandı...
    Güneri CIVAOĞLU
    Kıbrıs simidi
    Daha aylar önce bu köşede "Sonbahar İlerleme ...
    Derya SAZAK
    Doğuda sel
    42 can alan sel felaketlerinin küresel ısınma...


     AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


     AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
     Kopenhag Kriterleri

    © 2006 Milliyet