Siyaset 72 kriteri hâlâ tamamlayamadınız

72 kriteri hâlâ tamamlayamadınız

10.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Uyum Komisyonu’nun Brüksel ziyaretinde Türk heyetinin vize serbestisine yönelik verilen sözlerin tutulmadığı anımsatıldı. Temsilcilerin ‘Kriterleri tamamlayamadınız’ dediği öğrenildi

72 kriteri hâlâ tamamlayamadınız

AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar başkanlığında AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Ak Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, CHP Antalya Milletvekili Nefi Kara ve MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem’den oluşan komisyon heyeti, geçen hafta Brüksel’de temaslarda bulundu.
Heyet, AP Yeşiller Partisi Grup Başkanı Rebecca Harms, Avrupa Halk Partisi Grup Başkanı Manfred Weber, AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, KPK Eş Başkanı Manolis Kefalogiannis, AP Başkan Yardımcısı Alexander Lamsdorff ile Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkan Yardımcısı Knut Fleckenstein ile görüştü.
‘Doğru bulmuyoruz’
Alınan bilgilere göre görüşmelerde OHAL’in uzatılması, vize serbestisi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’nin AB süreci ele alındı. Avrupa’daki temsilcilerin, “OHAL süreci devam ederken, AB üyelik müzakerelerine yönelik aslında çok fazla bir konu yok. OHAL’in uzatılmasını doğru bulmuyoruz. Avrupa’da da OHAL uygulanıyor ama sizin ülkenizdeki gibi görevden alma, okul kapatma yetkisi yok, Avrupa’daki OHAL, yalnızca güvenlikle ilgili konuları içeriyor” dediği kaydedildi.
‘İmzanız var’
Türk heyetinin vize serbestisine yönelik verilen sözlerin tutulmadığının anımsatılması üzerine, Avrupa’daki temsilcilerin, “Türkiye’nin adım atması gereken konular, 72 kriter belirlendi, bunları tamamlayamadınız. Bunun altında imzanız var ancak hâlâ tamamlayamadınız” dediği öğrenildi.
Görüşmelerde aşırı sağ bir parlamenterin “Üyelik başvurunuzu çekin, başka bir ilişki geliştirelim” dediği, sosyalist gruptan bir parlamenterin de, “Üyeliğinizi destekliyoruz ama bu heyette neden HDP yok, bu sorunun cevabını bulamıyoruz” dediği, Yeşiller grubundan bir parlamenterin de “İlişkilerin geliştirilmesi için daha sık görüşmeliyiz” dediği kaydedildi.

Komisyon üyeleri (soldan sağa) CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AB Uyum Komisyonu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem.

‘Düne kadar bu grupla beraberdiniz’

Temaslar sırasında bir Avrupalı parlamenterin, “Darbe sürecine yönelik kuşkularımız var. Düne kadar bu grupla beraber olduğunuz için şimdi ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Örneğin Gülen darbeyi gerçekleştirip iktidara gelseydi, sizden farklı ne yapacaktı?” yönündeki tespitinin gerginliği artırdığı belirtildi. Temaslar sırasında Avrupalı sözcülerin, “Darbe girişimini anlamakta geç kaldık. Yaşadığınız travmanın farkındayız ama süreci anlamaya çalışıyoruz” diyerek özeleştiri yaptığı da belirtildi.
Heyette yer alan CHP’li Kara’nın, “OHAL’e ve OHAL’in uzatılmasına karşıyız, çünkü darbeci de olsa terör de olsa Meclis’te gerekli kanunların çıkarılması için hükümete her türlü desteği veriyoruz. AB’den 23. ve 24. fasılların açılması için adım atmanızı bekliyoruz. Yargı, 2010 referandumuyla bu hale getirildi, o referanduma o zaman da karşı çıkmıştık” dediği, MHP’li Erdem’in de, “Hükümetin darbe sürecinde yanındayız, attığı adımlara destek veriyoruz” ifadesini kulandığı öğrenildi.

Yazarlar