Gündem 80 gün sonra eve dönüş heyecanı

80 gün sonra eve dönüş heyecanı

31.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksekova’da 80 gün sonra sokağa çıkma yasağı kalktı, dönüşler başladı. PKK terörü yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan Yüksekovalılar, dönüş için uzun kuyruklar oluşturdu. Harabeye dönen evlerini gören vatandaşlar PKK’ya lanet yağdırdı

80 gün sonra eve dönüş heyecanı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki sokağa çıkma yasağının dünden itibaren 06.00-20.00 saatleri arasında kaldırılmasının ardından binlerce Yüksekovalı, 80 gün önce terk etmek zorunda kaldıkları evlerine dönmeye başladı. Uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar ilçeye 40 kilometre mesafede tek tek kimlik kontrolünden geçirildikten sonra ilçe girişinde de yapılan kontrollerin ardından evlerine dönebildi. Evlerinin enkazlarını gören bazı vatandaşlar gözyaşı döküp PKK’ya lanet yağdırırken geriye kalan eşyalarını kurtarmaya çalıştı.

Haberin Devamı

80 gün sonra eve dönüş heyecanı
İlçenin yeniden imarı çerçevesinde 100 kişilik ekip hasar tespit çalışması yapıyor. İlçede ağır hasarlı binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden inşa edilecek. Vatandaşlara zarar gören eşyaları için de ödemeler yapılacak.

Valilik: Huzur sağlandı

Yüksekova’da hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için 13 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Müşterek Operasyonu 20 Nisan’da tamamlandı. Operasyonların tamamlanmasıyla cadde ve sokaklarda arama tarama çalışmaları başladı.

Bu çalışmaların da büyük oranda sona ermesinin ardından Hakkari Valiliği önceki gün sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı. Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri gibi materyalleri görmeleri durumunda haber vermelerinin can güvenliği açısından önem arz ettiğini kaydetti. Duyurudan hemen sonra binlerce kişi ilçeye gitmek üzere yola çıktı. Van’dan Yüksekova’ya yolcu taşımacılığı yapan firmalar da ek seferler düzenledi. Dün sabah yasağın belirtilen saatlerde sona ermesi ile birlikte binlerce kişinin bulunduğu araçlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Haberin Devamı

İlk olarak Yeniköprü Jandarma Kontrol noktasında tek tek kimlikleri sorulan vatandaşlara, daha sonra ilçeye 3 kilometre mesafedeki Devlet Hastanesi önündeki polis noktasında kontrol yapıldı.

Lanet yağdırdılar

İlçeye ilk girenler ise PKK’lı teröristlerin geride bıraktığı manzara karşısında büyük şaşkınlık ve üzüntü yaşadı. Bazı vatandaşlar, enkazlarda geriye kalan eşyalarını kurtarmaya çalışırken bu kadar büyük bir hasar beklemediklerini ifade etti. Vatandaşlar terör örgütü PKK’ya lanet yağdırdı.

‘Valizimle dönüyorum’

Terör yüzünden 3 ay önce İstanbul’a gitmek zorunda kaldığını belirten Sevi Aslan, “Evime gideceğim için mutluyum. Evimden çıktığımda sadece valizimi almıştım. Şimdi aynı valizimle dönüyorum. Evimin kapıları kırılmış, kıyafetler ateşe verilmiş, her şeyi tahrip etmişler. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Harabeye dönen ilçe yeniden inşa edilecek

Yüksekova’nın yeniden imarı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 100 kişilik ekip, hasar tespit çalışması yürütüyor. Hazırlanacak rapor doğrultusunda ilçede ağır hasarlı binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden inşa edilecek, orta hasarlı binaların onarılmasına da kısa sürede başlanacak.

Teröristlerin verdiği zararın belirlenmesi için ilçede irtibat bürosu kuruldu. Yapılacak çalışmaların ardından 10 bin lira ve altında zararı olan yapılar, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından onarılacak; 10 bin lira ve üzeri hasar olan binalarla ilgili konut sahipleriyle görüşülerek gerekli çalışmalar yürütülecek.

Teröristlerin sözde “karargah” ve “patlayıcı imalathanesi” olarak kullanarak harabeye çevirdiği 2’si lise 11 okul yeniden yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı da PKK’lı teröristlerin zarar verdiği camileri en kısa sürede onarıp yeniden ibadete açacak.

Sosyal yaşamın iyileştirilmesi ve istihdam sorununun çözümü için İŞKUR aracılığıyla çalışmalar yürütülecek. İş yerleri zarar gören esnafın zarar tespitlerine de başlanacak.

Haberin Devamı

80 gün sonra eve dönüş heyecanı
İlçeye girişte çifte kontrol

Yoğunluğun daha çok güvenlik kontrollerinin yapıldığı Yüksekova’ya 40 kilometre mesafede bulunan Yeni Köprü Jandarma Kontrol noktası ile ilçe girişindeki polis kontrol noktasında arttığı görüldü. İlçedeki tahribatın giderilmesi, hasar gören elektrik ve su hatlarının onarılması için çalışmalar devam ederken Kaymakamlık, evlerine dönenlerin sosyal yardım ve zarar tespit müracaatlarını daha kolay yapabilmeleri amacıyla geçici müracaat büroları oluşturdu.

Yazarlar