Ekonomi Tekstilde Çin istilasına karşı yeni hareket planı

Tekstilde Çin istilasına karşı yeni hareket planı

27.12.2008 - 00:06 | Son Güncellenme:

Kriz, dünya ticaretinde korumacılığı alevlendirdi. Ülkeler iç pazarlarını hem canlandırmaya hem de korumaya yöneliyor. Türkiye de 18 tekstil konfeksiyon ürününde Çin’e karşı koruma önlemi için çalışma başlatıyor

Tekstilde Çin istilasına karşı yeni hareket planı

Küresel krize karşı tedbirler alan hükümetler, uluslararası ticaretin daralması karşısında iç pazarı canlandırmanın yanı sıra koruma önlemlerine de yöneliyor. Birçok ülkede iç pazar özellikle bazı sektörlerde Çin’in hâkimiyetine geçtiği için, koruma önlemleri de Çin’e karşı geliştiriliyor.
Kriz şartlarında bu önlemlerin makul karşılanacağını düşünen hükümetler Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ)?yaptırımlarından da çekinmiyor. Küresel kriz nedeniyle ihracat pazarları daralan Türk tekstil ve hazır giyim sektörü de iplik, tekstil, hazır giyim ve deri hazır giyim olmak üzere dört ana ürün grubunda artan ithalata karşı korunma önlemi almak için harekete geçti.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ABD’nin Çin’i DTÖ’ye şikâyet ettiğini hatırlatarak, “Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü de DTÖ nezdinde benzeri bir girişimin yapılması için çalışmalara başladı” dedi.

Birçok ülke harekete geçiyor
Üretimlerinde zarar gördüklerini düşünen ülkelerin bundan sonra Çin’le ilgili tedbirleri daha hızlı alacaklarını belirten Tanrıverdi şunları söyledi:
“Bu sadece tekstil ve konfeksiyonda olmayacak. G-20 zirvesinde ticarete kısıtlama getirmeme sözüne rağmen bazı ülkeler kısıtlamalara başladı. Önümüzdeki dönemde ülkeler kendi üretimlerini koruma adına gümrük duvarlarını yükseletecek. Bu krizin dünya ekonomisine getireceği en büyük değişikliklerden birisi bu olacak.”

‘Mart ayında sonuçlanır’
ABD’li yetkililerin Çin’e karşı, antidamping vergisi, telafi edici vergi konularında çalışma yaptığını ifade eden Tanrıverdi, “Bunların aynısını biz de yapabiliriz” dedi. İHKİB’in 18 ürün grubunda hazırlık yaptığını söyleyen Tanrıverdi şöyle devam etti:
“Hazırlıklarımızı ocak sonun bitireceğiz. Sonra ‘korunma önlemleri’ için Dış Ticaret Müsteşarlığı’na başvuracağız. Mart ayı gibi sonuçlanır. Bu 18 gruptan kaçına koruma kabul edilirse tedbirleri uygulanacak. Bu önlemler, gümrük vergisinin yükseltilmesi, ek maliyetler gibi ithalatı zorlaştırıcı önlemler olacak.”


18 ürün grubunda koruma önlemi
İPLİK
Pamuk ipliği
Kısa elyaf iplikler
Suni ve sentetik iplikler
Yün ipliği

Haberin Devamı

TEKSTİL
Pamuklu dokuma mensucat
Denim
Suni ve sentetik dokuma mensucat
Diğer dokuma mensucat
Örme mensucat
Ev tekstili

HAZIRGİYİM
Triko
Dokuma
Örme
Denim
İç giyim
Çorap

DERİ HAZIR GİYİM
Deri giyim
Kürk giyim

Tekstilde Çin istilasına karşı yeni hareket planı



Hangi ülke, kendisini nasıl koruyor?
G-20 ülkelerinin düzenlediği zirveden korumacı politikalara kınama çıksa da ülkeler, Çin’in ezici hâkimiyetine karşı önlem almaya başladı.

Amerikalı ve Meksikalı tekstilciler Çin’e karşı birleşti
ABD Ulusal Tekstil Organizasyonları Konseyi ve Meksika Ulusal Tekstil Endüstrileri Kamarası, Kuzey Amerika tekstil endüstrisinin rekabetçiliğinin artırılması amacıyla ortak hareket etme kararı aldı. Özellikle Çin menşeli iplik ve kumaşın illegal yollarla kullanılarak NAFTA ve CAFTA’nın sağladığı gümrük muafiyetinden yararlanılmasının önüne geçilmek isteniyor. İki ülke, Çin’in ‘ünlü markalar’ adındaki destek programını da DTÖ’ye şikâyet etti.

Arjantin, tekstil endüstrisini koruyacak önlemler aldı
Arjantin hükümeti, küresel krize karşı yerli endüstriyi koruma kararı aldı. Bu çerçevede, bazı ürünlerde gümrük vergi oranlarının yükseltildi, gümrüklerde yeni belge talep edilmeye başlandı, gümrük kontrolleri artırıldı, ithal lisansı aranması ve referans fiyat uygulaması önlemleri devreye girdi.

Fransa’da fabrikasını Çin’e taşıyan firmaya ceza
Dünyaca ünlü mayo imalatçısı Arena, Fransa’daki fabrikasını Çin’e taşıyınca, işçilere tazminat ödemeye mahkûm edildi. Arena, 2007’de Bordeaux yakınlarındaki fabrikasını kapatarak üretim ünitesini Çin’e ve Tunus’a taşımıştı.

Rusya bazı ürünler için gümrük vergilerini yükseltmeyi planlıyor
Rus hükümeti G-20 zirvesinde, 1 sene boyunca korumacı tedbirlere başvurulmayacağı kararının altına imza atmasına rağmen, yakın zamanda gümrük vergilerini artırmayı planladığını açıkladı. Rusya Federasyonu Finans Bakanlığı Müşaviri Dmitry Pankin, Rusya’nın araba ithalatındaki gümrük vergilerini yükselteceğini, DTÖ üyelik görüşmelerinde verdiği tavizler de dahil olmak üzere yürürlükteki ticaret anlaşmalarını gözden geçireceğini açıkladı.