Gündem F-16'larımız IŞİD hedeflerini vurdu

F-16'larımız IŞİD hedeflerini vurdu

23.07.2015 - 21:05 | Son Güncellenme:

Sabaha karşı 03.40-03.53 arasında sularında F-16'larımız Suriye tarafındaki terör örgütü IŞİD hedeflerini vurdu. F-16'lar Kilis'in Seve Köyü karşında bulunan Suriye'nin Havar Köyündeki IŞİD hedefleri 4 güdümlü füzeyle vuruldu. IŞİD'in 2 karargahı ve bir toplanma merkezinin hedef alındığı belirtiliyor. 3 F-16 savaş uçağı bombardımanın ardından 4.24'te uçaklar üsse geri döndü. Başbakanlık, hava operasyonuyla ilgili açıklama yaptı. NTV'nin haberine göre vurulan hedeflerden birinde IŞİD'in üst düzey yöneticileri vardı. IŞİD'e ağır hasar verildiği iddia ediliyor. En az 35 IŞİD'linin öldürüldüğü iddiası var. TSK'nın vurduğu IŞİD hedeflerinden hala dumanlar yükseliyor.

F-16larımız IŞİD hedeflerini vurdu

Dün gündüz saatlerinde yaşanan çatışmanın ardından sınırda sabaha kadar hareketli dakikalar yaşandı. Anadolu Ajansı, akşam saatlerinde geçtiği haberde IŞİD telsizlerinden yansıyan konuşmalarda örgütün yeniden saldırı hazırlığında olduğu duyumlarının alındığını duyurmuştu. Bu bilgi üzerine birlikler alarma geçirildi. Bölgeye gelen ve birliklere komuta eden Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalattin Doğan'ın geceyi askerlerle mevzide geçirdi. Gündüz yaşanan çatışmanın ardından bölgede sessizlik vardı. Sessizlik saat 23.30 sularında bozuldu, sınırdan silah sesleri gelmeye başladı. Mehmetçiğin IŞİD hedeflerine atış yaptığı öğrenildi.
İKİ KARARGAH VE TOPLANMA ALANI VURULDU
Terör örgütüne asıl darbe sabaha karşı geldi. Diyarbakır'dan havalanan 3 adet F-16 savaş uçağı 03.40-03.53 arasında Kilis'in Seve Köyü karşında bulunan Suriye'nin Havar Köyündeki IŞİD hedeflerini güdümlü füzelerle bombaladı. Jetlerin attığı füzelerin sesleri Kilis'ten de duyuldu. F-16'lar bombardımanın ardından 4.24'te uçaklar üsse geri döndü.
ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VARDI İDDİASI
NTV'nin haberine göre vurulan hedeflerden birinde IŞİD'in üst düzey komutanları vardı. Zamanlamanın da buna göre ayarlandığı öne sürülüyor. IŞİD'e ağır zaiyat verdirildiği iddia ediliyor. Askeri yetkililer ise henüz IŞİD'in kayıpları ile ilgili bir bilgi vermedi. DHA ve İHA'nın haberlerinde ise en az 35 IŞİD'linin öldürüldüğü belirtildi.
OPERASYONUN NEDENİ
İddialara göre hava operasyonun başlatılmasının nedeni; IŞİD'in Türkiye sınırına yakın köylerde yer alan evlere ciddi miktarlarda ağır silah yığınağı yapmaya başlaması ve bunun da Türkiye için büyük bir risk olarak görülmesi olarak belirtildi.
OPERASYONUN AYRINTILARI
-Gece yarısı 03.12'de 3 F-16 Diyarbakır'dan havalandı.
-Uçaklara Suriye topraklarında üç IŞİD yığınak noktası hedef olarak verildi.
-Uçaklar, 03.40-0353 arasında, 13 dakikada operasyonu tamamlayarak üsse döndü.
-Uçak kayıtları ve insansız hava araçlarıyla hedeflere verilenn zayiat gözden geçiriliyor.
GÜDÜMLÜ FÜZELERLE GÖNDERİLDİ
-Türkiye, operasyonun başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdi.
-Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu.
-Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi.
-Terör örgütü IŞİD üyelerinin yığınak yaptığı noktaların vurulduğu belirtiliyor. Hedefin 2 karargah ve 1 toplanma alanı olduğu bilgisi var. Kararganlardan birinin iletişim karargahı olarak kullanıldığı belirtiliyor.
Harekatın yasal temelini 2 Ekim tarihli tezkere oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı halinde angajman kuralları çerçevesinde karşılık vereceği çok önceden açıklanmıştı. Birçok kez Türk topraklarına düşen top ve havan mermisi nedeniyle bu kural, yaşama geçirildi. İlk kez hem astsubayın şehit edilmesi hem de IŞİD militanlarının daha kapsamlı saldırı hazırlığı içine girmesi üzerine, savaş uçaklarının kullanıldığı bir hava operasyonu düzenlendi.
IŞİD HEDEFLERİNDEN HALA DUMANLAR YÜKSELİYOR
Uçakların Sınırın Türkiye tarafında bulunan Akıncılar köyünün karşısında vurduğu hedeflerden dumanlar yükselmeye devam ediyor. İnsansız hava araçları sınır boyunca oluşan bütün hareketliliği takip ederken zırhlı araçlar sınırda hazır bekliyor.
OPERASYONA ŞEHİDİN ADI VERİLDİ
Kilis'in Seve Köyü karşında bulunan Suriye'nin Havar Köyündeki IŞİD hedeflerine yönelik yapılan operasyona IŞİD tarafından dün şehit edilen Yalçın Nane'nin adı verildi.
BAŞBAKANLIKTAN FLAŞ AÇIKLAMA
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, "Saat 03:12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24’te üslerine intikal etmişlerdir" denildi.
Saat 03:40 ile 03:53 arasında icra edilen hava harekatına ilişkin Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; "Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Temmuz tarihinde Çankaya Köşkü’nde yapılan Güvenlik Toplantısı’nda sınırımızda yaşanan DAEŞ Saldırısı değerlendirilmiş ve alınacak güvenlik önlemleri kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir.
Saat 03:12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24’te üslerine intikal etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyu süreçle ilgili bilgilendirilecektir."

Haberin Devamı