Siyaset ‘AB’den vazgeçmek söz konusu değil’

‘AB’den vazgeçmek söz konusu değil’

19.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB’ye tam üyelikten vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

‘AB’den vazgeçmek söz konusu değil’

Çelik, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, “Bu sürece çok emek verdik. Biz milli çıkarlarımıza bakarız. Güneyimizdeki problemin ne zaman çözüleceğini bilmiyoruz. Uzakdoğu’da başka gelişmeler oluyor. ABD ile bazı sorunlarımız var ve AB şu anda ülkemize en yakın istikrarlı bölgedir. Bu istikrarlı bölgenin demokratik kazanımları, ekonomik kazanımları konusunda, bunları paylaşmak konusunda irademiz sürmektedir. AB’ye tam üyelik süreci bir devlet politikasıdır ve bir stratejik hedeftir” dedi.

Haberin Devamı

Demokrasiyi, ekonomiyi büyütmeye devam edeceklerini dile getiren Çelik, “Bunu AB’ye tam üye olarak yaparsak burada bir ‘kazan-kazan’ durumu ortaya çıkar. Burada Türkiye de kazanır AB de kazanır” ifadelerini kullandı.

Nasıl ilerleyeceğiz?

Çelik, AB’den muhataplarının, Türkiye’yi ifade özgürlüğü, basın hürriyeti, yargı bağımsızlığı, güvenlik ve adalet gibi konularda eleştirdiğini belirtti. Müzakerelerin 23 ve 24. fasıllarının ifade hürriyeti ve yargı bağımsızlığını da içerdiğini dile getiren Çelik, “Bunlarla ilgili hükümetimizin iradesinden, partimizin iradesinden bir kuşkuya sahipsem, benim ağzıma almamam gereken fasıllar 23. ve 24. fasıllardır” diye konuştu.

Çelik, “Türkiye’nin Başmüzakerecisi olarak söylüyorum, bu fasılları en kısa zamanda kapatacak kriterleri de ortaya koyacak kapasiteye sahibiz ama hem fasılları açmayacaksınız hem de Türkiye’yi sürekli eleştireceksiniz. O zaman nasıl konuşacağız ve nasıl ilerleyeceğiz?” dedi. Gümrük Birliği meselesine de değinen Çelik, Avrupa Konseyi’nin Avrupa Birliği Komisyonu’na yetki vermesini beklerken Almanya’nın tavrıyla sürecin siyasi meseleye çevirildiğini dile getirdi. Çelik, “Gümrük Birliğini güncellemeyeceğiz gibisinden bir tavır ortaya koydular. Türkiye’nin acelesi yoktur. Gümrük Birliği’ni güncellemek istiyorlarsa biz hazırız, değilse kendi bilecekleri iştir” dedi.

Haberin Devamı

Eğitim sisteminde tek değişiklik 4+4+4’tür

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Yılmaz, eğitim bütçesinin, 2018 yılında bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 18’ine denk gelen 134 milyar 727 milyon lira olarak belirlendiğini anımsattı. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim sisteminde tek değişiklik var ise 4+4+4 değişikliğidir. Onun dışındaki OKS’den SBS’ye, SBS’den TEOG’a, TEOG’dan şimdi liselere kayıt uygulamasına geçilmesi sistem değişikliği değildir, ölçme değerlendirmenin farklı araçlarla uygulanması demektir. O da, ölçme değerlendirme, eğitim sisteminin tamamı değildir, sadece bir unsurudur. Bütün öğrencilerinizi sınava alarak kendi muhitindeki okula gitmeyi nasıl sağlayacaksınız? Sağlayamazsınız. Adamın mahallesindeki okulu evinin yanında ama sınav neticesinde 10 kilometre, 15 kilometre daha bir başka yeri tutan puan almışsa evladını, kendi evinin yanındaki okula gönderemiyor. 10. Kalkınma Planı’na esas olan ihtisas komisyonu raporu incelendiğinde görülecektir ki evlatlarımızın kendi muhitindeki okula gitmesinin sağlanmasıyla ilgili.”

Haberin Devamı

İkili eğitime son

İkili eğitimi kaldıracaklarını belirten Yılmaz, “Bunun için sayın Başbakanımız talimat verdiğinde 77 bin dersliğe ihtiyacımız vardı, bir yıllık süre içerisinde yapılan dersliklerle birlikte şu anda 58 bin dersliğe ihtiyacımız var, 45 bin dersliğimiz de yapılıyor. Bunlar tamamlandığında çok az bir farkla önümüzdeki dönemde ikili eğitimi de ortadan kaldıracağız” dedi. “Vasıfsız eğitim” tanımının doğru olmadığını belirten Yılmaz, vasıfsız eğitimle ekonominin yüzde 11 büyüyemeyeceğini söyledi.