Siyaset AB ile yeni vize zirvesi

AB ile yeni vize zirvesi

17.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin AB’den gelen “Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılması” talebini reddetmesi nedeniyle tıkanan vize muafiyeti anlaşmasının güncellenmesinin Malta’daki görüşmelerde gündemde olacağı ifade edildi

AB ile yeni vize zirvesi

Başbakan Binali Yıldırım, AB Dönem Başkanlığı’nı devralan Malta’da AB ile yeni dönem ilişkilerini ele alacak. Türkiye ile AB arasında yapılan vize serbestisi ve mültecilerin iadesine dair anlaşmada “duraklama devri” yaşanırken Türkiye, anlaşmanın güncellenmesini ve vize serbestisi adımlarının bir an önce atılmasını gündeme getirecek.
Yıldırım, AB Dönem Başkanı olan Malta’ya dün başlayan ve bugün de resmi temasların yapılacağı bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret kapsamında Yıldırım, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ile bir araya gelecek. AB Dönem Başkanlığı sorumlusu ve Malta Başbakanı Joseph Muscat tarafından resmi törenle karşılanacak olan Yıldırım, Muscat ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak.
Güncellenme gündemde
AB ile yapılan ve terörle mücadele kanununda değişiklik yapılmaması nedeniyle tıkanan vize muafiyeti anlaşmasının güncellenmesinin görüşmelerde gündemde olacağı da ifade edildi. Vize muafiyeti anlaşması için AB, Türkiye’ye bir diz şart koyarken, “Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik” konusunda ise Türkiye net bir şekilde adım atmayacağını açıklamıştı. Bu nedenle görüşmelerde yol alınamazken, anlaşmanın güncellenmesi teklifi Türkiye tarafından AB’ye sunuldu. Yıldırım’ın bugün bu konuda, “Terörle Mücadele Yasası’nın prensip olarak teröre en çok muhatap olan ve çok çetin bir mücadele yapan ülke olarak Türkiye’nin bölgenin ve Avrupa’nın güvenliğini sıkıntıya sokmayacak bir şekilde ele alınması gerekiyor” mesajı vermesi bekleniyor. Türkiye’nin beklediği düzeyde bir, “güncelleme” çıkması halinde Türkiye ile AB arasında yeni bir ortak zirve yapılabileceği de kaydediliyor.
Libya’ya Türkiye örneği
Türkiye ile AB arasında, “Geri Kabul Anlaşması” konusunda da bazı sıkıntıların olduğu ifade edilirken, görüşmede bu konu da ele alınacak. 3 Şubat’ta Malta’nın başkenti Valetta’da düzenlenen gayriresmi AB zirvesinde liderler, Orta Akdeniz’de sığınmacıların Libya’dan Avrupa’ya geçmek için kullandığı göç yolu üzerindeki Malta ve İtalya’nın baskısıyla düzensiz göç sorununu, ABD ile ilişkileri ve AB’nin geleceğini ele almıştı. Zirveden Orta Akdeniz’deki düzensiz göçü önlemeye yönelik, “Malta Deklarasyonu” ile Libya’ya yardım kararları çıkarken AB, Libya üzerinden artan sığınmacı geçişlerini Türkiye ile yapılan anlaşmada olduğu gibi en aza indirmeyi hedefliyor.
Yıldırım’ın görüşmelerinde Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Türkiye-Malta ilişkileri, Suriye’deki son durum, terörle mücadele konuları da yer alacak. Türk-Malta İş Konseyi çerçevesinde organize edilecek toplantıya katılması ve Malta’da yaşayan Türklerle bir araya geleceği öğrenilen Yıldırım’ın Türk Şehitliği’ni de ziyaret edeceği belirtildi.

‘Yapıcı bir diyalog’

Başbakan Binali Yıldırım dün akşam Malta’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, şu açıklamalarda bulundu: “Malta, eskiden beri Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda hep olumlu yaklaşım göstermiş ve desteklemiştir. Malta’nın bu tutumunu Türkiye AB ilişkileri açısından kritik bir döneme rastlayan dönem başkanlığında da devam ettireceğine ve ilişkilerin yapıcı bir diyalogla sürdürülmesi için gayret göstereceğine inanıyoruz, bundan eminiz. Günübirlik Malta ziyaretinin hemen arkasından Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’ya geçeceğiz. Güvenlik alanında artık bir marka haline gelmiş uluslararası bir toplantı. Almanya Şansölyesi Merkel ve ABD Başkan Yardımcısı Pence ile ve daha birçok devlet ve hükümet başkanı ile görüşme fırsatımız olacak. Ülkelerimiz arasındaki konuları ve bölgesel ve küresel konularını ele alacağız.”
Yıldırım’a ziyaretinde; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AB Bakanı Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Malta Dostluk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, Almanya Dostluk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, AK Parti Milletvekili Ali İhsan Arslan ve THY Genel Müdürü İlker Aycı da eşlik ediyor.