Gündem Liselerde tercih maratonu başlıyor

Liselerde tercih maratonu başlıyor

30.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TEOG kapsamında liselere girişte kullanılan Yerleştirmeye Esas Puan’ın (YEP) bugün açıklanmasıyla birlikte tercih maratonu da başlıyor. 1.2 milyon öğrenci, bugünden itibaren özel okullar, 14 Temmuz’dan sonra da devlet liseleri için tercih yapacak

Liselerde tercih maratonu başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında liselere girişte geçerli olacak Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) bugün açıklamasıyla birlikte, 1.2 milyon öğrenci ve ailesi için tercih maratonu da başlıyor. Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere tüm devlet liseleriyle yabancı ve Türk kolejler TEOG kapsamında düzenlenen sınav sonuçlarına göre öğrenci alacak.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da özel okullarda kayıtlar, devlet okullarından önce başladı; 13 Temmuz’da sona erecek. Devlet okulları için tercihler ise 14-24 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, devlet liseleri için tercih yapamayacak. Özel okula kayıt yaptırıp sonradan gitmekten vazgeçen, hiç tercih yapmayan ya da tercihlerinden hiçbirine yerleşemeyen öğrencilerin kayıtları ise otomatik olarak açık liseye yapılacak. O nedenle öğrencilerin ve velilerin kesin kayıt yaptırmadan önce iyi düşünmeleri ve aşağıdaki kurallara dikkat etmeleri gerekiyor.
Üç kayıt dönemi
Özel okullar taban puanlarını 14 Haziran’da açıkladı; kayıtlarını ön kayıt-kesin kayıt olacak şekilde, üç dönem halinde alacak. Birinci ön kayıt 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında, kesin kayıt 4 Temmuz’da, 1. yedek liste kesin kayıt da 5 Temmuz’da yapılacak. 2. dönem ön kayıt 6 Temmuz’da, kesin kayıt 7 Temmuz’da, 3. dönem ön kayıt ise 10 Temmuz’da, kesin kayıt da 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Özel okullarda, 12-13 Temmuz’da Serbest Kayıt Dönemi olacak. Her okul, nasıl bir kayıt sistemi uygulayacağını internet sitesinden açıklayacak, o nedenle öğrencilerin ve velilerin özel okulları yakından takip etmesi gerekiyor.
Öğrencilerin özel okullara kayıt yaptırabilmesi için puanlarının okulun ilan ettiği puanla aynı ya da üzerinde olması gerekiyor. Puanlarının yettiği birden fazla okula, ön kayıt yaptırabilecekler ancak sadece bir okula kesin kayıt yapılabilecek.
25 tercih hakkı var
Devlet okulları için tercihler ise 14-24 Temmuz’da alınacak. Öğrencilerin 25 tercih hakkı var.; http://e-okul.meb.gov.tr adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında “Tercih Yapmak İstiyorum” ve “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonları görülecek. Özel okullara yaptırmaya karar veren öğrenciler “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretleyecekler. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak, devlet okullarına tercih yapamayacaklar. 15 Eylül’e kadar herhangi bir okula kayıt yaptırmayanlar ise otomatik olarak açık liseye kayıt olacaklar.
Nakiller 9 Ağustos’ta
Tercihte bulunan öğrenciler liselere, tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre ve YEP puan üstünlüğü dikkate alınarak yerleştirilecekler. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 11 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştiği okuldan memnun olmayan veya başka okula geçmek isteyenler için nakil başvuruları 14 Ağustos’ta başlayacak.
Üç dönem halinde yapılacak nakillerin üçüncü dönem için başvuruları 6 Eylül’de sona erecek ve sonuçlar 8 Eylül’de açıklanacak. 11-14 Eylül tarihlerinde de il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il/ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınacak.

Farklı puan türü uygulanacak

Yabancı kolejler, TEOG kapsamında devlet liselerinden farklı puan sistemiyle öğrenci kabul edecek. Özel Amerikan Robert Lisesi, iki dönemin TEOG verilerini kullanarak oluşturduğu Kayıt Kabul Puanı (KKP) ile öğrenci alıyor. KKP hesaplanırken Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılacak. Puanlamada TEOG-1 yüzde 30, TEOG-2 yüzde 70 etkili olacak. Öğrencinin KKP’si 1000 tam puan üzerinden hesaplanacak.
SEV’e bağlı İzmir Amerikan Koleji, Tarsus Amerikan Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sonuçlarını dikkate alacak. Puanlamada iki dönemde yapılan sınavlar eşit oranda etkili olacak. Dört dersin sonuçları eşit ağırlıkta hesaplanacak. En yüksek puan 400 olacak. Okul ortalamaları puanlamaya dahil edilmeyecek.
Özel Alman Lisesi, Öğrenci Kabul Puanı’nı (OKP) uygulayacak. 900 tam puan üzerinden hesaplanan OKP’de, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil derslerinin sınav sonuçları yüzde 50 etkili olacak. Notre Dame De Sion, Sainte Pulchérie, Saint-Michel, İstanbul Saint-Joseph, Saint Benoit ve İzmir Saint Joseph 900 puan üzerinden öğrenci alacak. Puanlamada Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri dikkate alacak. Her iki dönemde yapılan sınavlar eşit etkili olacak. Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İtalyan Lisesi, Sankt Georg Avusturya Lisesi YEP’e göre öğrenci alacak.

KOLEJLERİN KAYIT BİLGİLERİ

Kolejler Taban Puan Kontenjan


Robert Kolej (Kız): 995.5 101
Robert Kolej (Erkek): 995.5 100
Üsküdar Amerikan L.(Kız): 395 90
Üsküdar Amerikan L.(Erkek): 39 90
Tarsus Amerikan Koleji(Kız): 365 60
Tarsus Amerikan Koleji(Erkek): 365 60
İzmir Amerikan Koleji: 380 168
SEV Amerikan Koleji: 390 75
Saint Joseph Fransız L.: 880 198
İzmir Saint Joseph Fransız L.: 800 72
Saint Benoit Fransız L.: 860 170
Notre Dame De Sion Fransız L.: 870 140
Sainte Pulcherie Fransız L.: 855 92
Saint Michel Fransız Lisesi: 840 100
Alman Lisesi: 890 130
Galileo Galilei İtalyan Lisesi: 480 68
İtalyan Lisesi: 480 80
Sankt Georg Avusturya Lisesi: 490 66
S. Georg Avusturya L. Ticaret: 485 22

Liselerde tercih maratonu başlıyor


Diploma bilginizi kontrol edin

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite sınavlarının sonuçlarını 11 Temmuz 2017’de açıklayacak; tercihler ise 18-26 Temmuz’da yapılacak. Adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklar.
Ancak öncesinde adayların, eğitim bilgileriyle ilgili işlemleri tamamlaması şart. ÖSYM’nin sitesinde yayınladığı duyuruya göre adayların 3 Temmuz 2017, saat 16.00’ya kadar Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) bulunan https://ais.osym.gov.tr/ÖSS/2017/1/BasvuruEgitimGuncelle adresinden, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek onaylamaları gerekiyor. Eğitim veya okul birinciliği bilgilerinde eksiklik veya hata olduğunu düşünen adayların mezun oldukları/olacakları ortaöğretim kurumlarıyla görüşerek eğitim bilgilerini MEB e-okul sistemi üzerinden düzelttirmeleri gerekiyor. Adayların bu düzeltme işlemini yine 3 Temmuz’a kadar yapmaları ve düzelttikleri bu işlemleri de aynı adres üzerinden onaylamaları gerekiyor. l OZAN KADÜKER