Siyaset Türk siyaseti renkli ismini kaybetti! ‘Tank Hasan’ aramızdan ayrıldı

Türk siyaseti renkli ismini kaybetti! ‘Tank Hasan’ aramızdan ayrıldı

20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en genç Başbakanlık Müsteşarı unvanına sahip olan ve karşılaştığı kişilere ‘en ense’ çekmesiyle meşhur olan Türk siyasetinin renkli simalarından Hasan Celal Güzel vefat etti

Türk siyaseti renkli ismini kaybetti ‘Tank Hasan’ aramızdan ayrıldı

Türk siyasetinin duayen isimlerinden, Hasan Celal Güzel, tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi’nde 73 yaşında hayatını kaybetti. Fizik tedavi için bulunduğu Denizli’deki bir termal tesiste rahatsızlanan Güzel, önceki gün ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edilerek tedaviye alınmıştı. Güzel, dün sabah Güven Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Hastaneden yapılan açıklamada, karaciğer, kronik böbrek ve ileri evre kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ünitesine alındığı belirtildi. Septik şok tablosunda olduğu saptanan Güzel’e antibiyotik ve diğer destek tedavilerinin başlandığı vurgulanan açıklamada, ancak yoğun tedaviye yanıt vermeyerek dün sabaha karşı hayatını kaybettiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Güzel için bugün TBMM’de devlet töreni düzenlenecek. Güzel’in cenazesi, Hacı Bayram Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

Lakabını Özal taktı

Güzel, 1945’te Gaziantep’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında “Türkiye’nin İktisadi Büyüme Modelleri” adlı tezini veren Güzel, Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı. Güzel, Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Başkanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980’de Özal hükümetinde ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynayan Güzel, 1983’te 38 yaşında Türkiye’nin en genç Başbakanlık Müsteşarı oldu.

Haberin Devamı

1986 ara seçimlerinde, Özal’ın ısrarı ile ANAP’tan Milletvekili adayı olan Güzel, o dönemi, “Milletvekili adayı olunca, ne yapacağımı, nereden başlayacağımı şaşırdım. Sonra kendimi caddelerde, sokaklarda, kahvehanelerde buldum. Yakaladığıma sarılıyor, elini sıkıyor, öpüyordum” sözleriyle anlattı. O seçimler sırasında Özal, kendi bildiğinden şaşmayan tavrı nedeniyle Güzel’e, “Tank Hasan” lakabını taktı. Milletvekili seçilen Güzel, Özal hükümetinde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 seçimlerinde yeniden milletvekili seçilen Güzel, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Güzel, 23 Kasım 1992’de Yeniden Doğuş Partisi’ni (YDP) kurdu ve genel başkan seçildi.

28 Şubat’a direndi

28 Şubat 1997 sürecinde Meclis’te sandalyesi olmayan YDP’nin Genel Başkanı olan Güzel, darbeye karşı kararlı bir mücadele verdi. Güzel, 28 Şubat’taki Milli Güvenlik Kurulu kararlarından 5 ay sonra 28 Temmuz 1997’de beş klasörle darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu. Batı Çalışma Grubuna karşı Demokrasi Çalışma Grubu’nu kuran Güzel, 3.5 yılda 500 bin kilometre yol yaptı, bin 276 konferans verdi, 10 binin üzerinde konuşma yaptı ve 28 Şubat darbesinin haksızlığını anlattı. Hakkında çok sayıda dava açılan Güzel, duruşmaları tek tek takip ederek savunmasını geniş kitlelerle yaptı. Kayseri’deki insan hakları mitinginde, eski bir Milli Eğitim Bakanı olarak başörtülü kızların haklarını savunan Güzel, “Biz iktidara gelirsek, bunun hesabını soracağız sizden” dediği için “halkı isyana teşvik”ten Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereğince 4 ay 26 gün hapse mahkum oldu. 16 Aralık 1999’da cezasını çekmek üzere Ayaş Cezaevi’ne giren Güzel, eski Başbakanlık Müsteşarı sıfatı dolayısıyla kendisine tahsis edilen makam aracını da bu süreçte iade etti. Ayaş Cezaevi’nden 10 Mayıs 2000’de tahliye olan Güzel’in hakkında açılan birçok dava ve kesinleşen ceza, “Rahşan affı”olarak bilinen 4616 Sayılı Kanun’un 22 Aralık 2000’de yürürlüğe girmesiyle düştü.

Haberin Devamı

Türk siyaseti renkli ismini kaybetti ‘Tank Hasan’ aramızdan ayrıldı

El ensesi meşhurdu

Siyaseti, “Vatandaşla bir araya gelme, samimiyet” aracı olarak niteleyen Güzel, yüzlerce kişiyle el sıkışmasıyla, “el ense çekmesi”yle biliniyordu. Güzel, bir demecinde “Siyaseti bıraktığım 18 Nisan 1999 genel seçimlerine kadar tam 15 yıl, tahminen 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm ve elense çektim. El sıkışacak ve öpülecek kişi sayısı fazla olduğu için çok hızlı hareket eder ve kendime mahsus teknikler geliştirirdim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Güzel, en son geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri nedeniyle yurt dışında yaşamak zorunda kalanların mücadelelerinin anlatıldığı “Gurbet Kuşları” belgeselinin galasına katılmıştı. Programa tekerlekli sandalye ile gelen Güzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sohbet etmişti.

‘Hasan abimiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Devlet, siyaset ve millet hayatımıza yaptığı hizmetleri daima hatırlayacağımız Hasan abimiz ilerleyen yaşına rağmen bitmeyen bir heyecan ve coşkuyla çalışmalarını sürdürüyordu. Mekanı cennet olsun” dedi. Başbakan Binali Yıldırım da Güzel’in yakın tarihin zor dönemlerinde ülkeye büyük hizmetlerde bulunduğuna dikkati çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Özellikle 28 Şubat sürecinde o dik duruşunu da hiçbir zaman unutmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Eski bakan Mehmet Keçeciler, “Anavatan Partisi’ni beraber kurduk. Turgut Bey’in hükümetlerinin programlarını beraber yazdık” derken eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, “Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne birlikte girdik. O gün, bugündür arkadaştık” dedi.