Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

Korkulan oldu ve Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakibi İngiltere'nin Liverpool ekibi oldu. Kuranın çekilmesinin ardından, UEFA'nın Nyon'daki merkezinde Liverpoollu idarecilerin birbirlerinin kulağına bir şeyler söyleyerek sonrasında gülmeye başladıkları görüldü. İngilizler eşleştikleri rakiplerinden memnun bir görüntü çizerken, siyah-beyazlılar ise günlerdir konuşulan 'Liverpool' ihtimalinin gerçeğe dönüşmesiyle yüz yüze kaldılar.

Çünkü Kartal gerçekten zor bir kura çekti. Muhtemel rakipleri arasında belki sadece Roma ve Sevilla, Premier Lig ekibinin gücünde takımlardı. Her ne kadar Kırmızılar bu sezona istediği başlangıcı yapamasa da, kaliteli kadrosu, yıldızları ve oyun disipliniyle göz korkutmaya yetiyor. Tabi Beşiktaş için işin farklı bir boyutu daha var. Liverpool, siyah-beyazlıların Avrupa tarihindeki en ağır yenilgisini aldığı takım. 2007-08 sezonunda Şampiyonlar Ligi grubundaki karşılaşmada Ada ekibi, Anfield Road'da Kara Kartal'ı 8-0'lık ağır bir yenilgiye uğratmıştı.

Haberin Devamı

Üçüncü Ada seferi

Bu sezon önce Arsenal, ardından Tottenham ile karşılaşan ve iki kez Ada'nın yolunu tutan Beşiktaş, bu kez başkent Londra'nın kuzeyini ziyaret edecek. Aslında bir yandan Liverpool ile eşleşebileceği en iyi zamanda eşleştiler. Çünkü Beşiktaş geçtiğimiz aylarda Ada ekipleriyle dört karşılaşma yaptı ve bu maçların tamamında iyi bir futbol sergiledi. İngiliz stiliyle ilgili taze tecrübe sahibi olan siyah-beyazlıların, bu deneyiminden Avrupa Ligi ikinci turunda faydalanacağını düşünebiliriz. Belki de Bilic'in cesur öngörüsünde, takımının bu başarısının da izleri vardır. Seribaşı olmanın avantajıyla ilk maçı dışarıda oynayacak olan Kartal'ın, evinde turu getirecek skoru elde etmesini umabiliriz. Zaten Liverpool'u sadece 8 golle hatırlamamak gerekir. Liverpool aynı zamanda Beşiktaş seyircisinin ses rekoru kırdığı, 132 desibelle literatüre geçtiği maçın takımı. İstanbul'daki o maç gibi bu sene oynanacak karşılaşma da hakemin bitiş düdüğü ile birlikte kulakları sağır eden bir zafer çığlığına sahne olsun.

Haberin Devamı

Liverpool'un Atatürk sevdası

Beşiktaş bu sezon Avrupa maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynuyor. Bu stat İngiliz ekibi için büyük bir öneme sahip. 2004-05 Şampiyonlar Ligi finali, İkitelli'deki stadyumda oynanmış, tarihin en çekişmeli finallerinden birine sahne olmuştu. Milan karşısında 3-0 geriye düştüğü maçı 3-3'e getiren Liverpool penaltılarla sonuca giderek Avrupa'nın en büyüğü olmuştu. O günden bu yana 'İstanbul' ve 'Atatürk' kelimelerinin kendileri için ayrı bir önemi olan Liverpool cephesinin, tekrar bu statta maça çıkacakları için büyük bir sevinç içinde olduklarını tahmin etmek zor değil. Çünkü onlar Olimpiyat'ın rüzgârını, sadece o muhteşem geri dönüş olarak hatırlıyorlar.

Suarez'in yeri dolmadı

Teknik direktörlüğünü Brendan Rodgers'ın yaptığı Liverpool, İrlandalı çalıştırıcının yönetiminde iki senedir kupaları kaldıramasa da, geçtiğimiz yılki futbol taraftarlarına büyük ümit verdi. Yarışı uzun süre lider götüren Kırmızılar, şampiyonluğu son haftalarda Manchester City'ye kaptırdı. O kadrodan en önemli kayıpları 72 milyon sterlin karşılığında Barcelona'ya verdikleri Luis Suarez oldu. Uruguaylı forvetin yerine alınan Mario Balotelli için 'tırnağı olamadı' desek haksızlık etmiş olmayız. Suarez'in Premier Lig gol krallığına tırmanmaya başladığı zaman dilimini İtalyan forvet, sıfır golle geçti. En iyi transferler ise Southampton'dan alınan iki oyuncu Adam Lallana ve Dejan Lovren oldu. Özellikle Lallana, hücumda adam eksilten, arkadaşlarını topla buluşturan özellikleriyle rakiplerini korkutmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Liverpool'un en büyük sıkıntısı

Suarez'in gidişiyle hücumda baş gösteren kısırlık, rakamlara da yansımış durumda. Geride kalan 16 haftada Kırmızılar'ın kaydettiği gol sayısı 19'da kaldı. Geçen yıl aynı haftada bu rakam iki katından fazlaydı, 35'ti. Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid, Basel ve Ludogorets'in olduğu grubu üçüncü bitirmelerinde de skordaki bu kısırlık önemli bir rol oynadı. Sadece Ludogorets ile pynadıkları maçlarda 2 gol atabildiler. Real Madrid karşısında iki maçta da fileleri havalandıramadılar. Basel'e iki maçta sadece 1 gol atabildiler. Sadece bir galibiyet aldıkları gruptan zor bela Avrupa Ligi'ne terfi ettiler. Takımın şu an en skorer isimleri 3'er golle genç yıldız Sterling ve kaptan Steven Gerrard. Zaten durumun sakat olduğunun bir kanıtı da Gerrard'ın rakamları. Liverpool'da işlerin iyi gittiği dönemlerde tecrübeli oyuncu hep asistleriyle ön plana çıkmış, asist rakamları, gol rakamlarını geçmiştir. Örneğin geçtiğimiz sezon Gerrard 15 asiste imza atarken, 13 gol kaydetmişti. Bu sezon şu ana kadar yalnız bir asist yapabildi.

Coutinho-Sterling-Lallana

Liverpool sahaya 4-2-3-1 ya da 4-1-4-1 şeklinde yayılıyor. Ancak gidişatttan memnun olmadığından olsa gerek teknik direktör Brendan Rodgers, son Manchester United maçında üçlü savunmayı denedi. Üçlü savunmayla rakibinden 3 gol birden yiyen deneyimli teknik adam bir daha bu sistemi dener mi bilinmez. Ada ekibinin klasik dizilişinde forvet arkası oynayan üç ismin kritik görevi dikkat çekiyor. Brezilya Milli Takımı'nın da formasını giyen Coutinho, genç yaşına karşın artık sürekli ilk 11 oyuncusu olan Raheem Sterling ve Adam Lallana takımlarının kaderini bu bölgedeki etkinlikleriyle belirliyor. Ada ekibinin rakiplerini sıkıntıya soktukları maçlar, bu isimlerin formda ve uyumlu oldukları karşılaşmalar oluyor.

Demba Ba şampiyonluklarını çaldı!

Beşiktaş'ın bu eşleşmede en önemli kozu şüphesiz Senegalli forveti Demba Ba olacak. Premier Lig'de uzun yıllar forma giyen golcü oyuncunun Liverpool için ayrı bir önemi var. İngilizler kendisini hiç de iyi anmıyor olsalar gerek. Çünkü geçen yıl şampiyonluğu kaçırmalarında yıldız futbolcu çok kritik bir pay sahibi oldu. 11 maç üst üste kazanan Ada ekibi sondan üçüncü haftada Chelsea ile karşı karşıya gelmişti. Bu maçı 2-0 kazanan Londra ekibi hem rakibinin galibiyet serisine son vermiş hem de 'Liverpool'un şampiyonluğu kaçırdığı maç' olarak nitelendirilen bu maçla Kırmızılar'a büyük bir çelme takmıştı. O maçta gol perdesini açan isim, şu an Beşiktaş forması giyen Demba Ba'ydı. 45'te attığı golle rakibine büyük bir darbe indirmişti. Büyük maçları seven Senegalli yıldız sakatlık sorunu yaşamaz da Liverpool maçlarında takımdaki yerini alırsa, siyah-beyazlıların bu sezon şu ana dek 16 golü bulunan yıldızıyla, rakibi karşısında psikolojik bir üstünlük de yakalayacağı kesin gibi.