Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

İzmir Koruncuk Vakfı Başkanı Işıl Nişli, Urla Köyü’nün yapım sürecini anlattı, “İzmirlililere çok güveniyorum, bu köy kente çok yakışacak” dedi

Bir köy kurmak tahmin edersiniz ki hiç kolay değildir. Hele bu köy korunmaya muhtaç çocuklara kucak açıyor, aile şefkati ile yetiştiriyorsa orada ciddi bir sistem var demektir. Çok değil birkaç yıl önce İzmir Koruncuk Vakfı’nın başına geçen, enerjisi, vizyonu ve bilgisi ile çok kısa zamanda köyü tamamlayan Işıl Nişli ile röportajımı gerçekleştirdim. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde Nişli ile büyük bir ideali gerçekleştirmenin her adımını konuştuk. Desteklerimiz çocuklarımız için...

Haberin Devamı

Kısa sayılabilecek bir sürede İzmir Koruncuk Köyü’nü tamamladınız. Harika olmuş. Tüm emekleriniz için sizi kutluyorum. Bu kutsal görev hayatında nasıl başladı?

Koruncuk Vakfı ile tanışmam, sevdiğim ve çok güvendiğim arkadaşım Işınsu Kestelli sayesinde oldu. Bir gün bana vakfın İzmir Urla’da korunmaya muhtaç çocuklar için köy kurma, kendisinin de çok inandığı bu projede birlikte çalışmayı istediğini söyleyince ben de dahil oldum.

Korunmaya muhtaç çocuk konusu kendimi bildim bileli içinde olduğum ve çalıştığım bir konu, benim yumuşak karnım. Sonrasında yönetim kurulu ve komiteleri belirledik, İzmir’de vakfın bilinirliğini artırmak ve Ege’nin dinamiklerini harekete geçirmek için çalışmalara başladık. Zor zamanlarda bana sen Polyanna’sın dediler ama ben iflah olmaz bir iyimserim, inandığımda pes etmem.

Çocuklar hepimizin

Senin sosyal sorumluluk projelerine olan ilgini ve yıllardır çalışmalarını biliyorum bu nasıl başladı?

Çocukluğumda ve sonrasında hep bayram, Ramazan ve özel günlerde İzmir Alaybey’de olan o zamanın Çocuk Yuvası’nda çok zamanlar geçirdim. Bugün çok duyarlı olduğum bir konuyla ilgili çalışmak beni çok mutlu ediyor. Çocukların yoksun olması, hak ettikleri ortamlarda yetişmemeleri, gülmemeleri bir kader olmamalı, aslında insanlık suçu! Çocuklar hepimizin çocukları sadece doğum şansı bazılarını yoksun bırakıyor.

Köyün standartlarının yüksek olduğunu biliyorum. Bize biraz köyden bahsedebilir misin lütfen?

Haberin Devamı

I.N- Resmi ismi Koruncukköy İlk Öğretim ve Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu olarak iki ayrı birim olsa da bizim için hiçbir detayı atlamaksızın kızlarımızın sevgi ve ilgi ile uzun yıllar desteklenecekleri Koruncukköy Urla. Fiziki yapısı 8 ila 10 çocuğun yaşayacağı, 10 aile evi, 2 gençlik evi, sosyal tesis, idari bina, depo alanları ve açık yaşam alanları olan 15 dönümlük bir arazi üzerinde konumlandı.

Nasıl bir sistemle kaç çocuk, eğitmen, bahçe bakımından, yeme içmelerine kadar işin perde arkasını bize aralayabilir misin?

205 çocuğun rahatça yaşayacağı şekilde düzenlendi. Ancak ilk yıl için daha düşük kapasite ile başlayacağız. Kendi konularında formasyon almış, rol model olabilecek yetenek ve kapasitede belletmenler eşliğinde yaşayacaklar.

Kızlarımızın eğilimlerine göre eğitim programları hazırlanacak. Akıl oyunları odası, seramik yapacakları, sanatın pek çok türü ile ilgilenecekleri görsel sanatlar atölyesi, bilgisayar atölyesi, tam donanımlı müzik odası, spor tesislerinin yer aldığı çok güzel bir köy oldu. Ayrıca köyün çok yakınında toprakla uğraşacakları ayrı bir bahçe bile hazırladık.

Haberin Devamı

Ne kadar donanımlı ve detaylı bir sistem kurmuşsunuz. Yürekten tebrik ediyorum

Diliyoruz ki kızlarımız hem akademik yaşamlarında başarılı olsun hem yaşamları boyunca onlara destek olabilecek hobileri olsun, spor yapsınlar, kültürel olarak donansınlar, kültürel yoksunluklarını da dolduralım. Bizler vakıf olarak, çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde durması için 18 yaşın çok erken olduğuna inanıyor ve maddi- manevi desteklerimizi çocuklarımız tamamiyle kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar devam ettirmek için çaba gösteriyoruz.

Yürek akıl ve neşe...

Başarılı bir çizgin var. Prensiplerinden, duruşundan bahsedebilir misin?

Yaşamda akıl- yürek dengesinin ve paylaşımın asıl olduğuna inanıyorum. Kararlarımı dengeli alabilmek ve sürekli olarak gelişebilmek gayreti içindeyim. Neşe de bunlara eşlik ediyorsa en güzeli. Vicdanımın sesini de illa ki dinlerim. İnandığım bir şeyden hele faydalı ise kolay kolay vazgeçmem.

Bugüne kadar vakıf olarak ne gibi organizasyonlar yaptınız? Gelirinizi nasıl sağladınız? Ve bundan sonrası için projeleriniz var mı?

Bu yıl 40. yılını kutlayan vakfımız pek çok prestijli ve başarılı projeler yaptı. Koruncukköy Urla’nın başlangıcında Tims Production ve o zamanın ünlü dizisi Muhteşem Yüzyıl dizisinin çok önemli katkıları oldu. Doğan Hızlan’ın başkanlığını yaptığı Folkart sponsorluğunda Dizelerin Renkleri sergisi, çocukları spora özendirdiğimiz ve sosyal sorumluluğu aşıladığımız Koruncuk Sörf Festivali, sektöründe etik kavramlara bağlı iyiliksever işyerleri Koruncukköy Urla için proje ürettikleri ve plaketini girişlerine astığımız Koruncuk Dostu İşyeri ve gastronomik etkinliklerimiz çok beğeniliyor. En önemli gelir kaynağımız, Çocukköyleri Projesine inanan hayırseverlerin bağışları ve destekleri oluyor. Köyü inşa etmek ortaya çıkarmak büyük bir gayret ve başarıydı ama şimdi sürekliliğini sağlamak en doğru şekilde yönetmek ve fon sağlamak gerekiyor. Ben bu konuda özellikle İzmirlilere çok güveniyorum ve bu köy İzmir’e çok yakışacak diyorum.

Çocuklar hepimizin