Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Uluslararası hızlandırma programlarını her zaman girişimcilere tavsiye ettiğimi daha önceki yazılarımda aktarmıştım. Sebebi de hem yeni bir pazarı hızlıca öğrenmenizi sağlaması, hem uluslararası tercübesi olan insanlarla tanışma fırsatı sağlaması diyebilirim. Türkiye’de bu konuda destek veren ve ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından kurulan, aynı zamanda TIM TEB Girişim Evinin de iş ortağı olan Growth Circuit hızlandırma programı 3. dönemi güzel çıktılarıyla geçtiğimiz haftalarda tamamlanmış. Ben de programın başındaki arkadaşlardan detayları öğrenip sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Growth Circuit hızlandırma programı 3. dönemi tamamlandı

40 girişimci önce Berkeley Innovation Acceleration Center eğitmenleri ve mentorları tarafından 2 haftalık kampa alınmış. Program sonucunda seçilen 7 girişim Growth Circuit tarafından 150 bin TL yatırım alıp, Tesla, Hotmail, Skype gibi büyük şirketlerin yatırımcısı Tim Draper’ın okulu Draper University’de 5 haftalık yoğunlaştırılmış girişimcilik eğitimlerine katılmışlar. Burada 7 girişimciden 4’ü en iyi sunum, 3’ü ise en yatırım yapılabilir girişim seçilmiş. Ayrıca 120 girişimin yarıştığı Draper University Demo Day’de Growth Circuit 2019 portföyünden 3 girişim ilk 10’a girmiş.

Growth Circuit hızlandırma programı 3. dönemi tamamlandı

Bu yedi girişimin detayları ise şu şekilde:

Lmwatt: Güneşi simüle eden özel spektrumlu bitki yetiştirme aydınlatmaları üreten bir girişim. Tüm bitki yetiştirme süreçlerini optimize ederek verimliliği arttırmayı, otomatize edilmiş akıllı sera uygulamalarını hedefliyor. İleride bitkinin ihtiyaçlarını analiz eden sensörler vasıtasıyla, akıllı tarım için veri seti oluşturma hedefleri var. Bu veri seti sayesinde; her bitki türü için özelleşmiş spektrum, bitki, ortam ihtiyaçları ve hastalık çözümleri sunmayı düşünüyorlar.

Tuvis: Endüstriyel üretimde verimlilik ve ürün kalitesini artırmak için kalite kontrol süreçlerini otomatikleştiren bir ileri teknoloji girişimi. Kalite kontrol süreçleri için sunduğu yapay zeka çözümleri ile görsel ve metin verilerini analiz ederek, müşterilerinin üretim verimliliğini, ürün kalitesini  artırıyor ve maliyetlerini azaltıyor. Girişim ilk olarak tekstil sektöründeki kumaş kalite kontrol süreçlerinde çalışmalar yapmaya başlamış. İleride yapay zeka ve bilgisayarlı görme temelli teknolojisini geliştirme hedefi var.

Haberin Devamı

Albert: Kronik hastaların ilaçlarını zamanında ve doğru dozda almasına yardımcı olan yapay zeka tabanlı sesli sağlık asistanı. Albert, makine öğrenmesi tabanlı Doğal Dil İşleme (NLP) algoritmalarıyla kronik hastaları en iyi şekilde anlayıp ve onlara yardımcı oluyor. Hastalar Albert ile sadece konuşarak bile tedavisi ile ilgili günlük notlar tutabiliyor, ilaç hatırlatması kurabiliyor, sağlık ölçümlerini kaydedebiliyor ve tüm sağlık verilerini bir yakını veya doktoru ile paylaşabiliyor.

Ollang: Yapay zeka tabanlı yeni nesil çeviri platformu. Makine çevirilerinin kalite anlamında hala yetersiz ve insan çevirilerinin ise yavaş ve maliyetli olması problemlerinden yola çıkan Ollang; makine çevirisini çevirmenlerin kontrol etmesini sağlayarak çeviride kalite, maliyet ve hız problemlerine dahiyane bir çözüm sunuyor. Çevirinin geleceğinin yapay zeka olduğunun altını çizen girişim, insan faktörünün çeviri süreçlerindeki rolünün ilerleyen dönemlerde azalacağını vurguluyor. SAP, Red Bull, AstraZeneca gibi kurumsal şirketlere profesyonel çeviri hizmeti sunan girişim Türkiye ve Avrupa’da geçtiğimiz Ocak ayında hizmet vermeye başlamıştı. Haziran ayında Growth Circuit’ten aldığı yatırımla ise Amerika çeviri pazarında faaliyet göstermeye başlamış.

Haberin Devamı

HolderTrip: Kısa ve orta vadeli ev kiralama hizmeti verenler için satış ortaklığı sistemi ile ekstra servislerin güvenli bir yöntem ile kiralanmasını sağlayan mobil tabanlı bir girişim. Kullanıcılar sadece 3 adımda temizlik veya araç kiralama gibi hizmetler ekleyerek müşteri memnuniyetlerini arttırabiliyor, misafirler ise daha ucuza çok hızlı bir şekilde yeni servisleri kullanabiliyor.

Bluedot: Elektrikli araba kullanıcılarının şarj ünitesine ulaştığı, rezervasyon ve online ödeme gerçekleştirdiği; şarj ünitesi sahiplerinin de ev ve iş yerlerindeki şarj ünitelerini paylaşarak gelir elde ettiği bir girişim. Ekim 2018 de Türkiye ve Almanya'da 14.000 kurumsal şarj ünitesini analiz ederek kullanıcılarına hizmet veren girişim Haziran 2019 da aldığı ön tohum (pre-seed) yatırım ile operasyonuna San Francisco pazarını da dahil etmeye başlamış. Bluedot'ın gelecek vizyonunda elektrikli arabalar gibi şarja ihtiyacı olan scooter ve bisiklet pazarı da varmış.

Printlee: Çevrenizdeki en yakın noktadan çıktı almanıza sağlayan bir girişim. 2018 yılında İstanbul’da pilot bölgelerde başlayan girişim Growth Circuit’tan aldığı yatırımla birlikte Kuzey Amerika pazarına açılıyormuş.