Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz Nisan ayında 5 girişim toplamda 500 bin dolar yatırım aldı. Tabi bunlar şimdiye kadar açıklanan hisse bazlı birincil işlemler. Bunun dışında ikincil işlem olarak da bir tane ODC yatırımı var. (İkincil işlemler mevcut hissedarların hisselerini satması şeklinde diye daha önceden anlatmıştım)

5 yatırım arasında 4 tane tohum yatırımı, 1 tane ön-tohum yatırımı var. Seri A ve sonrasına ait yatırım maalesef yok. Bu şu anlamlara geliyor olabilir; ya Seri A’yı hakedecek girişimimiz yoktu, ya hakedecek girişim vardı fakat fon sayısı azaldığı için yatırım alamadı, ya da en son ihtimal halen yatırım anlaşma aşamasındalar. Birinci olasılık ise yani Seri A’yı hakedecek girişimimiz kalmadıysa durum kötü. Bu köşemde aylardır ifade ettiğim gibi Seri A en ciddi yatırımların başında geliyor ve Seri A yatırımı haketmek için metriklerinizin yani performans verilerinizin çok iyi olması gerekiyor. Örneğin yurt dışındaki hatırladığım birkaç girişim sermayesi yıllık en az 1 milyon dolar tekrarlanan cirosu olan ve bir önceki seneye göre 3 kat büyüme yakalamış girişimlere yatırım yapıyor. Bu tip metrikleri yakalamak istiyorsanız sadece Türkiye yetmeyecektir. O nedenle ilk günden global düşünmek şart. Yoksa tohum yatırım alıp durursunuz ve sonra boyunuz da bir karış uzamaz.

Haberin Devamı

Birincil işlemlere bakarsak yatırımlar şu şekilde :

Blok-Z : Enerji piyasası için blokchain bazlı çözüm sunan girişim blockchain konusunda hızlandırma programı sunan ConsenSys Ventures’dan yatırım almış.

Pixeligence (Eravis) : Endüstri 4.0 odaklı görüntü işleme ve yapay zeka konularında çözümler sunuyor. Letonya’da katıldığı nesnelerin interneti odaklı Buildit hızlandırma programından 20 bin Euro yatırım almış.

Klonbiyotek : Biyoteknoloji konusunda çalışan girişim aynı zamanda TÜBİTAK BiGG desteğiyle kurulmuş ve Kayseri merkezli ERBAN melek ağından yatırım almış.

Lifemote : Yapay zeka kullanarak wifi problemlerinin daha kolay çözülmesini sağlayan girişim 500 İstanbul’dan yatırım almış.

Sertifier : Eğitim ve etkinlikler için sertifikaların tasarlanmasını, dağıtılmasını, depolanmasını ve sorgulanmasını sağlayan blockchain tabanlı girişim Sertifier Tarvenn’den yatırım almış.

Haberin Devamı

İkincil işlemlerin detayı ise şu şekilde :

ODC : SmartMessage Pazarlama Platformu adında yönetimi kolay bir dijital pazarlama aracı sunan girişim Ak Portföy, Endeavor Catalyst ve 212’nin yeni fonundan yatırım almış. Yatırım miktarı yaklaşık 11 milyon dolar civarında.

Yukarıdaki yatırımlara bakarsak iki girişimimiz, yurt dışında katıldıkları hızlandırma programları sayesinde yatırım almış. Yurt dışında özellikle de belli konularda uzmanlaşmış hızlandırma programlarına katılmanın ne kadar faydalı olduğunu anlatmıştım. Hem o pazarı öğrenmek, hem orada bir iş ağı kurmak açısından en güzel yöntemlerden biri yurt dışındaki hızlandırma programlarına katılmak. Bu konuda KOSGEB’in girişimcilere desteği olduğundan da bahsetmiştim, o yüzden fırsatları kaçırmayın ve bol bol yurt dışındaki hızlandırma programlarını inceleyin.

Bu arada hangi yatırımlar Türkiye’de gerçekleşti derseniz; Klonbiyotek, Lifemote, Sertifier ve ODC yatırımları Türkiye’de gerçekleşmiş, diğerleri yurt dışında gerçekleşmiş. Yurt dışında yatırım alan girişimlerimizin Türkiye ile bağını koparmadan büyümeleri ve ülkeye istihdam ve bilgi birikim olarak fayda sağlamalarının şart olduğunu da vurgulayım.