Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Döviz piyasaları canlı. Her gün yeni bir veri açıklanıyor. Piyasalar bu verileri hızla tüketiyor. Yatırımcılar ise bir yandan mevcut paralarının değerini korumaya çalışırken bir yandan da kısa vadeli fiyat dalgalanmalarını izliyor.

Hedge fon yöneticileri, piyasaları sis bulutu bastığı anda korku ve panikle harekete geçen yatırımcılar için tetikte bekliyor. Amaç kârı maksimize edebilecek volatiliteyi yaratmak. Sersemleyen fiyat hareketleri, öngörülerin de önünü kesiyor. Böyle bir ortamda dingin bir piyasa beklemek elbette zor.

Doların durumu

Birikim sahipleri kendisi için avantajlı olan nedir arayışında ve 5.68’lerde seyreden dolar kurunu bu seviyelerde kalır mı, kalmaz mı tedirginliği ile izliyor.
Son bir yıl içinde yaşanan iki kur şoku ve mevcut göstergelere bakıldığında yatırımcıların çok da haksız olmadıklarını görüyoruz. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu yok. Kredi risk primi 343 seviyesinde ve DTH’lar tarihi zirvesinde. Bu üç gösterge bile tek başına durumu özetlemeye yetiyor. Dolar/TL kuru, eylül ayı başından beri 5.65 - 5.75 bandında seyrediyor. Bandın üst tarafında bulunan 5.75 seviyesi...

Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yapılan saldırıyla ay içinde bir kaç kez test edildi. Kur, 5.65-5.75 bandı içinde kaldı. Dolar kurunda 200 günlük hareketli ortalama 5.61 seviyesinde bulunuyor. 5.65’in altında gerçekleşecek aşağı sarkmada bu seviye test edilebilir.

Ancak içerisinde hareket edilen yatay bandın direncine doğru hareket ettiği görülüyor. Yukarı hareketlerde takip edilmesi gereken seviyeler 5.75 ve eğer üzerine çıkarsa 5.85. Kurda yatay bir bant içerisinde dalgalanma önümüzdeki dönemde de devam edebilir. Aşağı ya da yukarı yönde sert hareketlerden çok bir bant hareketi görebiliriz.

Sorunun çözümü

Bir sorunun varlığını kabul etmek çözüm konusunda atılan ilk adımdır. Merkez Bankası’nın (TCMB) de mevcut sorunu kabul ettiği ve seyirci kalmadığı görülüyor. 23 Eylül’de zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giden Merkez Bankası, 26 Eylül’de Başkan Uysal’ın konuşmaları ile piyasa dostu söylemler ve önceki gün açıklanan YEP sonrası swap hamlesi... TCMB likidite yaratarak bankaların kredi verme koşullarını rahatlatmaya çalıştığı görülüyor.

Olumlu gelişmeler

Bütün bunların yanında olumlu gelişmeler de var. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde faiz 7.5 puan geriledi. Enflasyon düşüşte ve tek haneye doğru ilerliyor. Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 65’in üzerine çıktı ancak dikkat etmeli... Yüksek seyrini korumasına rağmen bu seviyenin üzerinde kalmada zorlanıyor. Yüzde 64.94 seviyesinde. Fiyatlar ise aşırı iskontolu.