Siyaset Anayasa takvimi şu an başladı

Anayasa takvimi şu an başladı

26.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği ve kendisiyle birlikte Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin katıldığı liderler zirvesinden ‘küçük ölçekli anayasa değişikliği’ kararının çıktığını açıkladı. Yıldırım ayrıca daha önce yarım kalan kapsamlı anayasa çalışmalarının da şu andan itibaren başladığını söyledi

Anayasa takvimi şu an başladı

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği ve kendisiyle birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katıldığı liderler zirvesinden “küçük ölçekli anayasa değişikliği” kararının çıktığını açıkladı. Bakanlar Kurulu, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı.

‘Sistem tıkanıklığı için’

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan ve 3.5 saat süren toplantının ardından, açıklama yapan Yıldırım, Külliye’de gerçekleştirilen liderler buluşmasını hatırlatarak, “Sayın genel başkanlarla ülkemizde sistemin tıkanmasına, darbe tehditleri üretmesine yol açan konularla ilgili değerlendirmelerimizi sayın cumhurbaşkanıyla paylaştık. Kısa vadede alınacak önlemler yanında yeni anayasa için birlikte çalışma yapma hususunda da yine genel başkanlar olarak bir anlayış birliği olduğunu gördük” dedi. “Özellikle kısa vadede sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak” için küçük ölçekli bir anayasa değişikliğinin mutabakatla yapılabileceğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: “Ak Parti de dahil bütün partilerin hedefi yepyeni bir anayasa yapmak. Darbelerden kalan, vesayet unsurları içeren anayasadan ülkemizi kurtarmak. Bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak ve 79 milyonun hepsini kapsayacak, ‘ben de bu anayasa içinde varım’ diyebileceği bir anayasa yapmak. Bu bütün partilerin taahhüdü. Bu denendi ama bir noktaya kadar. 59, 60 maddede uzlaşma sağlandı ama devamı gelmedi. Prensip olarak buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliği var ancak bunun dışında şu anda gerek yargıyla gerek yargı birliği ile ilgili, gerek diğer bazı hususları içeren daha küçük bir paketin yine anlayış birliği içinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bunun üzerinde her partiden tefrik edeceğimiz arkadaşlar çalışacak ve bunu genel başkanlar seviyesinde değerlendirip, ona göre adımları atacağız.”

‘HDP de katılabilir’

Yeni anayasa çalışmaları için takvime ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, “Takvim, şu andan itibaren başlamıştır. Bu işin, ileriye yönelik bir vadesi söz konusu değil. Bugünkü cumhurbaşkanımızın riyasetinde yapılan parti genel başkanlarının katıldığı toplantıda bu hususlar benimsenmiştir” dedi. Anayasa çalışmalarına HDP’nin de katılıp katılmayacağının sorulması üzerinde de ise Yıldırım, “Tabi HDP de bu çalışmaya pekala katılabilir. Herhangi bir sınırlama yok. Daha fazla detayı arkadaşlarımız bir araya gelip kapsamı, içeriği orada belirleyecekler. Şu aşamada daha fazla detay vermem doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Çıkarılacak personel YAŞ’ın konusu değil’

Başbakan Binali Yıldırım, Yüksek Askeri Şura’nın gündemine ilişkin olarak şunları kaydetti: “YAŞ’ta bu sene değişikliğe gidiyoruz. İçinde bulunduğumuz şartlardan dolayı öne aldık. Çankaya’da yapacağız, bu da ilktir. 1 günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. İkinci gün de kararları cumhurbaşkanımızın onayına sunmuş olacağız. YAŞ’ta emekliye ayrılması gereken askeri personeli, terfi yapılması söz konusu askeri personeli, atamaları görüşeceğiz. Darbe teşebbüsünde bulunanların listelerde adları belli, onun dışında da FETÖ terör örgütü ya da başka nedenlerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor. Bunları YAŞ gündeminde değil çıkardığımız KHK yetkisi kapsamında değerlendireceğiz. Jandarma ataması ve diğer kuvvet komutanları ataması müşterek kararname ile yapılıyor. Jandarma’nın İçişleri’ne bağlanması bu durumu değiştirmiyor.”

Haberin Devamı

Boğaziçi ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ olacak

Yıldırım, “Anayasamızın 120. maddesi gereğince ilan edilen OHAL kapsamında bazı konuları görüştük, karara bağladık. Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlanacaktır. Bununla ilgili kararname yayımlanacaktır” dedi. Yıldırım, Boğaziçi Köprüsü’nün isminin de değiştirileceğini açıklayarak “İstanbul ve Ankara’da birer şehitler anıtı kurulması, Bakanlar Kurulu’nda kararlaştırıldı. Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü’nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine de karar verilmiştir” diye konuştu.