Gündem Armine’nin izinde bir roman

Armine’nin izinde bir roman

17.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Murat Ataş’ın ilk kitabı ‘Armine - Çorak Dağ’ın Sürgünü’ Aras Yayıncılık etiketiyle raflarda yerini aldı.

Armine’nin izinde bir roman

Roman, Birinci Dünya Savaşı atmosferinde Armine ve Civan adlı karakterlerin aşk öyküsünü anlatıyor. Gerçek ve kurgunun iç içe geçtiği roman okuru Anadolu kültürüne, geleneklerine, acısına, mutluluğuna, yoksulluğuna, direnme gücüne tanıklık etmeye davet ediyor. Arka plandaki Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşı, Sarıkamış dramı ve Kurtuluş Savaşı’na ilişkin gerçek hikâyeler de kitapta yer buluyor.

Haberin Devamı

Başlangıçta kışın Sivas’ta yazın köylerinde yaşayan Galenler ile tanışıyoruz. Armine, Garabed Efendi, ikizler Anuş ve Şuşan, Arpiar, Manuşak, Maryam, Sate, Aruşan… Ermeni ve Türklerin yüzyıllardır iç içe yaşadığı köye bir gün kara köpeğiyle birlikte Kör Murtaza gelir. Galenlerin yaşlıları bu durumdan huzursuz olur, zira ihtiyarla aralarında geçmişten kalmış, çözülmemiş bir hesap vardır.

Birinci Dünya Savaşı’yla birlikte tarih hızla akmaya başlar. Ermeniler için günbatımı yaklaşırken, köyün Müslüman Fadik Ana’sının dili dönmediği için “Emine” dediği Armine ile Civan’ın aşkı henüz şafağını yaşamaktadır. Köylüler, nedenlerini dahi bilmedikleri politik kararlara maruz kalırlar.