Siyaset Bakan Çağlayan, ABD'deki Coca-Cola merkezini ziyaret etti

Bakan Çağlayan, ABD'deki Coca-Cola merkezini ziyaret etti

24.07.2010 - 09:42 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’ye ziyaretlerinin amacının bu ülkeye yönelik 3,2 milyar dolarlık ihracatı 32’ye, 62 milyar dolara çıkarmak olduğunu bildirerek, "Karşılıklı ticaretimizi 100 milyar dolara çıkarabilir miyiz? Neden olmasın? Bu potansiyel var" dedi.

Bakan Çağlayan, ABDdeki Coca-Cola merkezini ziyaret etti

Zafer Çağlayan, ABD temasları çerçevesinde, Coca Cola’nın Georgia Eyaleti’nde Atlanta şehrindeki merkezini ziyaret etti.

Çağlayan, Atlanta’daki merkezde, Coca Cola Müzesi’nde düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, Coca Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent’in Türkiye’nin gururu olduğunu, dünyanın en büyük şirketine başkanlık ettiğini söyledi. Coca Cola’nın sadece kar eden, bu amacı güden bir kuruluş olmadığını, çevre konusunda göstermiş olduğu ilginin bir dünya vatandaşı olarak kendisini memnun ettiğini anlatan Çağlayan, şirketin aynı zamanda sosyal sorumluluk adına yürüttüğü projeleri de bildiğini söyledi.

Konuşmasını kesinlikle siyasetçi şapkası ile yapmayacağını, bir işadamı, bir sanayici olarak konuşacağını belirten Çağlayan, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerine değindi ve dünyanın pek çok yerinde barış ve huzur için ABD ile birlikte hareket ediyoruz. Ama ticaretimizin bulunduğu durumu açıklayamıyor, anlatamıyoruz" dedi.

ÇAĞLAYAN’IN İŞ KONSEYİ BİRİNCİ ADAYI MUHTAR KENT

Türkiye’nin yüzünü batıya döndüğünü, 50 yıldır süren Avrupa Birliği sürecinde sosyal, siyasal, demokratik anlamda çok önemli reformlar yaptığını, ülke olarak bankacılık, turizm, lojistik, sağlık sektörleriyle önemli bir yere geldiğini vurgulayan Çağlayan, şunları söyledi.

"Bizim bu ziyaretimizin amacı, söylemekten utandığımız ABD’ye yönelik 3,2 milyar dolarlık ihracatımızı 32’ye, 62 milyar dolara çıkarabilir miyiz? Karşılıklı ticaretimizi 100 milyar dolara çıkarabilir miyiz? Niye olmasın? Bu potansiyel var. Ben ticaret yapmak için deli oluyorum. Ben de bu işin delisiyim. Ben buraya ülkemi sevdirmeye, beğendirmeye geldim. Üçüncü ülkelerle ilişkilerimizdeki güçlerimizi birleştirmek için buradayız.

Model ortaklığın ilk toplantısı ekim ayında yapılacaktı gecikti. Ben ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin tarihçi olduğunu bilmiyordum. Ermeni kararı bize işlerde ister istemez frene bastırdı. Her iki ülkeden 2’şer bakan var. Her ülkeden 12 olmak üzere 24 işadamından oluşturacağımız iş konseyi var. Diğer bakan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile konuşmadım ama sanırım benden farklı düşünmeyecektir. 12 kişilik Türk temsilcilerinin birincisini Muhtar Kent olarak açıklıyorum."

Türkiye’nin krizde önemli bir testten geçtiğini, genç, dinamik her yıl 450 bin üniversite mezunu veren bir ülke olduğunu, bölgesinde, çevresinde barış ve huzur olması konusunda çok önemli açılımlar yaptığını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti.

Haberin Devamı

"Komşularla sıfır sorun dedik. Ama bu karın doyurmuyor. Sıfır sorun sınırsız ticaret diyoruz. Suriye ile vizeyi kaldırdık. Afrika’nın Türkiye ihracatı içindeki payını yüzde 4’den yüzde 10’e çıkardık. Burada daha çok sizinle ticaret yapacak iş konseylerini seçtik ve onları getirdik."

Çok sayıda tanınmış ABD’li işadamının katıldığı yemekte Bakan Çağlayan, birlik başkanlarını tek tek tanıttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi için "50 bin ihracatçının başkanı. Ben ona komutan diyorum. O komutansa ben de başkomutanım."

MUHTAR KENT

Coca Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent de konuşmasında, buluşma yeri olan Atlanta’nın çok uygun olduğunu, burasının Coca Cola’nın 124 yıllık tarihine ev sahipliği yaptığını, şişelerden en az 7’sinin Türkiye’deki sanatçılar tarafından dizayn edildiğini kaydetti. ABD ve Türkiye’nin birçok ortak noktası olduğunu, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açıdan güçlü bir ABD’ye, ABD’nin de aynı şekilde güçlü bir Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kent, şunları söyledi.

"Türkiye’ye 1964’de yaptığımız ilk yatırımdan sonra ülkede alkolsüz içecek alanında tartışmasız liderdir Coca Cola ve Türkiye’ye 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştır. 25 bin aileye dolaylı olarak, 2 bin 500 kişiye de doğrudan iş temin etmektedir. İstanbul Avrasya ve Afrika operasyonlarının merkezidir. İstanbul’a 96 ülke bağlıdır."

İki ülke arasındaki ticareti artırmak için çok fazla imkan bulunduğunu düşündüğünü belirten Kent, hem Atlanta’nın hem de İstanbul’un girişimci ruhunun, enerjisinin Türkiye’nin dünyanın 17. büyük, Georgia Eyaletinin ise ABD’nin en hızlı büyüyen ekonomisi haline gelmesini sağladığını söyledi.

ATATÜRK’ÜN İLK BÜYÜKELÇİ OLARAK ATADIĞI MUHTAR

Kent, yemekten önce basın mensuplarıyla sohbet ederken, 1978 yılında Atlanta’ya ilk kez geldiğinde yolda bir tabela gördüğünü, bu tabelada şehrin nüfusunun 496 bin olarak yazıldığını, şu anda aynı tabelada şehrin nüfusunun 6 milyon olarak gösterildiğini anlattı. 32 yılda 15 kat büyümeye sağlayan Atlanta’nın ABD’nin en dinamik iki şehrinden biri olduğuna dikkati çeken Kent, ticari açıdan Türk-Amerikan ilişkilerinin daha embriyo aşamasında olduğunu, Türkiye-ABD ilişkilerinin çok büyüyüp, gelişeceğini vurguladı. Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü olması gerektiğini belirten Kent, Türkiye’nin ABD’ye, ABD’nin Türkiye’ye ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Türk olmaktan her zaman gurur duyduğunu her konuşmasında söylediğini hatırlatan Kent, Muhtar isimli amcasının Atatürk’ün 1923’den sonra Washington’a atadığı ilk büyükelçi olduğunu anlattı.

Kent, bir gazetecinin, "ABD’de Türkler tanınıyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine, nüfus yoğunluğuna bağlı. Genellikle Güney Amerikalılar tanınır. Onlar çoğunlukta. Almanya’da da Meksikalıları kim tanır?" dedi.

Muhtar Kent, Türklerin ABD’ye yerleşmesi için neler yapabileceklerinin sorulması üzerine de Kanada’ya gitsinler. Oradan buraya gelsinler. Kanada halen 1 milyonun üzerinde göçmen alıyor. Ama Kanada kaliteli göçmen alıyor. Eğitim gibi belli kıstasları var. Zaten buraya da kaliteli göçmen gelmeli ki bir daha Almanya yaşanmasın" diye konuştu.

Kent, "Türkiye nerede diyorlar mı?" şeklindeki bir soruyu da "benzin istasyonundaki adam bilmez ama ilgililer bilir" diye yanıtladı.

Yemekten önce Muhtar Kent, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a ABD’li işadamlarını tanıttı. Çağlayan, başta CNN International Başkanı olmak üzere yemeğe gelen büyük şirketlerin yöneticileriyle kısa görüşmeler yaptı.