Siyaset Başbakan Yıldırım: AB iyi sınav vermedi

Başbakan Yıldırım: AB iyi sınav vermedi

13.06.2017 - 16:23 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, "Avrupa Birliği, referandum döneminde ilişkiler  açısından çok iyi bir sınav vermedi.Ama yeni bir döneme girdik. Türkiye olarak biz, Avrupa Birliği ile tam üyelik  müzakerelerini sürdürmek istiyoruz" dedi.

Başbakan Yıldırım: AB iyi sınav vermedi

Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Çankaya Köşkü'nde görüştü. Görüşme sonrası iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım, gerçekleştirdikleri görüşmelerde özellikle Bulgaristan ile ilişkileri her yönüyle ele alma fırsatı bulduklarını vurgulayarak, ikili ilişkilerin iyi komşuluk, karşılıklı samimiyet temelinde daha ileriye taşımanın yollarını konuştuklarını aktardı. Geçen yıl Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığına değinen Yıldırım, "Bu darbe girişiminden sonra bazı Avrupa ülkelerinin belirsiz tutumuna, suskun davranmalarına karşın Bulgaristan'da siz açıkça bu darbeyi kınadınız, kınamakla da kalmadınız kısa sürede de Türkiye'ye geldiniz, bizimle, halkımızla dayanışma içerisinde olduğunuzu gösterdiniz. Gerçek bir dost olduğunuzu gösterdiniz, bunun için teşekkür ediyorum. Ayrıca bu darbenin arkasında olan terör örgütünün de Bulgaristan'da faaliyetlerinin sınırlandırılması, hatta yok edilmesi konusundaki tutumunuzu da biliyoruz. Bunu da takdir ediyoruz." diye konuştu. Başbakan Yıldırım, Bulgaristan ve Türkiye'nin tarihi ilişkileri bulunan iki komşu olduğunu anımsatarak, tarihe bakıldığında iki ülke arasında birçok ortak yönlerin, kültürel değerlerin bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yıldırım, şöyle devam etti:"Türkiye'de yaşayan Bulgaristan kökenli soydaşlarımız var, Bulgaristan'da yaşayan yine Türk kökenli soydaşlarımız var. Bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için her ikimizin de ilişkilerimizi sağlamlaştıran önemli unsurlardır. Dolaysıyla bu ilişkilerimizin zenginliğini oluşturuyor. Sizin geçmiş yıllarda orada yaşayan soydaşlarımıza karşı gösterdiğiniz samimi ve dostça tutum onların takdirini kazanmıştır. Aynı zamanda aşırı uçların ve akımların da faaliyetlerini bir ölçüde sınırlandırmıştır. Bundan böyle ilişkilerimizde geçmişte geçici dönemlerde yaşanan bazı olumsuzlukları bir kenara bırakıp, bundan sonra bir yandan Avrupa Birliği entegrasyonu diğer yandan da NATO içerisindeki müttefikliğimizin getirdiği güçle çok daha güzel projelere, işlere birlikte imza atabiliriz."

Haberin Devamı

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

Bulgaristan'ın gelecek yılın başından itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceğine dikkati çeken Yıldırım, "Bu dönemin esasen Türkiye-Bulgaristan-Avrupa Birliği ilişkileri için de önemli bir dönem olacağını düşünüyoruz. Sizin dönem başkanlığınızda özellikle geçen yıl başladığımız ama devamını getiremediğimiz AB ile mülteciler, vize serbestliği, geri kabul konularıyla mültecilere yardım konusundaki anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi ve AB-Türkiye yakınlaşmasının sağlanması adına bugüne kadar yaptığınız girişimler ve katkıların bundan sonra da devam edeceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği süreci öncesi müşterek projelerin olduğunu belirten Yıldırım, bunların Bulgaristan ve Türkiye tarafından sınır illerinde gerçekleştirilmesine yönelik daha yakın çalışılmasının gerektiğini bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik ekonomi, ticaret, yatırım, enerji alanlarının önemine değinen Yıldırım, "Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisi, yakın komşularımıza önemli fırsatlar sunuyor." diye konuştu. Başbakan Yıldırım, karayolu ağı iyileştirerek, hızlı tren bağlantıları kurularak, Türkiye ve Bulgaristan'ın paylaştığı ortak transit koridorunun daha etkin hale getirilebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

AB İYİ SINAV VERMEDİ

Yıldırım şunları kaydetti:"Avrupa Birliği, referandum döneminde ilişkiler açısından çok iyi bir sınav vermedi. Hatta darbe girişiminde de bazı Avrupa ülkeleri sınıfta kaldı. Ama artık yeni bir döneme girdik. Bu dönemde Avrupa Birliği'nin kendi gelecek vizyonunu bir kez daha gözden geçirmesi ve ona göre kararlar alması gerekiyor. Türkiye olarak biz, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdürmek istiyoruz. Gümrük Birliği müzakerelerini yenilemek istiyoruz. Bizde bu irade mevcuttur" Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdürmek ve Gümrük Birliği müzakerelerini yenilemek istediklerini kaydeden Yıldırım, "Bizde bu irade mevcuttur. Avrupa Birliği'ndeki bu kafa karışıklığının da en son NATO Zirvesine giden Cumhurbaşkanımızın, orada gerek Avrupa Birliği yöneticileri gerekse bazı Avrupalı ülke liderleriyle yaptığı görüşmelerde, onlarda da geleceğe yönelik olumlu bakış açısının tekrar ortaya çıktığını gördük." değerlendirmesinde bulundu. İlişkileri daha da ileriye götürecek adımları beraber atabileceklerini dile getiren Yıldırım, "Bu konuda Bulgaristan ve Türkiye bölgenin olaylarını en yakından hisseden iki ülke. Dolayısıyla Bulgaristan'ın Avrupa Birliği içinde olması, onların Türkiye'yi daha iyi anlamaları için bir fırsat olabilir. Sayın Başbakan çeşitli temaslarında bu konuyu her zaman bu şekilde ele alıyor. Bunun için teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE VE BULGARİSTAN'DAN BAŞLAR

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği 12 aylık yol haritasında somut herhangi bir gelişme var mı bakanlar düzeyinde görüşme ne zaman olacak?" sorusu üzerine Yıldırım, bakanlar düzeyindeki görüşmelerin her an olabileceğini, bunda herhangi tarihe ihtiyaç duyulmadığını belirtti. Yıldırım, bir yıllık yol haritasını şöyle açıkladı: "Bir, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekiyor. Bunun için adımlar atılmaya başlandı. Bunun detay çalışması yapılması lazım. O çalışmalar da önümüzdeki günlerde başlayacak. İki, geçen mart ayında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 4 maddelik anlaşma yapılmıştı. Bu esas itibariyle Türkiye ile AB arasında vize serbestisi, geri kabul anlaşması, mültecilerle ilgili birebir anlaşması ve Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı parasal destek anlaşmasıydı. Onlarla ilgili anlaşma imzalandı ama bunu tam anlamıyla yürürlüğe geçirme imkanı olmadı. Bazı maddeler kısmen uygulandı. Ama vize serbestisi, geri kabul anlaşması, maddi destek konuları tam istendiği ölçüde yürürlüğe girmedi. Yeni dönemde bunu da tekrar ele almak suretiyle, vize serbestiyle geri kabulün eş zamanlı olarak yürürlüğe sokulması prensip olarak benimsendi. Bu konuda da bakanlarımız ön çalışmaları yapacaklar. Daha sonra da bunun gerçekleşmesi için zemini hazırlamış olacaklar." Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye ve Bulgaristan'dan başladığına dikkati çeken Yıldırım, "Avrupa Birliği bundan sonraki vereceği kararlarda bu gerçeği dikkate almak zorunda. Bölgede yaşananlar, yaşanması muhtemel olayları düşündüğümüzde Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinin bundan sonraki dönem içerisindeki önemi daha da artıyor. Bu gerçeğe dikkat etmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ YÖNÜNDE ÇABA SARFEDECEĞİZ"

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise şunları dile getirdi: "Türkiye geleceğini AB'de görüyor, son dönemde bir çok ülke de Türkiye'nin yerini AB'de görmüyor. Ben bu alanda Dışişleri Bakanları'nın çok aktif bir şekilde çalışmalarını bekliyorum " dedi. Borisov : "Seçim ve referandumlardan sonra gündemin normalleşmesini umuyoruz. Paris ve Berlin'e yapmış olduğum ziyaretlerden sonra Ankara'ya geldim ve bu ziyaretim aslında bir işarettir. Bulgaristan Avrupa ile Asya arasında bulunan bir ülkedir. Aynı zamanda biz Avrupa ailesinin bir üyesiyiz. Ama Türkiye ile komşu ülkeyiz. Türkiye ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Türkiye ile önümüzdeki dönemde ortaklaşa bir çok alanda çalışacağız. Biz elimizden geldiği kadar Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde çaba sarf edeceğiz. Türkiye'nin Bulgaristan'da büyük yatırımları var. Bu yatırımlar sayesinde 10 binin üzerinde Bulgaristan vatandaşı iş buldu. Enerji projeleriyle başlayarak bütün alanlarda ortak dil bulduk. Meriç ve Tunca nehirleri üzerinde çalışmamız gerekiyor. Son seçimlerde Bulgaristan'da yaşayan Müslümanlar bizim partimize büyük bir teveccüh gösterdiler. Bu Müslümanlar Türkiye ile Bulgaristan arasında köprü işlevi görmekteler. Ben Avrupa Birliği ülkelerindeki meslektaşlarımın da Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmelerini bekliyorum. AB ekonomisiyle Türk ekonomisi birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır. Herhangi bir sorun yaşanmaması gerekir bu konuda. Türkiye geleceğini AB'de görüyor. Son dönemde bir çok ülke de Türkiye'nin yerini AB'de görmüyor. Ben bu alanda Dışişleri Bakanları'nın çok aktif bir şekilde çalışmalarını bekliyorum."