Siyaset Başbakan Yıldırım: Belarus'un Afrika'ya açılma projesini destekliyoruz

Başbakan Yıldırım: Belarus'un Afrika'ya açılma projesini destekliyoruz

14.02.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov ile görüştü. Görüşme sonrası konuşan Başbakan İki ülkenin ticaret hacminin arttığına vurgu yapan Yıldırım, Belarus'un Türkiye ile ortak yatırım yaparak Afrika'ya açılma projesine destek verdiklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım: Belarusun Afrikaya açılma projesini destekliyoruz

Başbakan Binali Yıldırım resmi ziyaret etin gittiği Belarus'ta Başbakan Andrey Kobyakov tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından Yıldırım ve Kobyakov, baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti. görüşme sonrası iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başbakan Yıldırım, "Karşılıklı ticaret hacmimiz 2017'de yüzde 30'un üzerinde bir artış gösterdi. Bu ticaret hacmi 1 milyar dolara yakın. Türk firmaları Belarus'ta doğrudan yatırım yapmak için tecrübe kazandılar. Bu tecrübelerin gelecek yıllarda devam etmesini diliyorum"dedi.

Haberin Devamı

"Belerus'un Türkiye ile ortak yatırım yaparak Afrik'ya açılma projesine tam destek veriyoruz" diyen Yıldırım şunları söyledi: "Eğitim, bilim, inovasyon, beşeri kalkınma, spor, kültür, karşılıklı yaptırımların geliştirilmesi ve ticaretin iki ülkenin potansiyeline uygun artırılması görüşmemizin ana konuları oldu. Sayın Cumhurbaşkanınızın 2016 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Belarus Türkiye ilişkilerinde ciddi bir hareketlenme yaşandı.Her iki ülkenin Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu planlar doğrultusunda neler yapılabileceğini konuştuk ve önemli kararlar aldık.Türkiye ile Belarus arasında devam eden görüşmelerin yanı sıra birbirimizle gayet iyi anlaşıyoruz ve ortak düşüncelere sahibiz.Belarus'un ekonomide gerçekleştirdiği açılımları düzenli takip ediyoruz.Ülkelerimizin gerçek ticaret hacmini yansıtmaktan uzaktır. Bunu arttıracak adımları birlikte görüşerek arttırabiliriz. Bunu yaparken ticaret dengesini gözetmeyi, kazan kazan politikasını önemsiyoruz. İki ülke arasında potansiyelin daha fazla geliştirilmesi için lojistiğin artırılmasında fayda var.Gerek otomotiv, yan sanayi, tarım, hayvancılık, lojistik olmak üzere pek çok alanda beraber yapacağımız işler mevcuttur.Yarın Türkiye-Belarus İş Forumu'na beraber katılacağız, iş adamalarını dinleyeceğiz, beraber çalışmaları için ne gibi ihtiyaçları varsa birinci ağızdan dinleyeceğiz. Bir yandan ekonomik ticari faaliyetler devam ederken, kültürel faaliyetleri de unutmuyoruz.Buz hokeyi konusunda iki ülkenin takımları bir maç yapacak, önemli bir faaliyet olduğunu belirtmek istiyorum.Milli Kütüphane'ye 1500 kitaplık hediyemiz oldu. Belarus'un bağımsızlığının 25. yılında kültürel faaliyetlerini devam ettirmenin iki ülkenin dostluğunu pekiştirmede yardımcı olacağını düşünüyorum.Bu faaliyetler vesilesiyle, iki ülke halkının birbirini tanımasında faydalı olacak."

Haberin Devamı

MİNSK CAMİSİ'Nİ ZİYARET ETTİ

Belarus'un başkenti Minsk'te temaslarını sürdüren Başbakan Binali Yıldırım, camiye gelişinde, Belarus Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Ebubekir Şabanoviç ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.Başbakan Yıldırım, Türkiye Diyanet Vakfının katkılarıyla aslına uygun olarak yeniden inşa edilen ve 2016'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından açılan cami hakkında Şabanoviç'ten bilgi aldı. Yıldırım, camide, Belarus'ta yaşayan Müslüman toplumu temsilcileriyle de görüştü.

Haberin Devamı

Yazarlar