Siyaset ‘Başka bir ülke Türkiye’yi ve kurumlarını yargılayamaz’

‘Başka bir ülke Türkiye’yi ve kurumlarını yargılayamaz’

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD'de görülen Hakan Atilla davasında jürinin açıkladığı karara siyasiler tepki gösterdi.

‘Başka bir ülke Türkiye’yi  ve kurumlarını yargılayamaz’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: “Zarrab davası, siyasi bir kumpas davadır.Zarrab davasında hukuk, mahkeme ve muhakeme, siyasi bir yarar için göstere göstere kullanılmıştır. Bu davada karar, soruşturmadan önce verilmiş, soruşturma ve yargılama süreci, verilmiş kararın ilanı için sadece zorunlu usulün tamamlanmasıdır. Jürinin, Mehmet Hakan Atilla’yı suçlu bulması ve bilahare mahkemenin vereceği karar, Türkiye açısından hukuki bir değer ifade etmez. Zarrab davası, Türkiye’de ve ABD’de FETÖ ve CIA/FBI/ABD yargısı iş birliğinin de somut ispatıdır. Türkiye, tam egemen ve tam bağımsız bir ülkedir. Başka bir ülke, Türkiye’yi ve Türkiye’nin kurumlarını yargılayamaz. Bu karar, uluslararası hukuka da aykırıdır.”

‘Yanlıştan dönmesi lazım’

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: “Davanın seyri, süreci ve jürinin kararı, bu davanın bir hukuk ciddiyetinin olmadığını ve bu anlamda bu davanının inanırlığının da hiçbir kıymet ifade etmediğini gösteriyor. ABD; ‘başka ülkelerin iç işlerine karışabilirim, başka ülkelere dayatabilirim, başka ülkelere istediğim gibi bir kurgu oluşturur ve gerekirse yargıyla da desteklerim’ anlayışında. Bu, yanlış bir karar, talihsiz bir karar. Hakan Atilla’nın temyiz hakkı var ama bir an önce bu yanlıştan ABD yargısının, ABD’nin dönmesi lazım.”
‘Karar hukuk faciasıdır’

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal: “ABD’de kurulan ve Türkiye’nin iç işlerine müdahale anlamı taşıyan kumpas davasından çıkan karar, uluslararası hukukun açıkça ihlalidir, bir hukuk faciasıdır ve yok hükmündedir. Dava ABD’de, ‘bir çadır mahkeme’ tarafından yürütüldü, hâkimi, savcısı, tanığı ve delilleriyle tamamen, “FETÖ’nün bir tiyatrosu.”

‘Hukuk garabeti’

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Hukuka aykırı elde edilen deliller, mahkemenin tarafsızlığı ve bağımsızlığının tartışmalı olması, savunma hakkının açıkça ihlal edilmesi, tanıklık sıfatı taşımayan kişilerin dinlenmesi ve benzeri nedenlerle adil yargılanma ilkesinin inkar edilemez bir şekilde ihlal edilmesiyle bir hukuk garabeti ortaya kondu. Bu dava ve muhtemel buna bağlı süreçler hukuki olmaktan uzak, siyasi yanlı bir yargılama olacaktır.”

‘Baştan beri siyasi’

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık: “Bu dava baştan beri siyasi davadır, hukuk davası değildir. Eğer hukuk davası olsaydı eldeki delillerle böyle bir kararın alınması mümkün olmazdı.”

‘Kurgulanmış bir tiyatro’

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: “ABD’deki skandal yargılamada Türkiye’nin ticari ilişkileri masaya yatırılıyor. Bu durum, olayın uluslararası hukuka aykırı olan tarafı. Bir de olayın ceza hukukuna aykırı olan tarafı var. Ceza hukukunda evrensel olan ‘zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur’ ilkesi vardır. Yani yasal olmayan yollardan elde edilen bir delil, yargılamada delil olarak kullanılamaz. ABD’deki yargılamada bu ilke de ihlal edilmiş vaziyette. Türkiye’den kaçan bir FETÖ’cü polisin çaldığı, ürettiği delillerle Hakan Atilla cezalandırıldı. Üstelik yargılama aşamasında başka skandallar da yaşandı. FBI’ın FETÖ’cü polise 50 bin dolar ödediği de ortaya çıktı. Başından sonuna kadar kurgulanmış bir yargı tiyatrosuyla karşı karşıyayız.”