Siyaset ‘Belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı’

‘Belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı’

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yaptırımların karşılıklıolarak kaldırılması kararının Trump’la yaptığı görüşmede alındığını söyledi. Erdoğan, “Yaptırımlar eş zamanlı olarak ABD ve Türkiye saatiyle belirlenen gün ve saatte kaldırıldı” dedi.

‘Belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko başkanlığındaki Türkiye - Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın yedincisi İstanbul Mabeyn Köşkü’nde düzenlendi. Erdoğan ile Poroşenko, 1 saat 15 dakikalık baş başa görüşme gerçekleştirdi, ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Toplantıda Türkiye ile Ukrayna arasında Kalkınma İşbirliği Anlaşması imzalandı. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına dair tutumu yinelediklerini belirterek, “Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz, Kırım’da yaşayan veya işgalden sonra bölgeden ayrılan Kırım Tatarları’nın hak ve menfaatlerini korumaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

YPG Münbiç’ten çıkmalı

Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin soru üzerine, görüşmede masada olan çok önemli konuların bulunduğunu anlatan Erdoğan, bunlardan birinin kuzey Suriye’deki gelişmeler olduğunu söyledi. Bunun başını da Münbiç’in çektiğini dile getiren Erdoğan, Münbiç’te devriye çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Erdoğan, görüşmeyi yaptıkları günde bu çalışmalarla ilgili hareketin başladığını ifade ederek, “Eğitim çalışmaları Gaziantep’te yapıldı. Türk ve Amerikan askerleri birlikte bunu yaptılar ve ardından da bu devriye çalışmaları planlandığı şekilde devam etti. Hedefimiz, bir an önce Münbiç’ten terör örgütleri PYD/YPG’nin çıkmasıdır. Bunların orayı terk etmesidir” diye konuştu. Bununla ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo arasında belirlenmiş bir yol haritasının bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Ancak bu yol haritasına uyulmadı. Şimdi ise bu yol haritasını artık uygulamaya konulma zamanı dedik ve bu süreç başladı, devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Trump’la görüşeceğiz

İçişleri ve adalet bakanlarına yönelik yaptırımlar konusuna da değinen Erdoğan, “Orada da eş zamanlı olarak bu yaptırımı kaldırma kararına varmıştık. Onunla ilgili de eş zamanlı olarak ABD ve Türkiye saatiyle belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı. Şimdi aramızda böyle bir şey artık yok. Süreci karşılıklı takip ediyoruz. 10-11 Kasım’da Paris’te bir uluslararası toplantı var. Bu toplantıda Sayın Trump’la da bir görüşmeyi daha farklı konular olmak üzere yüz yüze yapma imkanımız olacak. Sayın Putin’le aynı şekilde... Dünya liderlerinin bir kısmıyla orada bu tür konuları görüşme fırsatını yakalayacağız” ifadelerini kullandı.

Trump, Halkbank için talimat verdi

Erdoğan, Trump’la görüşmedeki bir diğer önemli konunun finans meselesiyle alakalı Halkbankası’na yönelik adımlar olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “Bu konulara ilişkin de ilgili ‘Bakanlara hemen talimatı vereceğim’ dedi. Münbiç’le ilgili de ‘İlgili bakan arkadaşlarıma talimatı vereceğim’ dedi ve Münbiç ile ilgili arkadaşlarına verdiği talimatı biz de gördük, onların Savunma Bakanı, Savunma Bakanımızı aradı. Aynı şekilde ‘Hazine ve Maliye Bakanlarına da hemen talimatı vereceğim’ dedi ve oraya da talimatı verdi. Maliye ve Hazine Bakanımızı ertesi gün aradılar ve şu an görüşmeler bu konuyla ilgili sürüyor. Bu konuda sürecin başlamış olması her türlü önemi haiz.”