Teknoloji BlackBerry, Facebook, WhatsApp ve Instagram'a dava açtı

BlackBerry, Facebook, WhatsApp ve Instagram'a dava açtı

07.03.2018 - 10:56 | Son Güncellenme:

BlackBerry, Facebook ve Facebook’un çatısı altında bulunan Instagram ve WhatsApp aleyhine dava açtı. BlackBerry Limited, WhatsApp ve Instagram'ın BlackBerry mesajlaşma uygulaması patentlerini ihlal ettiğini iddia etti.

BlackBerry, Facebook, WhatsApp ve Instagrama dava açtı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

BlackBerry, Facebook'un altındaki WhatsApp ve Instagram uygulamalarına BlackBerry mesajlaşma uygulaması patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. 117 sayfalık dava dilekçesinin merkezinde şirketin patentli ve tescilli mesajlaşma platformu BlackBerry Messenger yer alıyor. BBM olarak da bilinen platform, modern mobil iletişimin temel yapı taşlarından biri olarak değerlendiriliyor.

BlackBerry, şu anda fikri mülkiyetinin Facebook'un "BlackBerry ürünlerini başta kritik ve ticari başarı olmasına neden olan bir dizi yenilikçi güvenlik, kullanıcı arabirimi ve işlevsellik geliştirme özelliklerini kullanarak" ihlal ettiğini savunuyor. Aralık 2016'da BlackBerry, TCL'ye BlackBerry markalı telefonlar tasarlama, üretme ve satma hakları verdi. BlackBerry Limited, şirketin yazılım ve mobil güvenlik ürünlerinden sorumlu kaldı.

Haberin Devamı

Şirket, patentlerin kullanıcı gizliliğini korumaya yönelik şifreleme teknikleri içerdiğini açıkladı. Dilekçede mobil oyun ve mesajlaşma ile kullanıcı arayüzü tasarımları da yer alıyor. Bu arayüz öğelerinden bazıları, bildirim tasarımı, ileti zaman bildirimlerini görüntüleme ve fotoğraflarda arkadaşları ve aileleri etiketleme becerisi kadar geniş.

BlackBerry, Facebook ve bağlı şirketlerinin telif ihlalinden doğan maddi zararları karşılamasını istese de Facebook bu isteği kabul edecek gibi görünmüyor. Şirketin baş hukuk müşaviri vekili Paul Grewal, "BlackBerry’nin açtığı dava şirketin mesajlaşma işinin geldiği son noktayı yansıtıyor. Yenilik yapmayı bırakan BlackBerry, diğerlerinin yaptığı yenilikleri vergilendirmek istiyor." dedi.