Teknoloji Blue Origin'in altı yıldır üzerinde çalıştığı dev roket çalıştırıldı

Blue Origin'in altı yıldır üzerinde çalıştığı dev roket çalıştırıldı

20.10.2017 - 16:04 | Son Güncellenme:

Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin firması uzay turizmini Nisan 2019’a kadar başlatacağını duyurdu. Firma yeni roket sistemi BE-4’ü bir tweet ile tanıttı. Söz konusu roketin geleceğin uçuş motorlarının yerini alacağı söyleniyor.

Blue Originin altı yıldır üzerinde çalıştığı dev roket çalıştırıldı

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Blue Origin firması son 6 yıldır üzerinde hummalı bir çalışma yürüttüğü BE-4 isimli dev uzay roketini bugün ilk defa test etti. Firma, üzerinde 7 adet BE-4 roket motoru bulunan New Glenn adında, yeniden kullanılabilir uzay aracı inşa edecek. Söz konusu araç, Dünya yörüngesine gidiş ve gelişlerde kullanılacak. Blue Origin, New Glenn'i on yılın sonunda ilk kez uçurması ve çalışma motorlarına sahip olması bu hedefe ulaşmak için kritik öneme sahip.

BE-4 motorlarıyla güçlendirilmiş New Glenn, kalkışta toplam 1.74 milyon kilogram itiş gücü üretiyor. BE-4'ün belirttiği hedef, Amerikan yapımı RD-180 motoruna Amerikan bağımlılığını sona erdirmek. Blue Origin, motoru kendi roketlerinde kullanmanın yanı sıra yeni roket serisinde kullanılmak üzere BE-4'ü Boeing ( BA ) ve Lockheed Martin ( LMT ) arasında ortak bir girişim olan United Launch Alliance'a satmayı umuyor.

Haberin Devamı

Vulcan, ULA için devam etmekte olan bir sorunun cevabını sunuyor: Atlas V roketi, Rus RD-180 motoruna dayanıyor ve hükümeti hassas ulusal güvenlik yükleri için roketi kullanmaktan çekiniyor.

ULA'nın bir alternatifi var. Şu anda Amerikan yapımı motorları kullanan ve ABD ordusunun yükünü başlatmak için sıklıkla kullanılan Delta IV adlı bir roket üretiyor. Ancak Delta IV, üretim için çok pahalı, bazı tahminlere göre SpaceX'in Falcon 9'undan yaklaşık iki kat daha pahalı.

Ancak Blue Origin, BE-4'ün New Glenn'den daha fazla şey yapmasını istiyor. Şirket, motoru başka bir şirket olan Vulcan adlı kendi roketinin yeni bir roketi olan United Launch Alliance'a sunmayı umuyor. Son on yılda, ULA, ana roketi Atlas V'ye güç sağlamak için Rus yapımı roket motorlarına güveniyor. Ancak ULA, ABD için birincil sağlayıcı olduğundan şirketi Ukrayna krizinden sonra sıcak sulara sokuyor. Bu sorunu çözmek için, ULA bunun yerine Amerikan yapımı motorlara dayanan tamamen yeni bir roket oluşturmaya karar verdi ve Blue Origin'in BE-4 çekici bir yedek olarak görev yaptı. 2014 yılında her iki şirket de bir gün gelecekte Vulcan'ı güçlendirecek BE-4'ün gelişimine fon sağlamak için anlaştılar.