Siyaset BM Genel Sekreteri Türkiye’ye geliyor

BM Genel Sekreteri Türkiye’ye geliyor

07.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs müzakerelerindeki son durum ve Suriye’deki gelişmeleri görüşmek üzere Türkiye’ye gelecek. Guterres’in bu hafta veya önümüzdeki hafta gerçekleşecek resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmelerinde Kıbrıs müzakerelerinde gelinen süreç ele alınacak.

BM Genel Sekreteri  Türkiye’ye geliyor

Cenevre’de martta yeni bir toplantının yapılması konusunda Ankara’nın görüşü alınacak. Görüşmelerde son dönem Türkiye ile Yunanistan arasında Kardak nedeniyle başlayan gerginliğin de ele alınması bekleniyor.

Ateşkes süreci dosyada

Guterres’in ziyaretinden önce de BM Kıbrıs Özel temsilcisi Espen Eide’nin bugün Türkiye’ye bir ziyarette bulunacaği öğrenildi. Eide, Başbakan Yıldırım ile bir araya gelecek. Guterres’in çantasındaki diğer bir dosya ise Suriye’de devam eden DEAŞ ile mücadele ve ateşkes süreci olacak. Genel sekreter olmadan önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürütürken Türkiye ile yakın çalışmaları olan Guterres’in Suriye’de güvenli bölge kurulması konusunu da değerlendirmesi bekleniyor.
Görüşmelerde Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonunda geldiği süreç ile DAEŞ, YPG, PYD ve PKK’ye yönelik terörle mücadele operasyonlarının da ele alınması bekleniyor.