Siyaset Bütçe görüşmeleri yine gergin

Bütçe görüşmeleri yine gergin

17.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM’deki bütçe görüşmelerine CHP-Soylu gerilimi damgasını vurdu. Soylu’ya, Kılıçdaroğlu’na yönelik sözleri üzerinden tepki gösteren CHP’li temsilcilere Ak Partili vekillerin cevap vermesiyle tansiyon zaman zaman yükseldi

Bütçe görüşmeleri yine gergin

TBMM Genel Kurulu’ndaki dünkü bütçe görüşmelerine, CHP ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki gerilim damga vurdu. CHP temsilcilerinin, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’na “Sen bittin” diyen Soylu’ya tepkisi ağır oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise CHP’nin “Soylu, Recep Tayyip Erdoğan sonrası Ak Parti için Genel Başkan projesidir. Bu yaklaşık 9-10 yıllık bir FETÖ projesidir” iddiasına karşılık, “Erdoğan siyaseti bıraktığı gün bir daha siyaset kapısından içeri girmeyeceğim” diyerek, Erdoğan ile birlikte siyaseti bırakacağı mesajını verdi.

Haberin Devamı

‘İstifa ederim’

Bakan Soylu kürsüye içinde “CHP’nin yalanları”, “CHP’nin iftiraları”, “CHP’nin hakaretleri” ve bakanlığının icraatlarına ilişkin dosya ile panoların yer aldığı 7 çanta ile çıktı.

CHP’nin son olarak Man Adası iftirasında bulunduğunu kaydeden Soylu, “Amacınız Erdoğan’ı siyasetten diskalifiye etmek değil mi? Bu işin peşini bırakmayacağız. Man Adasını ispat edeceksiniz” dedi. Soylu, CHP’nin yalanları başlığını taşıyan pankartları gösterirken, “Bana edep dersi verenlere söylüyorum. ‘Hükümette 4 ByLokcu var’ dedi. Bu dört bakanı bulsun istifa etmeyen namerttir. Bir tane Ak Parti milletvekili ByLokçu bulsun 1 gün görev yapan şerefsizdir” diye konuştu. Soylu, şöyle devam etti: “Siz bana dönek dediniz değil mi? Hadi ben sağdan sağa, DP’den Ak Parti’ye geldim. Sayın Erdoğan sağa-sola yedirtmedi bizi topladı. 80 öncesi ülkücü olanlar sizle beraber. Onlar dönek değil öyle mi? Siz arkadaşlarınıza söylemediğiniz için benim üzerimden onlara hakaret ediyorsunuz.”

Haberin Devamı

Soylu konuşmasının sonunda, CHP’li Özel’in, ByLock’çu çıkan Vedat Demir ile bağlantısı ve “Erdoğan sonrası AK Parti’ye genel başkanı olması için bir FETÖ projesi olduğu” yönündeki iddialarına da şöyle yanıt verdi:

‘Erdoğan’la bırakırım’

“Vedat Demir ile DYP’nin gençlik kollarındaydık. 1990’da ilçe başkanı olduktan sonra Demir’i görmedim. Yıllar sonra CHP’li milletvekili olan Oktay Ekşi’nin yanında gördüm. 2008’te akademisyen diye DP GİK’e aldım. 2009’da görevimiz bitti. Vedat 2013 yılına kadar doğumundan itibaren anti FETÖ’cüdür. Ne zaman ABD’ye gitti orada Gülen’in cemaatine intisap etti. Ne zaman Türkiye’ye geldiğini, ne zaman içeri girdiği-çıktığı beni ilgilendirmiyor. Ama babam olsa FETÖ ile ilişkisi varsa gereğini yapmazsam namerdim. Son bir şey daha, Sayın Erdoğan siyaseti bıraktığı gün bir daha siyasetin kapısından içeri girmeyeceğim.”

Bütçe görüşmeleri yine gergin

4 gösterge olumlu

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin beş temel göstergeden dördünde daha iyi olmasına rağmen, tamamen önyargı nedeniyle, “kırılgan beşli” arasında tutulduğunu öne sürdü. Cari açığı düşürecek tedbirleri sıralayan Elvan, dış borcun finansmanında sorun olmadığını rakamlarla açıkladı.

Haberin Devamı

CHP’den Bakan Soylu’ya sert tepki

Bütçe görüşmeleri yine gergin

Man Adası belgeleriyle ilgili tartışmalar sürerken Soylu’nun Kılıçdaroğlu’na yönelik “Sen bittin” ifadesine karşı CHP’den “Soylu ile Meclis’te hesaplaşacağız” açıklaması gelmişti. Meclis’te dünkü görüşmeler bu gerilimin gölgesinde başladı. CHP Grubu adına ilk sözü alan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ak Parti hükümetleri döneminde uyuşturucu kullanımının yüzde 678, fuhuşun yüzde 790 oranında arttığını iddia etti. Böyle bir tabloda, asayiş, güvenlikle sorumlu olan bir bakanlığın bütçesinin görüşüldüğünü ifade eden Tezcan, şunları söyledi: “İçişleri Bakanlığı’nın huzurlu, güvenli, düzenli ülke yaratma vizyonu olmalı. Bunun için önce bakanın vizyonu olması lazım. Oysa bakanın vizyonunu tarif edelim dediğimizde 3 kelime çıkıyor. Bakanın vizyonu, tehdit, şantaj, hakaret.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, Soylu’ya “Senin heybendeki büyük turpu bilmem ama ben sizin heybenizin sıkıntılı olduğunu düşünüyorum” diye seslendi. Altay, şöyle devam etti: “Kandırılmakta çok mahir olan Ak Parti, bu sefer kandırılan İçişleri Bakanı tarafından kandırılmıştır. Sayın Bakan, sizi kandırdılar.” Ak Parti içinden çıkan hükümetin, hükümet etmeyle hükmetmeyi karıştırdığını savunan Altay, “Devlet, sizin millete ve muhalefete karşı kullanacağınız bir siper değildir. Milleti bölmeyin” dedi.

Haberin Devamı

MHP’den mülki idare amirlerine zam çağrısı

MHP de bütçe görüşmelerinde görüşlerini dile getirdi. MHP Muğla Milletvekli Mehmet Erdoğan, terörle mücadelede gösterdikleri kararlı mücadeleden dolayı İçişleri Bakanlığı ve çalışanlarına teşekkür etti. Ak Parti iktidarlarına kadar mülki idare amirlerinin her zaman yargı mensuplarından daha fazla maaş aldıklarını, ancak şimdi mülki idare amirlerinin maaşlarının ciddi erozyona uğradığını kaydeden Erdoğan, Soylu’ya “Mülki idare amirlerimiz kendilerinin maaşlarını hâkim ve savcılara eşitleyecek bir babayiğit beklemektedir. Bu babayiğit siz niye olmayasınız?” dedi.