Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Başarılı moda tasarımcısı Aslı Filinta bir röportajında “Stil sahibi olmak için kadınlara öneriniz nedir?” sorusuna “Daha çok kitap okusunlar” cevabını vermişti.

“Elbise yürütür, para konuşturur” diye bir atasözümüz var zira, esas stil kadının daha doğrusu insanın ruhunda başlar.

Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, marka konferansında yaptığı etkileyici konuşmasında üniversite mezunu bir erkeğin çocuğunu üniversiteye gönderme ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi. Üniversite mezunu bir kadının çocuğunu üniversiteye gönderme ihtimali yüzde kaç sizce? Yüzde 100. Bu demek oluyor ki, bir kadının eğitimli olması bir toplumun eğitimli olması demek. Tabii eğitim tek başına bir değer değil. Bunun yanı sıra görgü, empati ve zarafet gerekiyor.

Haberin Devamı

2016’da stil sahibi bir kadın olmak için gardırobunuza eklemenizi tavsiye edeceğim bazı kitaplar var. İnanın bu kitaplar sizi üzerinize oturan kolalı beyaz bir gömlekten ya da hatlarınızı mükemmelleştiren siyah bir kalem etekten daha iyi hissettirecek. Ama lütfen sadece benim tavsiye ettiğim kitaplarla sınırlı kalmayın. Biyografi okumak bir insanın hayatı boyunca birçok bedel karşılığında edindiği tecrübelere, hayal gücünüzü katarak şahit olmak anlamına gelir.

Size sunulmuş böyle eşsiz hayat tecrübelerine sırt dönmek, asla indirime girmeyen Hermes’den Kelly ya da Birkin model bir çantayı çok ucuza almayı reddetmek gibi olur.

GARDIROBUNUZA BU KİTAPLAR GİRSİN
Listedeki tüm kitaplar, dünyayı etkileyen yaşamlara sahip kadınların hayatlarını konu alıyor.

1. ‘Çok Gururlu Çok Kırılgan. Maria Callas’ın Hayatı’ Alfonso Signorini

2. ‘Auschwitz’in Külleri’ Charlotte Delbo

3. ‘Madam Mao Olmak’ Anchee Min

4. ‘Frida Kahlo. Aşk ve Acı’ Rauda Jamis

5. ‘Kız Kardeşim Madonna’ Christopher Ciccone

6. ‘Chanel. Rüya Gibi Bir Hayat’ Alfonso Signorini

7. ‘Zarafet’ Donald Spoto

8. ‘Marie Antoinette’ Stefan Zweig

Listeden kesitler

Sizinle aperatif olarak listedeki ilk kitaptan bir kesit paylaşmak isterim. Umarım bu kesit gardırobunuza kitap eklemeye başlamanız için iştah açıcı olur.

Maria Callas, ilk ve tek sevdiği erkek olan ölüm döşeğindeki Aristo Onassis’e kırmızı bir Hermes battaniye hediye ediyor. Hediyenin kartında ise şunlar yazıyor: “Bitmek bilmeyen bu uzun kış için, senin Maria’n.”

Haberin Devamı

Maria Callas’ın bu hediyeyi verdiği erkek bu sırada Jackie Kennedy ile evli. Sadece gösteriş amaçlı olan ve asla içine aşk karışmamış bu evliliğin kahramanı Jackie ise ona pahalı bir Vacheron Constantin saat hediye ediyor. Maalesef gözleri artık görmeyen Onassis için bu saat hiçbir şey ifade etmezken son günlerinde çok sık kullandığı kırmızı Hermes battaniyesiyle gömülmeyi vasiyet ediyor.

Dünyanın en ünlü opera sanatçısı olan Maria Callas ve dünyanın en zengin adamlarından biri olan Onassis bir hiç uğruna ayrı kalıp, yalnız ölüyorlar.

Listedeki ikinci kitap 1943’te, meşhur 24 Ocak konvoyuyla Auschwitz toplama kampına gönderilen 230 kadından biri olan tiyatrocu yazar Charlatte Delbo’nun, kampta yaşadıklarını ele aldığı müthiş bir eser. Yazımı kitabın başındaki şiirle bitiriyorum. Umarım yeni yılda işinize yarar.

Haberin Devamı

Yalvarırım bir şeyler yapın

Bir dans öğrenin, bir adım

Varlığınızı hak ettirecek.

Derinizi ve tüylerinizi giyinmenin

Hakkını verecek.

Yürümeyi ve gülmeyi öğrenin.

Çünkü çok aptalca olur yoksa

Sonunda

Bu kadar insan ölmüşken

Siz yaşıyorsanız eğer

Hayatta hiçbir şey öğrenmeden.