Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Mercedes Benz Fashion Week Istanbul’un dördüncü ve son gününde başrolde kadınlar vardı. Zeynep Tosun, Anadolu kadınının el emeğine, Tuba Ergin’in modern kadının günlük savaşına ve Bashaques markasının kadının eşsizliğine ithaf ettiği koleskiyonları büyük ilgi topladı.

Kayıp Anadolu
Zeynep Tosun, Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş hikayeleri, etnik müzikleri ve Anadolu kadınının yeniden doğuşundan esinlenerek hazırladığı 2016 sonbahar - kış koleksiyonunu Koray Birand’ın Kars’ta çektiği bir moda filmiyle tanıttı. Filmin ardından aydınlanan salonda, yöresel kilimlerin üzerinde sergilenen, her bir parçası Anadolu’nun, özellikle de Kars yöresinin kadınlarının emeğinden izler taşıyan koleksiyonu yakından inceleyebildik.

“Anadolu’da sessizlik hakimse renkler ve desenler el emeğinde buluşur, kadının sesi olur” diyen Zeynep Tosun, koleksiyonunu ince işçilikle hazırlamış. Anadolu’da ‘Aba’ olarak adlandırılan yakalı ceket ve yelek tasarımları, kemerler ve ‘babush’ olarak adlandırılan boncuk terliklere yer vermiş.

Haberin Devamı

Giyilebilir sanat
Bashaques markasının tasarımcısı Başak Cankeş, dünyaca ünlü İspanyol mimar Antoni Gaudi’nin eserlerinden yola çıkarak, her biri el yapımı bir koleksiyon hazırlamış.
Slow Fashion, yani yavaş moda konseptiyle üretilen her parça el dokuması ve boyaması. Fırat Neziroğlu’nun tasarlayıp, dokuduğu elbiseler için giyilebilir sanat eseri ifadesi kullanılabilir.

Başak Cankeş, sanat eseri olarak konumlandırdığı tasarımlarını sanat galerisi ve açık artırma gibi platformlarda satışa sunmayı hedefliyor. Bununla ilgili olarak da Cankeş şöyle diyor: “İnsanların üzerinde gördüğümüz her giysinin bir ikincisinin olması insanın eşsizliğinin kıyafetler vasıtasıyla yok edilmesine olanak tanır. Bu koleksiyon bir başkaldırı olarak sadece Bashaques Galeri ve bashaques.com’da satışa sunulacak.

Sürdürülebilir moda
Türkiye’de sürdürülebilir moda konusunda etkin olan tasarımcılardan Tuba Ergin, ‘Future Imperfect’ adlı 2016 sonbahar - kış koleksiyonunu, doğa ile dengede olan modern kadına ithaf etmiş. Gürgen ağacı ve yosunların kesitlerinden esinlenmis motifler, jakar baskı ve işleme desenlerinin çıkış noktası olmuş.

Birçok aksesuarda dönüştürülmüş araba lastiği kullanan tasarımcı, bu sefer de yosun desenlerinden 3D baskı tekniği ile yararlanmış.

Baharda D’S Damat şıklığı

D’S Damat şehirli erkeğin modern, hareketli tavrını ön plana çıkartan 2016 ilkbahar - yaz koleksiyonuyla bu bahar şıklığı dolabınıza getiriyor. Kendi stilini yaratmak isteyen erkekler için mavinin tonlarıyla tasarlanan takım elbiseler, dolabınızın vazgeçilmezi olacak. Kruvazenin de hakimiyetini sürdürdüğü sezonda, keten ve koton karışımı farklı kombin seçenekleri de yer alıyor.