Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Hemen hemen her ülkenin meşhur bir zanaat objesi vardır. Modacılar da gördükleri o objeleri kırmızı halıya taşıyor

‘Rüzgâr Gibi Geçti’ filmini izleyip de, ‘Scarlett O’Hara’nın yeşil kadife perdeden yaptığı elbiseyi hatırlamayan yoktur. Ben de bu filmden etkilenip, bir davete banyo perdemi etek olarak giyip gitmiştim.
Sonuçta moda bize aslında ihtiyacımız olmayan kıyafetleri alma isteği yaratmak üzere işleyen bir çark. Bu çarkın da sürekli aynı şekilde dönmemesi ve durmaması için modacıların sürekli farklı ilham kaynakları bulması gerekiyor. Geçmiş dönem modasını yorumlamak, film yıldızlarının stillerini güncellemek, erkek modasını kadınlara uygulamak da bir yere kadar.
Birkaç yıldır zanaatkârların modaya ilham verdiğini görüyoruz.
Hemen hemen her ülkenin meşhur bir zanaat objesi vardır. Modacılar da gezdikleri ülkelerde gördükleri zanaat objelerini kırmızı halıya taşıyarak yeni bir akım başlatmış oldu.
Bunlar arasında şov amaçlı olanlar da var, giyilebilir olanlar da...

Haberin Devamı

Guo Pei

VAZODAN iLHAM ALDI

Çinli tasarımcı Guo Pei, bu sene tanıttığı koleksiyonunda porselen Çin vazolarından ve ipek halılardan esinlenmiş. Tamamen teatral olan tasarımlar, estetik anlamda çok etkileyici, ama giyilmesi zor. Tabii eğer Lady Gaga değilseniz!

Kenzo

ETNİK GİYİM SEVENLERE

Nepal ve Çin’deki antik tapınaklardaki kilimlerin desenlerinden etkilenen Kenzo’nun 2013 Sonbahar-Kış koleksiyonundaki parçalar ise; etnik tarzı sevenler için gardıroplarına katmak isteyecekleri türden. Türkiye’de kim giyer derseniz, benim aklıma Ece Sükan ya da Ahu Yağtu geliyor.

Max Azria

GÜNLÜK KULLANIMA UYGUN

Max Azria, İstanbul’un mimarisinden esinlendiği koleksiyonunda; antika Türk halılarındaki motifleri koleksiyona taşımış. Etnik bir tarza sahip olan koleksiyon, günlük kullanım için son derece uygun.

Bora Aksu

ÇEYİZLİK ÖRTÜLER

Bora Aksu’nun geçen sene Londra Moda Haftası’nda sunduğu koleksiyonunun ilham kaynağı; çocukluğumuzda sıkça gördüğümüz tığ işleri, örgüler, kolalı yakalar ve geleneksel
Türk kumaşları.

Moschino

Haberin Devamı

EKOSENİN DÖNÜŞÜ

Moschino, 80 ve 90’larda çok moda olan ekose desenini kullanan markalardan. Ekoseyi; İskoçya’da erkeklerin giydikleri yerel bir giysi olan eteklerden ve İskoç battaniyelerden biliyoruz.
İskoç battaniye deseni dönüp dolaşıp, bu sene dolaplarımıza girdi. Moschino haricinde, Vivienne Westwood, Stella McCartney gibi markalar da bu deseni kullananlar arasında.

PORSELEN KIYAFETLER

Tata Naka

Tata Naka porselen ve el işi halıları koleksiyonun tamamına taşıyan markalardan bir tanesi. 2014 Sonbahar-Kış koleksiyonu tamamen halı, porselen ve dantel desenleri üzerine kurulu. Son derece yaratıcı ve aynı zamanda giyilebilir parçalar olan koleksiyon, favorilerimden.

Valentino

Valentino’nun porselen desen ve renklerinde hazırladığı koleksiyonu kesinlikle herkes giyebilir. Bu parçaları Ender Mermerci, Feryal Gülman ve Ayşe Kucuroğlu’nun üzerinde hayal edebiliyorum.

Dolce& Gabbana

BiZANS iHTiŞAMI

Ayasofya ya da İtalya’daki birçok katedralin duvarlarında gördüğümüz mozaik ve freskolar da Dolce&Gabbana’nın bu seneki koleksiyonlarının ilham kaynağı. Bizans’ın tüm ihtişamını ve zenginliğini yansıtan kumaş ve desenlerden oluşan koleksiyon göz alıcı bir tarza sahip.