Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

2015, moda dünyasında çok çalkantılı bir yıl oldu. Alexander Wang’ın Balenciaga ile Raf Simons’un Dior ile Donna Karan’ın kendi markasıyla, Alber Elbaz’ın Lanvin ile yollarını ayırması, Jean Paul Gaultier ve Viktor & Rolf’un hazır giyime veda etmeleri, John Galliano’nun uzun bir aradan sonra Maison Martin Margiela’ya dönüşü sadece birkaçı. Bunların haricinde 2015’in en çok konuşulan moda olaylarından en çarpıcılarını sizin için derledim:

Sosyal mesajlar
Defileler, koleksiyonların önüne geçti. Trendler yerine toplumsal mesajların verildiği podyumlar gördük. Rick Owens’ın defilesinde podyuma çıkan mankenlerin vücutlarına takılan aparatlarla birbirini taşıması en sıra dışı olaylardan biriydi. Owens bu şeklide “İnsan insanın kurdudur” diyen İngiliz felsefeci Thomas Hobbes’a karşı, “Kadın kadının dostudur” önerisini sundu. Givenchy tarihinde ilk defa Paris yerine New York Moda Haftası’nda defile yaptı. Riccardo Tisci ve Marina Abramovic birlikte oluşturdukları defile konseptini 11 Eylül olaylarına ithaf ettiler.
Cinsiyet sınırları kalktı
Mavi kutusu ile kadınların kalp atışlarını hızlandıran Tiffany & Co. 2015 ilkbahar reklam kampanyasıyla tarihinde ilk defa, aynı cinsten çiftlere yönelik bir iletişim yaptı. “Will you?” (Benimle evlenir misin?) kampanyasında yer alan yedi fotoğraftan biri erkek bir çifte ait. Bruce Jenner’ın ‘Call me Caitlyn’ başlıklı Vanity Fair kapağı ‘olay olay olay’ oldu ve cinsiyet değiştirme konuşmaya açık bir konu haline geldi.
Her şey sosyal medya için
Artık defilelerin yazılı basında yer alması kadar, sosyal medyada paylaşılması da büyük önem taşıyor. Bu sebeple modacılar birbirinde yaratıcı hatta ters köşe stratejiler geliştirdiler.
Ünlü komedyenler Ben Stiller ve Owen Wilson’ın Milano Moda Haftası kapsamında gerçekleşen Valentino defilesinde yere tükürmeleri sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı. Dolce & Gabbana’nın defilesinde mankenler kendi selfie’lerini kendileri çektiler ve marka bu fotoğrafları resmi Instagram hesabından paylaştı. Tom Ford, 2016 İlkbahar / Yaz koleksiyonunu tanıtmak için defile yapmak yerine Lady Gaga’ya klip çekti. Nick Knight’ın yönettiği üç dakikalık klip, türünün ilk örneği olma özelliği taşıyor. Videonun sosyal medyada olay olduğunu söylemeye gerek yok herhalde.
Roman Frida
Yaşadığı dönem dahil günümüze kadar giyimi, saçı ve kullandığı aksesuarlarıyla moda ve sanat dünyasına ilham veren sanatçının stilini canlı renkli kabarık etekler, saçlarında kullandığı çiçekler ve gösterişli etnik takılarıyla özetleyebiliriz.
2002’de Salma Hayek’in rol aldığı ‘Frida’nın ardından, Frida konseptli moda çekimi ya da ‘Frida’nın tarzı’ başlıklı stil sayfaları yapmayan dergi kalmadı.
Bugün hâlâ Frida esintili eserler görmek mümkün. Bir Frida hayranı olarak Frida’nın roman versiyonuyla, Mustafa ve Gül Oğuz’un, Zarifi’de ‘Hatırla Gönül’ ekibine verdiği özel davette karşılaştım.
Suzan Kardeş’le sahneye çıkan yerli Frida, (Gülay Sütçü) öyle bir roman oynadı ki, benim gibi daha önce kendisini izlemeyenler sahnenin önüne üşüşüp roman Frida’ya yakından izlediler.