Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

En son 2010 yılında Türkiye’de defile yapan Bora Aksu 2016 Sonbahar Kış koleksiyonuyla, Dice Kayek de ‘Jokes’ isimli moda filmiyle Fashion Week’te yer aldı

Son üç sezondur ülkemizde yaşanan çok acı olaylara denk gelen Mercedes - Benz Fashion Week Istanbul Salı günü, Zorlu Center MBFWI alanında başladı. Ulusal yas ilan edilmedikçe, moda haftası organizasyonlarının eğlence içerikli etkinlikler hariç, devam edeceği konusunun artık herkes için net bir bilgi olduğunu düşünerek, ilk günden satır başlarını paylaşıyorum.
Moda haftasının ilk gününde Dice Kayek ve Bora Aksu gibi Türkiye’de doğup, moda dünyasında uluslararası arenada yer alan tasarımcı markalarının olması çok olumlu bir gelişme. Bu sezon defilesini iptal eden tek marka, Başak Dizer’in ortağı Deniz Marşan’ın kurduğu Direct Message mayo markası oldu.
Etkinlik kapsamında, pazar günü Ankara’da meydana gelen patlamanın gerçekleştiği saat olan 18.45’te hayatını kaybeden ve yaralananlar için saygı duruşunda bulunuldu. Videosu sosyal medyada #yeter hashtag’iyle paylaşıldı. Bu saygı duruşları her gün saat 18.45’de yapılmaya ve sosyal medyada yayınlanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

YILLAR SONRA İSTANBUL’DA

In Season koleksiyonlar
Moda haftası, In season koleksiyonların sergilendiği defilelerle başladı. Yani, 2016 yaz tasarımlarını izledik. Bunlardan ilki ola-
rak moda haftasının açılışını yapan Cihan Nacar, renk ve desen zengini koleksiyonunu harika bir styling’le birleştirirken, ilk günün ikinci defilesine imza atan mayo markası 5th Position’ın styling’ini çok daha zayıf kaldı.

Bora Aksu’nun gönül borcu
En son 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Türkiye’de defile yapan Bora Aksu yıllar sonra ilk defa, Londra Moda Haftası’nda tanıttığı 2016-17 Sonbahar Kış koleksiyonuyla moda haftasında yer aldı.
Defile öncesi Backstage’de bir araya geldiğim Bora Aksu’ya insanların bu kadar kritik ettiği bir dönemde İstanbul Moda Haftası’na neden katıldığını sorduğumda kendisinden şu cevabı aldım: “20 yıldır Londra’da yaşıyorum. Bunca yılın sonunda kendimi bu topraklardan hem kopmuş, hem de bağlı hissediyorum. Ben bu topraklarda doğdum ve bu ülkeye bir gönül borcum var. Londra’da moda endüstrisi dolayısıyla moda haftaları çok ciddiye alınıyor. Ama Türkiye’de moda haftalarının bir eğlence alanı gibi algılanması ve sürekli eleştiriye maruz kalmasını çok yadırgıyorum. Türkiye’deki moda endüstrisine olan inancımın bir ifadesi olarak, üç hafta önce Londra Moda Haftası’nda sergilediğim 2016 Sonbahar/Kış koleksiyonumu burada sergiliyorum.”

Haberin Devamı

‘Gör ve satın al’ dönemi
Moda haftasına Marie Schuller’in yönettiği bir moda filmiyle katılan Dice Kayek’in filmdeki ürünleri Beymen’lerde satışa çıktı. Burberry’nin baş tasarımcısı Christopher Bailey’nin ortaya atttığı uygulama moda dünyasını ikiye böldü.
Film gösterimi sonrası Dice Kayek’in Paper Moon’daki özel yemeğinde Ayşe Ege, şunları söyledi:
“Biz bu ülkede doğmuş bir markayız ve ITKIB’e çok şey borçluyuz. Bu sebeple moda haftasına katılıp yeni nesil tasarımcılara ilham vermek istedik. Dijital çağda yaşamanın getirdiği hıza ayak uydurmak ve yeniliklere açık olmak gerekiyor. Bu sebeple biz ‘Jokes’ isimli filmle katıldık. Hayatla ve kendiyle dalga geçebilen kadınların olduğu filmin özeti, bu kadar üzücü olayın yaşandığı bir dünyada modayı ve kendini hafife almak gerektiğiydi. Umarız genç tasarımcılara ilham verebilmişizdir.”