Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Suçluluk duymadan alışveriş yapmak artık mümkün. Bazı firmalar özel koleksiyonlarla sosyal sorumluluk projelerine destek oluyor. Bunun son örneği de H&M’den geliyor

Kabul edelim, yardım kampanyalarına karşı çoğu zaman duyarsızız. Yakınımızda olmayan hastalıklar ve sorunlarla ilgilenmiyoruz. Ancak bizim hayatımızı da etkilediği zaman uyanıyoruz, ee tabii o zaman da çok geç oluyor.
Moda dünyası AIDS’e büyük kayıplar verdi. Bu nedenle AIDS’e karşı hep daha duyarlı ve bu hastalıkla savaşmak için çeşitli projeler yapıyorlar.
Şimdi hepimizin çok önemli bir AIDS kampanyasına bağışta bulunma fırsatı var. Nasıl mı? H&M’in ‘Fashion Against AIDS’ (AIDS’e karşı moda) adlı bir koleksiyonu var. Koleksiyonun en dikkat çekici yanı üniseks olması. Tişörtler, trençkotlar hatta tulumlar bile üniseks. Bu koleksiyondaki her ürünün satışından elde edilecek gelirin dörtte biri AIDS/HIV projelerine bağışlanıyor. Şimdiye kadar 41 milyon İsveç kronu, Türkçesi 11 milyon TL bağışlanmış. Bu gerçekten iyi bir rakam. Bu arada koleksiyon halen satışta.
H&M’in UNICEF’le birlikte yürüttüğü kampanyalar da var. ‘Her Şey Çocuklar İçin’ ve ‘Temiz Su’ bunlardan.
Gönül istiyor ki yerli firmalar da böyle sosyal sorumluluk projelerine destek olsun. Bu tüketim çılgınlığı en azından faydalı bir işe yarasın.

Cazibe merkezi İstanbul

Dünyanın en iyi 23’üncü metropolü seçildi. Four Seasons dergisi İstanbul’a gitmek için 10 nedeni sıraladı. Şehre bu ay da yurt dışından yıldız yağıyor

* Ayın en önemli etkinliği Istancool’un programı belli oldu. 27 Mayıs’ta Vakko’nun Wallpaper tarafından ‘en iyi çalışma mekanı’ tasarımı ödülü alan merkez ofisinde başlıyor. Pazarlama çağında sinema seminerine Marco Mueller, Kirsten Dunst ve Nurgül Yeşilçay katılıyor. Sonra Muammer Brav, Murathan Mungan’la söyleşi yapıyor. Haider Ackermann’ın workshop’u ve Serra Yılmaz’ın Tilda Swinton ve Luca Guadignino ile gerçekleştireceği soru cevap da ilk günün programında yer alıyor.
*İkinci günün en dikkat çekici paneli Pera Müzesi’nde. Magazin takip edenlerin Kate Moss’un kızı Lila’nın babası olarak tanıdığı, önemli dergici Jefferson Hack yönetiyor. R.E.M.’in solisti Michael Stipe’ın ‘Collapse Into Now’ adlı film projesinde Sophie Calle ve Sam Taylor-Wood gibi sanatçıların R.E.M.’in son albümü için yaptığı kısa filmler var.
*Üçüncü gün ise İstanbul Modern’de Courtney Love sanatçılar ve markalar konusunda konuşacak.
* “Çok trafik vardır, burası İstanbul.” Bizim sık sık kullandığımız bir cümle ama bunu bir yabancıdan duymak insana garip geliyor. ‘Terra ile Dünya Lezzetleri’ yemeği için İstanbul’a ilk kez gelen İtalyan şef Gianfranco Chiarini söylüyor bunu, iki günde İstanbul’u çözmüş bile. İki günde sadece İstanbul’un sorunlarını çözmekle de kalmamış. MasterChef’teki Batuhan Zeynioğlu’nun tavrının da artık demode olduğunu, şimdiki şeflerin öyle davranmadığını da söylüyor.
4Bu arada Terra şaraplarıyla eşleştirmek için Mia Mensa’da yedi yemeklik bir mönü de hazırlamış. İtalyan füzyon yemekleri bize ağır geliyor ama yine de denemeye değer. Bitter çikolata ve chili biberli dömi glas sosla ızgara edilmiş bonfile gibi farklı tatlar bir arada.
* Chanel tam da bu günlerde Güney Fransa’da yeni koleksiyonunu tanıtırken İstanbul defilesine de gün sayıyor. Chanel’in Türkiye’deki ilk defilesi ‘2010-2011 Paris Byzance’ 25 Mayıs’ta Çırağan Palace Kempinski’de yapılacak. Karl Lagerfeld’in bu defile için İstanbul’a geleceği aylardır konuşulu-yordu. Ama Lagerfeld İstanbul’u çok merak etse de bu sene işlerin yoğunluğu nedeniyle gelemeye-ceğini söyleyerek dedikodulara son noktayı koydu.