Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önceki gün Sotheby’s açıkladı, Prenses Diana’nın “Sadece o takabilirdi, ona yakışırdı” denen bir mücevheri satıldı. ‘Attallah Haçı’ olarak adlandırılan bu kolyenin yeni sahibi Kim Kardashian oldu. 200 bin dolar’a alıcı bulan bu değerli mücevher beklenen açık artırma fiyatının tam iki katına satıldı.

PRENSES DIANA’DAN, KIM KARDASHIAN’A

Fleurée tarzı olarak tarif edilen tasarım, 1920’lerde ünlü mücevher evi Garrard tarafından üretilmişti.

Bu ikonik mücevheri Filistin asıllı İngiliz iş insanı Naim Attallah 1980 yılında satın aldı. Attallah, bu parçayı dünyada tek bir insanın üzerinde hakkıyla taşıyabileceğini düşünüyordu. Sonradan kendi ismiyle anılan bu mücevheri yakın arkadaşı Prenses Diana’ya vermişti. Ünlü mücevher 1980’li yıllarda birkaç kez Diana tarafından takıldı, en son 1987’de görüldü.

Haberin Devamı

O yıllarda popstar Madonna da uzun kolyelerin ucuna büyük haçlar takıyordu. Diana’nın bu cesur seçiminde Madonna’dan etkilendiği konuşuldu. Aslında zevkinin geleneksellikten nasıl uzaklaştığının ve çağa nasıl uyum sağladığının da bir simgesiydi bu. Diana moda dergilerinin gardıroplarından da sık sık ödünç kıyafetler alıyordu, o zaman ikinci el kıyafet ve sürdürülebilirlik konularının da öncüsüydü.

PRENSES DIANA’DAN, KIM KARDASHIAN’A

Bu mücevheri en başta ünlü kılan da onu ünlenişinden 35 yıl sonra satın alan da elbette dikkat çeken isimler...

Sotheby’s Londra Mücevherat Başkanı Kristian Spofforth, “Bu parçanın Diana’dan sonra dünyaca ünlü başka bir ismin ellerinde yeni bir yaşam alanı bulmasından çok memnunuz” diye bir açıklama da yaptı.

Bu, aslında Kim Kardashian’ın dünyaca çok sevilen ve hayatını trajik bir şekilde çok erken kaybeden bir yıldıza ait bir parçayla ilk defa gündeme gelmesi değil.

PRENSES DIANA’DAN, KIM KARDASHIAN’A

Geçtiğimiz yıl Met Gala’da Marilyn Monroe’nun ‘Doğum Günün Kutlu Olsun, Sayın Başkan’ı söylerken giydiği elbisesini giyen Kim Kardashian hem çok konuşulmuş hem de bu seçimi yüzünden çok eleştirilmişti.

Şimdi de Kardashian’ın Diana’yla özdeşleşmiş bir mücevherle gündeme gelmesi ister istemez değişen dünya düzenini de hatırlatıyor.

Diana’nın küçük oğlu Prens Harry’nin eşi Meghan ile Los Angeles’a taşınıp birer realite yıldızı olduğu günümüzde, realite TV’nin en popüler ismi Kim Kardashian da elbette Prenses Diana’yla kendini özdeşleştirebilir.

Haberin Devamı

Bu durumdan da en kârlı çıkan elbette müzayede evi olur.