Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tam da İngiliz Vogue dergisinin Avrupa’daki hafta sonu tatili destinasyonu olarak İstanbul’u seçtiği, Hüseyin Çağlayan’ın Financial Times’ın en çok okunan eki How To Spend It’in ‘Perfect Weekend’ (Mükemmel Hafta Sonu) köşesinde İstanbul önerileri verdiği gün biz o kadar uzaktık ki mükemmel hafta sonundan...

Sevdiklerimize “İyi misin?” diye sormaktan helak olduk, başka söyleyecek bir şey bulamadığımız için defalarca “Dikkat et” dedik, nasıl dikkat
edileceğini bilmeden...

İlk defa gözlerimiz İstanbul trafiğini arar oldu. Bomboş yollardan, şehirde istediğimiz her yere minimum sürede gitmekten bu kadar mutsuz olacağımız, bu kadar şikâyet edeceğimiz kimin aklına gelirdi ki?

“Derbiyi kimin kazandığı artık fark eder mi
?” yazıyordu biri Twitter’da.
İşte gerçekten de o noktadaydık.
Derbi bile ertelendi, “Ertelenen hayatlarımızın yanında ne ki bu!” diyenler de oldu, “Hani hayat devam edecekti” diyenler de...

Ai Weiwei Sabancı Müzesi’nde

Biz tezatlar arasında gidip gelirken, dünyanın en tanınmış çağdaş sanatçısı, Çinli aktivist Ai Weiwei de bu hafta sonu İstanbul’daydı.

Haberin Devamı

Bir hafta sonu da böyle geçti
Londra’da Royal Academy of Arts’daki son sergisinde sürekli onu izleyen, sözüm ona güvenlik kameraları, gaz maskeleri, kenarlarında kelepçelerle Twitter kuşu başrollerdeydi.

Weiwei, İstanbul’da Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Heinz Mack sergisini gezdi müze müdürü Nazan Ölçer ile birlikte, sonrasında MüzedeChanga’da yemek yedi.

Sadece gezmekle kalmadı, Beyoğlu’nda bombanın patladığı yere çiçek bırakan, mum yakanların videosunu paylaştı Instagram’daki 221 bin takipçisiyle.

Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonundan kareler de paylaştı, İstanbul’un terkedilmiş hissi yaratan boş yollarından kareler de...

Hatırlarsınız, Suriyeli mültecilere dikkat çekmek için, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki sergisini ve müzede Changa’nın bu sergiye özel mönüsünü unutamadığımız Anish Kapoor ile birlikte ellerinde battaniyelerle Londra’nın bir ucundan diğer ucuna yürüdü.
Suriyeli mültecilere destek olmak için atölyesini Midilli Adası’na taşıdı, sosyal medyada fotoğraflar paylaştı.

Danimarka’da Suriyeli mülteciler hakkında çıkan kanunu protesto etmek için Kopenhag’daki sergisini iptal etti.

Gözlerimizin önünden hiç gitmeyen 3 yaşındaki Suriyeli mülteci çocuğu
Aylan’ın fotoğrafını canlandırdı, kendi poz verdiği bir kareyle.

Politik ya da insani boyut bir yere kadar, bazen bir çağdaş sanatçının gerçekleri yüzümüze çarpması daha etkili oluyor işte.

Sakıp Sabancı Müzesi’nden henüz açıklama yok, Ai Weiwei sergisi olup olmayacağıyla ilgili. Şimdilik, Weiwei’in şehre gelmesi hem sevindirici, hem de düşündürücü..

Moral’dan terör protestosu

Herkesin birbirine sokağa çıkmayın diye tembihlediği pazar günü, güvenli olmadığı söylenen güzergâhlarda bir çağdaş sanatçı daha vardı:
Şükran Moral.

“Alışmayacağız, eve kapanmayacağız” demek için AVM’lerden metro duraklarına şehrin birçok yerini dolaştı ve Periscope’la canlı yayın yaptı.

Acı ama gerçek, bazen protestoları içimizden biri yapınca aynı etkiyi yaratmıyor.

Ve bahar geldi...

Neyse ki dün sabah itibarıyla bahar geldi.

Şiir Günü vesilesiyle Cemal Süreya’dan gelsin: “Hayat kısa, kuşlar uçuyor...”