Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eylülde İstanbul’da olmak için en iyi nedenlerden biri demiştik ArtInternational Istanbul için... Şehrin yeni çağdaş sanat fuarı, bu yıl ikincisi kez düzenleniyor. Yarın ön açılışı yapılacak olan fuar, 26-28 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde gezilebilecek. Fuarda Damien Hirst’ten Nevin Aladağ’a, Marina Abramovic’ten Banksy’ye usta isimlerin işlerini görmek mümkün olacak.

24 ÜLKE VE TAM 80 GALERİ BU FUARA KATILIYOR
Fuara 24 ülkeden, tam 80 galeri katılıyor. Türkiye’den katılacak galeriler ise 12 adet ile sınırlı.
Bunu da belli bir kaliteyi korumak için tercih ettiklerini söylüyorlar. Listeye bakınca da belli oluyor zaten. Türkiye’den katılacak galerilere bakalım; Galeri Mana, NON, Pi Artworks, PİLOT, Rampa,
ArtSümer, x-ist, Galeri Zilberman, Dirimart, Galeri Nev, Rodeo ve Sanatorium.

“KOLEKSİYONERLER İSTANBUL’DA BULUŞACAK”
ArtInternational’ın kurucuları Sandy Angus ve Yeşim Avunduk...
Fuar yönetmeni Dyala Nusseibeh ve sanat yönetmeni Stephane Ackermann, sanat danışmanı Isabella İçöz’ün yanı sıra New York’tan Lehmann Maupin, Hong Kong’dan Pearl Lam ve Viyana’dan Krinzinger galerilerinin direktörleri de fuarın tanıtımı için daha önce İstanbul’a geldi.
O zamanki görüşmemizde ArtInternational’ın kurucusu Sandy Angus, “İstanbul’da üç sanat fuarı var; Tüyap, Contemporary Istanbul ve ArtInternational. Bu şehir üç fuara da yeter!” dediğinde şaşırmıştım. Malum, dünyanın en önemli sanat başkentlerinde bile üç sanat fuarı olmuyor.
Nasıl İstanbul’dan bu kadar emin olduğunu merak ediyordum. “Tamamen stratejik konumundan dolayı seçtik” diye açıklamıştı, Sandy Angus. Amaç, Ortadoğu’dan ve Rusya’dan önemli koleksiyonerleri İstanbul’da buluşturmak. Bunu yaparken de yabancı galerilere ağırlık vermekte haklılar.

HEYECAN DOLU SANAT MARATONU
MARİNA ABRAMOVİC’TEN BANKSY’YE KİMLER VAR...
Gelelim fuarın öne çıkanlarına... Geçen yıl Sakıp Sabancı Müzesi’ne konuk olan Anish Kapoor ve fuarla aynı tarihlerde yine Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergisi açılan Joan Miro, Ai Weiwei, Marina Abramovic, Andy Warhol, Banksy, Damien Hirst, Yayoi Kusama, Willem Oorebeek ve Steve Sabella fuarın en çok merakla beklenen sanatçıları.
Ayrıca fuarda yerli sanatçılarımızdan Taner Ceylan’ın ilk heykelini New York kökenli Paul Kasmin Galeri’de görebileceğiz. Lale Müldür’ün deneysel film projesi ‘Azılı Yeşil’in gösterimi ve çekim süreci de fuarda dikkat çeken etkinliklerden olacak.
Heyecanla bekliyoruz.

Haberin Devamı

AÇILIŞLAR VE PARTiLER GECESi

Haberin Devamı

Sanat dünyası ArtInternational
öncesi bu gece açılış ve partilerde bir araya geliyor. İstanbul Modern’de Türk sinemasının tarihini anlatan ‘Yüzyıllık Aşk’ sergisinin açılışı var.
Akbank Sanat’ta ise Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünü yaptığı ‘Marcel Broodthaers’ sergisinin açılışı var.
Gecenin finali ise Maçka’daki
La Petite Maison’da IstanbulArtNews’un ArtInternational şerefine verdiği partiyle yapılacak.