Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

UNICEF’in Türkiye’deki 60’ıncı yılı şerefine Hilton’da düzenlenen ‘İstanbul’un Yıldızları’ndan bildiriyorum. Gecenin en çok ilgi gören yıldızı UNICEF’in yeni ‘İyi niyet elçisi’ Kıvanç Tatlıtuğ. İşte içeriden notlar...


‘İstanbul’un yıldızları’ projesi için ünlü isimlere dev yıldızlar verilmiş ve onları istedikleri gibi tasarlamaları istenmişti. Yıldızlar daha sonra şehirde sergilenmişti, şimdi de satışlarından elde edilecek gelirle UNICEF’e ve ihtiyacı olan çocuklara katkıda bulunulacak.
Önce UNICEF Başkanı Talat Halman kısa ve öz bir konuşma yapıyor. Sonra yemek ve arkasından müzayede başlıyor.
Yemekte ilginç bir kalabalık var. UNICEF gönüllülerinden tanınmış işadamlarına, hatta sırf Kıvanç Tatlıtuğ’u görmek uğruna gelen 12-13 yaşındaki kızlara kadar.

Haberin Devamı

Zorunlu bağışlar bıktırdı mı?
Son günlerde “Ismarlama sanat olur mu, olmaz mı?” diye uzun uzun tartışılıyor. Ama bir yandan da ısmarlama sanat eserleriyle bağış toplamaya devam ediliyor. Artık yardım dernekleri sürekli bağış müzayedeleri düzenliyor. Aslında alıcılar hep aynı, büyük firmalar, tanınmış isimler. Artık o kadar çok bağış müzayedesine katılıyorlar ki, mecburen bir şey alarak bağış yapmaktan bıkmış durumdalar. Nasıl mı bu kadar eminim?

Türkan Şoray imzalı 100 bin TL’lik resim
Defne Halman ve Selçuk Yöntem’in yönettiği müzeyedede durum açıkça ortada. İlk eser Türkan Şoray’ın yaptığı bir resim. Resmin adı ‘Sevgi yağmuru’. Biliyorsunuz, Türkan Şoray UNICEF İyi Niyet Elçisi. Gerçekten de ‘sultan’ sıfatına yakışır bir hal sergiliyor. Yanında kızı Yağmur Ünal da var. Peki sizce Türkan Şoray’ın yaptığı bir resim ne kadardan satışa çıkmalı? 100 bin TL’den başlayınca salonda bir şok yaşanıyor. Daha ısınma turları atılmadan, kimse Türkan Şoray’ın yaptığı resme 100 bin TL vermek istemiyor. Türkan Şoray’a da ayıp oluyor aslında bu kadar yüksek fiyattan başlamak. Çünkü alıcı çıkmıyor.
Sonra yıldızlara geçiliyor, ilk sunulan Devrim Erbil’in ‘İstanbul’un yıldızı’ 15 bin TL’den satışa çıkıyor. Herkes hâlâ 100 bin TL’lik Türkan Şoray resminin etkisinde sanırım, kimseden ses çıkmıyor. Resimleri 100 binlerce TL eden Devrim Erbil’in dev yıldızı satılmıyor. Derken Süleyman Saim Tokcan’ın ‘Benim yıldızım at’ adlı yıldızı çıkıyor. O da satılmıyor, bir türlü siftah yapılamıyor. Sonunda şeytanın bacağı kırılıyor, Tekin Acar, Cömert Doğru’nun üzerinde Atatürk resmi olan ‘Başöğretmen’ adlı yıldızını alıyor. Türkan Şoray’ın ‘Umuda bakış’ adlı yıldızını Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu alıyor. Sedef Yılmabaşar’ın ‘İstanbul’un kedileri’ adlı yıldızını TW Steel saatlerinin distribütörü Mete Tiryakioğlu alıyor.


İSTANBUL’UN YILDIZLARIYLA BiR GECE

Haberin Devamı

Ayşe Kulin’den destek çağrısı
Ayşe Kulin, Tomur Atagök ile birlikte yaptığı ‘Tomurcuk’ adlı yıldızını satmak için sahneye çıkıyor. “İsterseniz alın çöpe atın, hiç önemli değil, önemli olan çocukların eğitimsiz ve sevgisiz kalmaması” diye bir konuşma yapıyor. Etkili de oluyor. Ayşe Kulin ve Oya Başak müthiş ikili, gece boyunca danslarıyla da ilgi çekiyor.
Gürbüz Doğan Ekşioğlu’ndan İsmail Acar’a diğer isimlerin yıldızları da satılıyor. Daha sonra başa dönülüyor. Başta satılmayan eserler sonradan satılıyor. Türkan Şoray’ın resmi için “İsminin açıklanmasını istemeyen biri tarafından alındı” diyorlar. Bu durumda gece boyunca Türkan Şoray’la uzun uzun sohbet eden Rahmi Koç’a çevriliyor gözler. Ama kimse emin değil.
Yıldızların bir kısmı müzayedede satılıyor, bir kısmı doğrudan satılıyor, bir kısmı da Swissotel’de düzenlenecek müzayedede satılacak. Bu müzayedede Burhan Doğançay’dan Mustafa Ata’ya önemli sanatçıların yıldızları da olacak.
Yıldızlar sokaklarda sergilenirken her biri 100 çocuğun eğitim almasını sağladı, şimdi müzayededen elde edilecek gelirle de her yıldızla 100’er çocuk daha okuyacak.

Haberin Devamı

Kıvanç Tatlıtuğ ve Müjdat Gezen’den saat
Sonra TW Steel’in Kıvanç Tatlıtuğ edisyonu saatleri satılıyor. Kıvanç Tatlıtuğ’la fotoğraf çektirmek için bağış toplansa daha çok gelir elde edilirdi. Çünkü her yaştan kadın-erkek Kıvanç Tatlıtuğ’u görme ve onunla fotoğraf çektirmek derdinde. Tatlıtuğ’un işi zor.
Müzayedenin sonunda Müjdat Gezen “Ben de saatimi bağışlamak istiyorum” diyor, açılış fiyatı 100 TL olarak belirleniyor. Fiyat yükseldikçe, Müjdat Gezen “Aman fazla açılmayın, çakmadır” diyor. “Yarın bozulursa ben karışmam” dedikçe rekabet kızışıyor, fiyat yükseliyor.
Sonra UNICEF elçilerinden Amii Stewart şarkılar söylüyor. Müthiş piyanist Gülsin Onay kısa bir resital veriyor. Doğrusu o gürültüde piyano resitali hiç olmuyor. Ardından aynı gün Star’da ‘Kalbim 4 mevsim’ adlı yeni TV dizisi başlayan Ayça Varlıer şarkı söylüyor. Zülfü Livaneli’yle düet de yapıyor.
Müzik ve ortam giderek ağırlaşıyor. Doğrusu artık kimse ağır ortamları kaldıracak durumda değil. Bağışlar yapılmış, amaca ulaşılmış. Ama kimse kutlama yapacak durumda değil. Şaşırıyor muyum? Hayır.