Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yarınki durumumuz budur. Instagram’da sandık başı fotoğraflarını oturduğumuz yerden ‘like’ edeceğimize, bir zahmet yerimizden kalkıp oy kullanmamız gerekiyor.
Şimdiye kadar hiç oy kullanmamış olabilirsiniz. Hiçbir adayı kendinize yakın hissetmiyor da olabilirsiniz ama ne olursa
olsun, yarın sabah uyanır uyanmaz yapacağımız ilk iş oy vermek olsun!
2011 seçimlerinde gördük...
52 milyon seçmenden 10 milyona yakınının oylarının geçersiz veya kullanılmamış olması, yaklaşık yüzde 20’ye yakın bir seçmen kitlesinin yok sayılmasına neden oldu.
Hatta Dot’un bir seçim simülasyonu olan son oyunu ‘Dövüş Gecesi’nde de seyrettik, en çok oy alan aday, oylamayı yapan izleyiciye teşekkür ederken, en başta oy kullanmayanlara teşekkür ediyor, “Siz olmasaydınız ben de olmazdım, beni sizler var ettiniz” diyor manidar manidar gülerek. Haksız mı?
Bir oy bir oydur.
Bu cumartesi gecesi erken bitsin, bu pazar erken başlasın.
Yarın koyvermeyin, oy verin!

Haberin Devamı

YILIN GÜNAH KEÇİSİ: DENİZ SEKİ

Bir yandan çok şey oluyor, bir yandan bütün bu olanlara rağmen hiçbir şey olmuyor.
Ortada her türlü delil varken, kimse ceza almıyor. Böyle günlerden geçerken Deniz Seki haberlerini gördükçe kayıtsız kalmak daha da zor.
Sanırsınız Deniz Seki en büyük uyuşturucu mafyası, sanırsınız Deniz Seki memleketin uyuşturucu haritasını yönetiyor, herkese uyuşturucu temin ediyor, herkese zarar veriyor...
Tek zararı kendisine olabilecek birinden bahsediyoruz. Yıllardır gözümüzün önünde her şeyiyle Deniz Seki. Hep birlikte izledik, hayatı tepetaklak oldu, 7 ay cezaevinde yattı, cezaevi fotoğrafları bile servis edildi.
Yetmedi, hâlâ cezaevine geri gönderilmeye çalışılıyor. Sanki memlekette en zararlı insanmış gibi.
Yazık, çok yazık!

FARMVILLE GERÇEK OLDU

Bu aralar kiminle konuşsam güneye yerleşip sakin bir hayat kurmak istiyor. Ama iş harekete geçmeye geldi mi, kimse şehir hayatından vazgeçemiyor.
Bu durumda tek seçenek, şehir hayatına biraz köy havası katmak oluyor. İşte bu yüzden ‘Komşuköy’ hemen ilgimi çekti çünkü Farmville’in gerçek hayat versiyonu.
Türkiye’nin ilk gerçek uygulamalı online tarım platformu.
Sloganı: Sanal eğlence, gerçek tarım.
‘Komşuköy’, toprağa yabancılaşmış, zaman kısıtlaması olan şehir insanının yaşam tarzına uygun hale getirilmiş modern bir çiftçilik projesi. GDO ve hormondan uzak besinlere duyulan ihtiyaca yanıt veriyor. Hayalini kurduğumuz çiftlik hayatını, ofislerimizden, evlerimizden zahmetsizce deneyimleme imkanı sunuyor.
Mevsiminde doğal tarım vaat ediyor. Komşuköy’de sebze-meyveler, yazlık ve kışlık olarak yılda iki dönemde ekilebiliyor ve yılda yine iki hasat dönemi bulunuyor. Ürünün özelliğine göre birden fazla hasat da alınabiliyor.
Komşuköy, üyelerine kendi ürünlerini yetiştirebilme ve ürünlerini diğer üyelerle takas edebilme imkanı da sunuyor. Bu sayede, yalnızca kendi ürünlerini takas ederek, para ödemeden diğer ihtiyaçlarını da karşılayabilen üyeler, dilerlerse ürün fazlalarını Komşuköy’e satarak kazanç da sağlayabiliyor.
Peki ama nasıl?
komsukoy.com sitesine girip üye oluyorsunuz, seçtiğiniz ürünler bahçenize ekiliyor, bakımı yapılıyor, hasat zamanı dilediğiniz kadarı size gönderiliyor.
Tarla kiralama işlemi ilk olarak 400 bahçe ile Cumhuriyetköy’de başladı. Yakında Mersin, Antalya, Trakya ve Ayvalık’da da tarla kiralanabilecek.
Şehir hayatından vazgeçmeden biraz nefes almak isteyenlere iyi gelebilir.