Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Bu sene kar sadece yurdumuza değil, Avrupa’ya da biraz geç geldi sanki. Aralık ortasına geldik, ama yurdumuzdaki kayak merkezleri henüz yeterli kar kalınlığına ulaşamadı. “Yurt dışında durum ne?” derseniz, Almanya’da Garmisch’te kar kalınlığı pistler bölgesinde 60 cm civarında iken Zugspitze daha şanslı, kar kalınlığı 1 m. civarında. Avusturya’da ise Obergurgl-Hochgurgl’da pistlerde 1.8 m. olan kar kalınlığı, Sölden’de 2.5 m. civarında. İsviçre’de hem Zermatt hem de St.Moritz’de pistlerin kar kalınlığı 1 m. civarında. “Kayak merkezlerinde durum ne peki? Noel ve yılbaşında hangi şehirlerde kar var?” derseniz, üzgünüm bu yıl Oslo dışında hiçbir Avrupa şehrinde yeni yıla kar altında girme şansınız yok gibi.

Haberin Devamı

Gideceğiz ama...

Kayak tatilini planlarken, en çok merak edilen konuların başında gidilecek yerdeki kar durumu, güncel hava koşulları ve kar yağışı tahmini gibi bilgiler gelmekte. Bunun yanı sıra teleski, telesiyej, teleferik, gondol ve diğer ekipman bilgileri, hangi zorluk derecesinde kaç km. pist mevcut, açılış kapanış saatleri gibi detaylarda merak edilenler arasında.
www.bergfex.at adresinde Avrupa’daki tüm önemli kayak merkezleri hakkında yukarıdaki tüm bu detayları bulmak mümkün. Ne yazık ki diller arasında Türkçe seçeneği henüz yok.
www.snow-forecast.com adresi ise Türkiye de dahil neredeyse dünyadaki tüm kayak merkezlerini içermekte. Kullanım dilleri arasında Türkçe’de olduğunu ekleyelim.

Bavul hazırlamak...

Kar kalınlığını, hava durumunu inceledik, tesislerde istediklerimiz var mı diye baktık, gideceğimiz yeri seçtik, seyahat acentemizi arayarak, uçak ve otel rezervasyonumuzu yaptırdık. Sıra geldi “Yanımıza neler alacağız?” sorusunun cevabına. Eğer kayak artık hayatınızın bir parçası olduysa, bavulunuzda olması gerekenleri zaten biliyorsunuzdur. Ama acemi kayakçılar için bu geçerli değil. Hele ilk kez kayağa gideceklerin bavulları gereksiz bir yığın şeyle doluyken, gerçekten gerekli olacak şeyler büyük bir olasılıkla bavulda olmayacaktır.
- Güneş kışın da yakar
Dolayısıyla yanınıza yüksek faktörlü bir güneş kremiyle iyi bir dudak nemlendirici almayı unutmayın.
- Kar botları
Kayak botlarının yanı sıra bir de kayak dışında giyeceğiniz bota ihtiyacınız olacak. Kar ve suyun yapısı farklı olduğundan satın alırken, karda giyeceğinizi söylemeyi unutmayın.
- Ekipman
Kiralamak, yeni başlayanlar ama özellikle de çocuklar için en uygun seçenek. Böylece hem ağırlıktan hem de masraftan kurtulmak mümkün.
- Kayak kıyafetleri
Farklı fiyatlarda satılan termal içlikler, sizi soğuktan koruyup, ısı kaybını minimumda tutarken, hafif olmaları nedeniyle hareketlerinizi de kısıtlamayacaklardır. Üzerine giymek için seçeceğiniz poların da kalın olmamasına dikkat edin. Soğuktan koruyacak rahat, kaliteli ve kesinlikle uzun bir termal çorap olmaz ise olmazlardan. Su geçirmeyen, soğuğa dayanıklı, canlı renklerden, kolunda teleski bileti için cebi olan bir kayak montu ve pantolonunuzu mutlaka kaliteli olanlar arasından seçin. Sizi hem soğuk hem de güneşten koruyacak boyunluğu, bere ve eldivenlerinizi de unutmayın.
- Kayak gözlüğü ve kask
Güvenli bir kayış için her ikisi de şart.
- Sırt çantası
İçine su, enerji veren atıştırmalıklar, çay termosu, güneş kremi, el ısıtıcı, yedek çorap ve diğer malzemelerinizi koyabileceğiniz, su gecirmez ufak bir çanta, otele dönmeden uzun süre dışarıda kalmanıza yardımcı olacaktır.
- Kayak sonrası için
Spor ama şık kıyafetler yeterli olacaktır. Takım elbise, ağır gece kıyafetleri ya da yüksek topuklar pek komik kaçıyor gerçek kayak merkezlerinde.

Haberin Devamı

Ocak için 10 kayak merkezi

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta gelen soruların başında, “Kayak için ocakta nereleri tavsiye edersiniz?” vardı. Yurt içi için biraz daha bekleyin diyeceğim... Ama Avrupa için
ilk 10 aşağıdaki gibi...
Sölden-Avusturya
Ischgl-Avusturya
Zugspitze-Almanya
Zermatt-İsviçre
Kronplatz-İtalya
Klausberg-İtalya
Val Thorens-Fransa
Krvavec-Slovenya
Klinovec-Çekya
Bansko-Bulgaristan
Kayak tatili planlayanlara tavsiyem, hiçbir şeyin keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin, karın ve temiz havanın tadını çıkarın.