Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Takvimler 373 yılını gösterdiğinde Roma İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü İngiltere’de dindar ve saygın bir ailenin oğlu dünyaya gelir. Maewyn Succat’tır adı. Babası Calpurnius bir diyakoz, büyükbabası Potitus ise papaz olan Patrick, 16 yaşında İrlandalı korsanlarca kaçırılır ve köle olarak satılır. İrlanda’da çobanlık yaparken inançlı bir Hıristiyan’a dönüşen Patrick, altı yıl sonra kaçarak evine döner. Aldığı dini eğitimi takiben tekrar İrlanda’ya gider ve Hıristiyanlığı yaymaya başlar. Rivayete göre de 17 Mart 493’te ölür ve sonrasında da ‘Aziz’ ilan edilir.

Haberin Devamı

AZİZ PATRICK GÜNÜ: Şikago’da nehirler bile yeşil akıyor

Neden yeşil? Neden üç yapraklı yonca?

Aziz Patrick Günü’nde yeşil giymek, İrlandalı olsun olmasın herkes için bir gelenek. Yeşilin nedeni üç yapraklı yonca. İrlanda’da Hıristiyanlık öncesinde üç yapraklı yonca, Keltler için bir muska olarak kabul edilirdi. Yapraklarının kalp şekilli olması nedeniyle ‘Ana Kalbi’ olarak adlandırılan ‘seamróg’ denilen bu yoncanın şans getirdiğine inanılır. Aziz Patrick de üç yapraklı yoncayı kullanarak Hıristiyanlık’taki Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’u anlatır İrlandalılar’a.

Unutmadan, perilerin en sevdiği renk olduğu ve bu rengi giyen çocukları kaçırdıklarına inanıldığından, İrlanda’nın kırsal kesimlerinde yeşil giymek uğursuzluk sayılır.

Ve kutlamalar...

Aziz Patrick Günü tüm dünyadaki İrlandalılar için çılgın bir kutlama günü ama en çılgınları Amerika’da dersek yanlış olmaz. “Neden?” derseniz, ülkede yaklaşık 35 milyon İrlandalı var ki, bu İrlanda’nın nüfusunun yedi katı demek. İlk Aziz Patrick Günü geçit töreni de zaten İrlanda’da değil, 1760 yılında New York’ta düzenlenmiş. Aziz Patrick günü kutlamaları İrlanda’da beş gün sürse de, en büyük kutlama Şikago’da yapılan, 2 milyon kişinin katıldığı ve sloganı “17 Mart’ta herkes İrlandalı!” olandır.

AZİZ PATRICK GÜNÜ: Şikago’da nehirler bile yeşil akıyor

Şikago’dan görüntüler

Şikago, kesinlikle en görkemli kutlamaların yapıldığı kent. Tam üç tane geçit töreni oluyor. 17 Mart’ta şehir merkezindeki ana etkinliğin yanı sıra, bir hafta öncesinde güney ve kuzey yakalarında daha az bilinen kutlamalar var.

Haberin Devamı

Şehir merkezindeki törenler 1962’den bu yana nehrin yeşile boyanmasıyla başlıyor. “Neyle boyuyorlar?” diye sormayın, formülü sır.

Bu yılki törenler 17 Mart Cumartesi günü sabah saat 09.00’da başlayacak. “En iyi nereden seyrederim?” diyorsanız; Michigan Avenue Köprüsü’nün doğu ve Columbus Drive Köprüsü’nün batı tarafını bir kenara not alın. Bu yıl geçit töreni Columbus Drive üzerinde, Balbo ile Monroe Caddesi arasında yapılacak. Buckingham Çeşmesi önü geçide katılanların durup kalabalığı selamlayacağı ana nokta. Dolayısıyla erkenden gidip iyi bir yer kapmakta fayda var.

Kutlamalara katılmak için ille de çılgın kıyafetlere gerek yok, yeşil bir fular takmak bile yeterli. Zaten o gün her şey yeşil olacak, hatta törenler sonrası kutlamaların devam ettiği Irish Pub’lardaki içeceklerin rengi bile!

Nereli gezelim?

Şikago, Potawatomi yerlileri tarafından ‘yabani soğan’ anlamına gelen ‘checaugou’ diye adlandırılmıştır. Michigan Gölü’nün kenarındaki şehir, caz barları, sanatsal aktiviteleri, kültür merkezleri, müze ve parklarıyla güzel zaman geçireceğiniz bir yerdir.

Haberin Devamı

Sizin için seçtiğim görülecek yerler listesi şöyle:

- Willis Kulesi

- Navy Pear

- The Loop

- Buckingham Çeşmesi

- Lincoln Parkı

- The Field Müzesi

- Şikago Sanat Enstitüsü Müzesi

- Adler Gökevi

- Şikago Kültür Merkezi

- Maggie Daley Park

- Millennium Park

- Shedd Akvaryumu

AZİZ PATRICK GÜNÜ: Şikago’da nehirler bile yeşil akıyor

Kaça mal olur?

Uçak bileti havayoluna bağlı olarak 600 dolar, çift kişilik odada kişi başı bir gecelik konaklama dört yıldızlı otellerde 85 dolar, hostellerdeyse 20 dolar’dan başlıyor. Basit bir öğle yemeği için 12 dolar, akşam yemekleri içinse en az 30 dolar ayırmanız uygun olacaktır. Detaylı bilgi için www.chicagostpatsparade.com’u ziyaret edebilirsiniz.