Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Bundan tam 100 yıl önce 30 Ağustos 1922’de Anadolu’nun ebediyen Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olan ve Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen adıyla da bilinen Büyük Taarruz, zaferle sonuçlandı.

Kaçan düşman kuvvetlerini takip eden muzaffer ordumuz 9 Eylül’de İzmir’e vardı. İzmir’in de kurtarılmasıyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan ve 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren bir destan yazılmış oldu.

Peki kaçımız bugün Cumhuriyet’in temel taşlarını oluşturan Samsun’a, Amasya’ya, Sivas’a, Erzurum’a, Ankara’ya ve de İzmir’e gidip, Cumhuriyet’in ayak izlerini takip etti.

Haberin Devamı

Haydi gelin peşine düşelim tarihimizin, unutmayalım ve unutturmayalım bugünkü özgürlüğümüz için ödenen bedelleri ve ödeyenleri...

Büyük zafer’in 100’üncü yılı

Kurtuluşa ilk adımdır Samsun. Mustafa Kemal 16 Mayıs 1919 öğle üzeri Beşiktaş açıklarından bindiği Bandırma vapuruyla 19 Mayıs’ta sabahın 06.00’ında varır Samsun’a... Cumhuriyet’in peşindeysek eğer Tütün İskelesi, İlk Adım Anıtı, Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal’in 18 arkadaşı ile Milli Mücadele’nin planlarını yaptığı, yıllarca Mantika Palas adı ile otel olarak kullanılan ‘Gazi Müzesi’ ve ünlü Atatürk Heykeli olmalı programınızda.

Büyük zafer’in 100’üncü yılı

Mustafa Kemal 12 Haziran’da gelir Amasya’ya. Bir ihtilal bildirisi niteliği taşıyan Amasya Genelgesi’nin esasları Saraydüzü Kışla Binası’nda yazılır. Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi, Mustafa Kemal’in bahçe duvarı üzerine çıkarak halka hitaben bir konuşma yaptığı Sultan Bayezid Camii ve Atatürk Anıtı Milli Mücadele’nin izini takip edenler için anlamı olan iki mekan Amasya’da...

Büyük zafer’in 100’üncü yılı

Milli Mücadele’nin bir sonraki önemli adımı Erzurum’da atılacaktır. Askerlikten istifa etmiş, hiçbir resmi sıfatı olmayan Mustafa Kemal’in başkan seçildiği Erzurum Kongresi, 23 Temmuz 1919’da bugün Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi olan toplanır. Mustafa Kemal’in kongre için geldiğinde kaldığı ev ise Atatürk Evi Müzesi.

Büyük zafer’in 100’üncü yılı

Çok önemlidir Sivas Kongresi. Millî cemiyetler tek bir teşkilât altında birleştirilmiş, Mustafa Kemal Milli Mücadele’nin lideri olarak kendini kabul ettirmiş, bugünkü millİ sınırlarımız tespit edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin yapıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk Anıtı ve İnönü’nün çocukken yaşadığı İnönü Konağı’nı görülecek yerler arasında.

Haberin Devamı

Büyük zafer’in 100’üncü yılı

11 Ocak ve 1 Nisan 1921’deki I. ve II. İnönü Zaferleri, 23 Ağustos’ta başlayıp, 22 gün 22 gece kesintisiz devam eden Sakarya Meydan Savaşı, Başkomutanlık Savaşı ve Mustafa Kemal’in “Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri!” emri, ordularımızın 9 Eylül 1922’de İzmir’e varması…

Nereleri görmeli İzmir’de derseniz, Belkahve’de Ata Anı Evi, Atatürk Evi ve Müzesi, İsmet İnönü Evi, İl Kurşun Anıtı, Uşakizade ve Latife Hanım Köşkleri, Zübeyde Hanım Kabri ve Parkı, Urla Mahfel Restaurant, Alsancak’ta 1922’de yanan Kramer Palas’ın bulunduğu yerdeki Atatürk Heykeli listenizde olmalı.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nız Kutlu olsun!