Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Lüks alışveriş merkezleri,
mistik tapınakları, plajları,
her bütçeye uygun otelleri, Doğu ve Batı mutfaklarından tatlar sunan lokantaları, eğlence mekanları, sanat galerileri, pazarları, üniversiteleri ve 7 milyonu geçen nüfusuyla Asya’nın her daim çekim merkezidir Hong Kong...
İlk gittiğimde takvimler daha 90’ların başıydı ve şehrin tam merkezindeki, gökdelenleri sıyırarak inilen, dünyanın en tehlikeli altıncı havalimanı olan Kai Tak henüz kapanmamıştı. Bugün kullanılan ve kentin bayrak taşıyıcı havayolu Cathay Pacific’in merkezi olan Chek Lap Kok Adası’ndaki havalimanı 1998 Temmuz’unda ‘dünyanın en büyüğü’ unvanıyla açıldı. Şehre ulaşımsa kolay, Airport Express adlı hızlı tren hattıyla şehir merkezinde Kowloon’a varmak 21, Hong Kong Central ise 24 dakika sürüyor.
Zengin ve büyüleyici
İnanılmaz bir coğrafya ve büyüleyici bir ülke burası. Her adımda farklı bir yönünü keşfedecek, yakalayacağınız muhteşem anları makinanızla ölümsüzleştirirken, “Keşke
daha çok zamanım olsaydı” diyeceksiniz. Tarih, kültür, gelenekler ve mimari açıdan inanılmaz zengin, son derece ilginç bir destinasyon. 1842’den sonra İngilizler’in yönetiminde olan Hong Kong, anlaşma süresi bitiminde 1997’de Çin’e devredildi. Bugün dış işlerinde Çin’e bağlı, iç işlerindeyse özgür olan bölge, 2047’den sonra ise kendi başına kalacak. Ana kara ve 260’tan fazla adadan oluşan Hong Kong; Hong Kong Adası, Kowloon ve New Territories olarak üç ana bölgeye bölünmüş.
Nasıl gidelim?
Türk vatandaşlarından vize istemeyen Hong Kong’a en rahat ulaşım, THY’nin çarşamba hariç her gün 10 saat süren aktarmasız uçuşları. Bilet fiyatları, 4 bin 500 TL’den başlıyor. “Aktarmalı da giderim” derseniz, Emirates ya da Ethiad gibi havayollarıyla 3 bin 500 TL’ye uçmak mümkün.
Nerede kalalım?
Benim tercihim her daim Hong Kong Adası oldu. En çok kaldığım otel ise yıllar içinde adı değişse de Jaffe Road’daki Novotel Hong Kong Century Hotel. Kowloon’da Intercontinental Hong Kong ve Peninsula da, tercih ettiğim diğer iki otel. İyi bir dört ya da beş yıldızlı konaklama için gecelik en az 200 dolar ayırmanız gerekecek.
Şehir içi ulaşım

UNUTULMAYACAK BİR DENEYİM: HONG KONG
Hong Kong Adası, Kowloon, New Territories ve Lantau’da en hızlı ve kolay ulaşım, MTR yani metroyla. 10 hat ve 80 istasyonla hizmet veren MTR’de trenler, 06.00-01.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
www.mtr.com.hk
Taksilere gelirsek, şehirdekiler kırmızı, New Territories’tekiler yeşil, Lantau’dakiler ise mavi renkli. Unutmadan, yabancı dil bilgileri sınırlı olduğundan gitmeyi planladığınız tüm yerlerin adlarını, Çince olarak, yanınıza almayı unutmayın. www.taxihongkong.com
Her ne kadar Kawloon ve Hong Kong Adası arasında tünel de olsa, ben Star Ferry feribotlarıyla geçmeyi seviyorum. Hem nostaljik hem de bana Boğaz vapurlarını hatırlatıyor.www.starferry.com.hk

Adalar
UNUTULMAYACAK BİR DENEYİM: HONG KONG
Pek çok turist sadece Hong Kong Adası’nı bilse de, esasında kolayca ulaşmanın mümkün olduğu pek çok ada var. Uzun kalınacaksa, dev Buda’yı görmek için Lantau’ya, muhteşem So Shing plajı için Lamma’ya, korsan mağarası ve küçük duvar için Cheung Chau’ya, tüplü dalış için Kiu Tsui Chau’ya, zamanın takılıp kaldığı Peng Chau’ya, terkedilmiş hayalet evler için Yim Tin Tsai’ye ya da Nam Tum kaya yazıları için Po Toi’ye gidilebilir.

Mutlaka
yapılacaklar:

The Peak’te muhteşem Hong Kong manzarasının
keyfini çıkarın.
Tsim Sha Tsui, Kowloon’da alışverişe çıkın.
Hong Kong Adası’ndaki gökdelenlerin cephesinde düzenlenen ışık ve ses gösterisi Symphony of Lights’ı izleyin.
Avenue of Stars’ı yürüyün.
Tung Choi caddesindeki Ladies’ Market’e uğrayın.
Asya’nın en büyük temalı parkı Ocean Park’a gidin.
Temple Street’teki Night Market’ta kaybolun.
Central bölgesindeki barlar sokağı Lan Kwai Fong eğlenin.
Lantau Adası’ndaki
dev Buda heykelini sakın pas geçmeyin. Tramvayla bir uçtan bir uca Hong Kong’u gezin.
Stanley Market’te dolaşın.
Abardeen’de tekne turu yapın, dev yüzer lokanta Jumbo’da deniz ürünlerinin
tadına bakın.
Star Fery’e binin.
Dragon Back’te yürüyüş yapın.
Man Mo tapınağına gidin.
UNUTULMAYACAK BİR DENEYİM: HONG KONG