Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

“2014’te danışanlarıma önerdiğim, sağlıklı beslenme açısından önemli, kilo vermeye yardımcı besinler nelerdi?” diye düşündüğümde; işte ilk aklıma gelenler...

Kinoadan nara, karabuğdaydan enginara sofranızdan eksik etmemeniz gerekenlere yakından bakalım... 2015 yılında da bu besinler yükselişini koruyacak ama ilaveler de olacak ve tabii ki sizi yine bilgilendireceğim...

1. KİNOA: Güney Amerika tahılı olarak tanındı ama ülkemizde de raflardaki yerini sağlamlaştırdı. Kinoa, pirinç ve arpadan iki kat fazla proteine sahip; kalsiyum, magnezyum ve manganez kaynağı. Ayrıca bazı B vitaminlerini, E vitaminini ve diyet lifini de içeriyor. Bir tahıl gibi kahvaltılık gevrek olarak yenilebilir, öğle ve akşam salatalara eklenebilir. Kinoa, gluten içermez. Yani çölyak
hastaları için karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılar.

2. NAR: Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar; önemli miktarda potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içerir. Ayrıca nar, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu etkisi var. İçeriğinde bulunan besin öğeleri ile kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kansere karşı koruyucu etki yaratır.

3. KARABUĞDAY: Karabuğday’ın en önemli özelliklerinden birisi; gluten içermiyor olması. Çölyak hastaları ve bazı glutene hassasiyeti olanlar, rahatlıkla kullanabilir. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı. İçinde çok sayıda vitamin ile mineral var.

4. AVAKADO: Avokadoya meyve deriz ancak yemek ve salatalara de eklenir. Üstelik kalori kaynağı, diğer meyvelerde olduğu gibi karbonhidrat değil; içindeki yağdır. Doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaydır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahip. Yapısında yaklaşık yüzde 1-2 protein yüzde 10-17 yağ, yüzde 1.5-2.0 şeker ve yüzde 80 su bulunur. Salataya 1 kaşık yağ yerine yarım avakado eklenebilir.

5. YULAF: Yulaf, diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içerir. Ayrıca demir, manganez, çinko, E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminleri kaynaklarındandır. Yulaf, magnezyum mineralinden de zengin. Magnezyum, vücudun glukoz ve insülin salınımında görev alan 300’den fazla enzimin salınımı için gerekli, önemli bir mineral.

6. ENGİNAR: Enginarın sağlığımıza, özelikle karaciğerimize faydası herkes tarafından biliniyor. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A, B1 ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlaması.

7. PANCAR: Pancar, ıspanakgiller familyasından otsu bir bitki. Pancar doğal bir şifa kürü özelliği taşır; vitamin ve mineral içeriği oldukça iyidir. Potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri ile A, B6 ve C vitaminleri ve folik asit, karbonhidrat, lif içeriyor... Danışanlarıma, mevsiminde pancar tüketmelerini mutlaka öneriyorum. Hem kalorisi düşük, hem daha uzun süre tokluk hissi veriyor, hem de yüksek miktarda lif içeriyor. Bu özellikleriyle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan pancar, metabolizma dostu bir sebze.

8. TARÇIN: Tarçının kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlandı. Anti-mikrobiyal besin olarak anılan tarçın, beyin aktivitesini de artırıcı etki gösteriyor. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılan tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketiliyor. Tarçını meyve salatalarına ekleyebilirsiniz; elma, ayva, muz yerken üzerine serpiştirebilirsiniz veya bitki çaylarına çubuğu ilave edebilirsiniz.