Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

İlkbahar, kış aylarında alınan kiloları verme telaşının yaşandığı bir dönem. Şimdi günlük hayatınızı gözden geçirin ve basit uygulamalarla kendinizi test edin

1- Mutlaka kahvaltı yapın

Sabahları çok erken kalkıyor ve zaman sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda akşamdan peynirli bir sandviç yapabilir veya bir bardak sütle meyve, badem tercih edebilirsiniz. Tahıl gevreği yiyorsanız şekersiz ve yüksek lifli olanları seçmeyi unutmayın.
Kahvaltı olarak gofret, kek, kurabiye, çikolata ve şeker ilaveli kahvaltılık gevrek yiyenler, kan şekerinde iniş ve çıkışlar yaşayacağı için 1 - 2 saat içinde tekrar acıkacak ve enerji
düşüklüğü yaşayacak. Hiç vaktiniz yoksa akşamdan hazırlayacağınız smoothie’yi de deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Pembe smoothie

1 kutu yoğurt, 1 çay bardağı su, 2 dilim ana-nas, 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu, 1 yemek kaşığı yulaf unu, 1 çay kaşığı vanilyayı mikserden geçirdikten sonra tüketebilirsiniz.

2- Salata yemekten vazgeçmeyin

Sebze ve yeşilliklerle dolu salatalar hem daha az kalori içeriyor hem de vücuda lif ve su girmesini sağlıyor. Ancak bazen kilo vermek için yenilen salatalar, kiloya yol açabiliyor. Nasıl mı? Salatayı daha çekici kılmak için ilave edilen kalori yönünden zengin soslar nedeniyle...
Salata hazırlarken koyu yapraklı malzemelere ağırlık vermeniz ve yağlı soslar yerine peynir, avokado, kuru meyveler ve tahıllar (kinoa, mercimek, karabuğday) eklemenizde fayda var. Öte yandan zeytinyağının her tatlı kaşığında 45 kalori bulunduğunu unutmayın!

3- Sağlık muayenesini ihmal etmeyin

Kilo sorunu yaşamanızın nedeni sadece aldığınız kaloriyle harcadığınız kalori arasındaki denge olmayabilir. Metabolizma hızı, hormonlar ve iyi çalışmayan bezler de kilo sebebi. Endokrinoloji ve metabolizma uzmanıyla görüşüp kilo vermeye engel herhangi bir sorununuz bulunup bulunmadığına emin olun. Özellikle tiroid ve insülin hormonu değerlendirilmeli.

4- Öğünleriniz düzenli olsun

Kendinizi aç bırakmak, kilo vermek için çözüm değil. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız yavaşlar. Bu durum, daha sonra kilo alma riskini doğurur. Öğünleri atlamayın ve ara öğünleri ihmal etmeyin. Böylece aşırı yemekten kaçınabilirsiniz.

Haberin Devamı

5- Su içmeyi unutmayın

Sıcak havalar suyu hatırlatsa da kışın su tüketiminin önemi büyük. Su, vücudun en çok gereksinim duyduğu besin öğesi. Vücut suyunun yüzde 10’unu kaybedersek yaşamımız tehlikeye giriyor. Susama hissi oluştuğundaysa yüzde 1’lik susuzluk başlamıştır demektir. Su içmek için susamayı beklemeyin.

Egzersiz şart!

Hareket etmek, vücut için yemek ve su kadar değerli. Egzersiz, hem yediklerinizin sindirilmesine hem de yağ yıkımına yardımcı oluyor. Ayrıca düzenli egzersiz sırasında kişiye mutluluk hissi veren endorfin hormonu salgılanıyor. Egzersizden bir saat önce karbonhidrat ve protein içeren bir ara öğün alın. Bunun için bir saat önce bir meyveyle süt içmek, 1 dilim tam çavdar ekmeği ve peynirle ceviz size iyi gelecek.

Kinoa - avokado - bulgur salatası

- 3 YK kinoa
- Yarım avkokado
- 2 YK bulgur
- Limon
- Maydanoz
- Domates
- Tuz
- Kırmızı ve karabiber

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Avokadoyu ince ince doğrayın. Üzerine tuz, kırmızı veya karabiber ekin. Limon sıkıp karıştırın. Haşlanmış kinoa ve bulguru ilave edin. Maydanoz ve domatesle süsleyip tüketin. Spordan önce üzerine bir yumurta ekleyebilirsiniz.