Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Özellikle ağır bir regl süreci geçirdiyseniz veya hiçbir nedeni olmadan kendinizi bitkin hissediyorsanız ve ‘acaba anemik miyim?’ diye düşündüyseniz, yalnız değilsiniz. Anemi, en yaygın kan hastalıklarından biri ve dertli olanların çoğu da kadın...
Sideroblastik ve orak hücreli anemi gibi birçok farklı formda anemi vardır. Ama demir eksikliği anemisi, dünyada en sık görüleni. Aynı zamanda yeterli demir, folik asit veya B12 içermeyen diyetler de anemiyi tetikleyebilir.
Her ne kadar diyet tabanlı bir bozukluk olarak görülse de, sağlıklı beslenseniz de gebelik, ülser, ağır regl, kolon polipleri, kan kaybı, inflamatuvar bağırsak ya da kalıtsal
kan hastalıkları da anemiye yol açabilir.
Anemi, vücut dokularınıza kan taşımak için yeterli kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığında oluşur. Kanımızda yeterli oksijen üretmek, fiziksel olarak aktif olmamızı sağlar ve normalden daha az ürettiğimizde kendimizi zayıf, yorgun hissedebilir, hatta nefes almakta zorlanabiliriz. Anemi uzun süre tedavi edilmezse, saç dökülmesi ve anksiyete gibi gerçek sağlık sorunları doğurabilir.
Anemi, bir doktor ve beslenme uzmanı yardımıyla tedavi edilebilir ama öncelikle anemik olduğunuzu bilmelisiniz.

Haberin Devamı

Yedi işaret

Aşağıdaki şikayetlerden birini veya birkaçını yaşıyorsanız, hekime başvurmanızda ve kan sayımı yaptırmanızda fayda var. Bu şikayetlerin sayısı ve boyutu, aneminin çeşidi ve derecesine göre değişiklik gösterebilir.

1. Bitkinlik: Aneminin en belirgin belirtisidir. Hiçbir neden yokken, iyi uyumuş olmanıza ve kendinizi aşırı yormamanıza rağmen kendinizi bitkin hissediyorsanız hemen bir doktora gitmenizi ve tam bir kan sayımı yaptırmanızı öneriyorum.
Açıklanamayan bitkinlik, diyabet, tiroit gibi hastalıkların da belirtisi olabilir. Doktora gitmekle hiçbir şey kaybetmezsiniz.
2. Soluk cilt: Her zamankinden daha soluk bir cilt anemi işareti olabilir. Çünkü damarlarınızdan daha az kan geçiyordur. Koyu renk pudra veya kendiliğinden bronzlaştıran kremler yerine doktora başvurun.
3. Göğüs ağrısı veya çarpıntı: Anemik kan, alyuvar hücrelerinin az olması anlamına geldiği için, anemik kalp, günlük faaliyetleri gerçekleştirmek için daha fazla çalışır. Bu nedenle mahalle çevresinde basit bir tur atmak bile sizi ciddi anlamda soluksuz bırakabilir ve göğüs ağrısına neden olabilir.
Kalbiniz daha fazla çalıştığı için çarpıntı hissetmenize de neden olabilir. Bu tarz şikayetler yaşıyorsanız hemen endişelenmeyin, belki de gerçek suçlu demir eksikliği anemisi olabilir.
4. Sersemlik hissi: Bu his, sadece baş dönmesi ya da dünyanın sizin etrafınızda dönüyor anlamına gelmeyebilir. Bazen ani hareketlerde, özellikle ayağa kalkarken hafif bir göz kararması olabilir. Sürekli baş dönmesi yaşıyorsanız, anemi olabileceğinize ihtimal vermeseniz de, doktorunuza söyleyin.
Baş dönmesi, düşük tansiyon da dahil olmak üzere, başka sağlık sorunlarının da bir belirtisidir.
5. Soğuk eller ve ayaklar: Anemiklerin genelde kan dolaşımı zayıf olduğu için size uç noktalarda buz kesme duyguları yaşatabilir. Eğer sıcak havada bile çorapla yatıyorsanız veya ellerinizin hep buz gibi olduğunu hissediyorsanız, bir doktora bahsetmekte fayda var.
6. Baş ağrısı: Kronik baş ağrıları aniden hayatınızın bir parçası haline geldiyse, kansızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuza başvurmakta fayda var.
7. Nefes tıkanması: Ne kadar derin almaya çalışsanız da yüzeyde nefes alıyorsanız, demir eksikliğiniz olabilir. Anemik olduğunuzda, vücudunuzun oksijen seviyeleri düştüğü için çoğunlukla nefessiz kalmış gibi hissedebilirsiniz.