Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hamilelik ve emzirme dönemi merak edilen ve sosyal medyada en çok soru gelen konulardan. Bunun kadar annelerin merak ettiği ve özen gösterdiği bir dönem daha var ki; o da bebeklerinin ek besine geçtikleri günler.

Ek gıdaya geçiş dönemi genellikle annenin liderliğinde bebeklere püre haline getirilmiş sebze-meyveler verilerek geçiştirilir ve bebekler kaşıkla beslenir. Beslenmenin ne zaman başlayacağına ve ne kadar süreceğine anne karar verir.

BLW yöntemi (Baby Led Weaning) bunun tem tersi, yani bebek liderliğinde beslenme demektir. Ek gıdaya geçiş sürecini bebeğin liderliğinde sürdüren bir yöntemdir. Bebek hazır olduğunda, ona püre, meyve suyu ya da muhallebi vermek yerine aynı masada oturarak aynı yiyecekleri onların en uygun formuyla yemelerini hedefler. Örneğin, patates ve havuç püre olarak değil de, elle tutulabilecek ve ağızda kolayca dağılabilecek kıvamda pişirilebilir. Bebeğin önüne bu şekliyle koyup, onun bir besin olduğunu keşfetmesi, ağzına götürmesi ve çiğnemesi gerektiğini kendisinin anlamasını sağlar. Yani klasik beslenmede bebek ağzına aldığı yiyeceğin tadına varmadan veya yiyeceğiçiğnemeden yutma davranışı sergilerken,BLW yönteminde bütün bu süreci kendisiyönetir.

Haberin Devamı

Bebeklerin ek gıdaya geçişte bütün bu kararları kendilerinin verebiliyor olmaları, onların ileri yaşlarda daha dengeli ve sağlıklı beslenmelerine olumlu etkiler gösteriyor.

Ofiste bu yöntem hakkında konuşurken meslektaşım Dyt. Betül Karakuş, aklındaki soruları çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gökhan Mamur’a sordu. Ben de hem soruları hem de cevapları sizinle paylaşmakistedim.

İşte merak edilenler:

Bir hekim olarak BLW yöntemine bakış açınız nasıldır?

Her zaman bilimsel verilere dayanarak hizmet vermeye özen gösterdim. Mesleki anlamda 23 senelik geçmişime baktığımda, yıllar ilerledikçe bebeklerim bana şu mesajı vermeye başladı: “Doktor amca, kalıtımımız tarafınca bize verilmiş bir takım içgüdüler var. Belirli bir bilinç düzeyine gelene kadar, bu içgüdüler davranışlarımızı belirliyor. Biz de 400 bin yıldır buna göre davranıyoruz.”

Haberin Devamı

Bebek öncülüğünde beslenmeyi,çok doğal bir beslenme yöntemi olarakgörüyorum.

Bebeğin hazır olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Bir yaşına gelene kadar bebeğin ana gıdası anne sütüdür. Anne sütü yeterli değilse formül mamadır. İlk altı ay anne sütü verilmeli. Bu aşamadan sonra bebeğiniz başını dik tutabiliyorsa ve sofraya oturduğunda sizin yediklerinizi tüketmeye hevesli görünüyorsa, o zaman tamamlayıcı gıdalar ve bebek öncülüğünde beslenme yöntemi denenebilir.

Bu yöntemin bebekler için diğer faydaları nelerdir?

Bebek öncülüğünde beslenme, onun içgüdüsünü desteklediğinden dolayı hem bebek hem de anne için özgürlük anlamına geliyor. Bu yöntemde tabiat ana yol gösteriyor; daha iyi bir rehber olabilir mi? Bebeğiniz yapabileceğini yerine getiriyor. Bu da rahatlık anlamına geliyor ve çatışma söz konusu olmuyor.

Yemekleri reddeden bebeklerde davranış biçimimiz nasıl olmalıdır?

Bebek öncülüğünde beslenmenin sabırla ilgisi yok. Bir varlık kendi içgüdüsel hareketlerine karşı gelemezken, elinden ancak bunu takip etmek gelirken, biz ebeveynlerin nasıl bir beklentisi olabilir ki? Bu narsist bir eğilimdir ve acı yaratan eforun, hem anneye hem de bebeğe zararı vardır.

Haberin Devamı

Bebek öncülüğünde beslenme hem ailenin hem de bebeğin kendisini bırakması gereken bir akıştır.

Kilo kazanımı açısından fark olabilir mi?

Dört senelik binlerce bebekle edindiğim tecrübe dahilinde, tartıda bir yetersizlik hiç görmedim. Tam tersine yeni yemek korkusuyla başlayan iştahsızlık olmadığından, büyümelerinin başarıyla ilerlediğine de tanıklık ettim.