Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Haftada kaç kez dışarıda yemek yemek yiyor veya dışarıdan yemek sipariş ediyorsunuz? Dışarıdan yediğiniz yemeklere ne kadar güveniyorsunuz? Peki en doğru tercihi nasıl yapabilirsiniz?
Bazı akşamlar günün yorgunluğuyla evde yemek yapacak enerjiyi bulamadığınız olur, sizi çok iyi anlıyorum. Böyle durumlarda dışarıda yiyerek eve gelmek veya eve sipariş etmek kolaylık oluyor, haklısınız. Ama bu durum sürekli oluyorsa, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmekte fayda var.
Dışardan yemek yememek için öncelikle daha hazırlıklı olmalısınız. Boş olduğunuz günlerde buzluğunuza sebze ve köfte gibi pratik olarak hazırlanabilecek şeyler atabilirsiniz. Haşlanmış buğday ve mercimek de dolapta bulunursa, hızlıca tahıllı bir salata yapabilirsiniz. Genellikle danışanlarıma önerdiğim vicdan çorbasını buzlukta saklayanların sayısı, az değil.
Hastalık için risk faktörü

DIŞARIDA YEMEK
Dışarıda yediğimiz yemeklerde genellikle yediklerimizin karbonhidrat, yağ değeri yükseliyor besinsel değerleri düşüyor. Özellikle sıklıkla dışarıdan yemek yiyen bireylerde omega 3 ve 6 dengesi de bozuluyor. Yeterince omega 3 alamazken, omega 6’dan zengin beslenmek, birçok hastalık için risk faktörü olabiliyor.
Evde yapılan yemekler, her zaman için dışarıdakilere oranla daha sağlıklı. Ama özellikle çalışan kesim, öğle yemekleri veya bazı akşamlar yemekleri dışarıdan yiyor.

BUNLARI İHMAL ETMEYİN!
Dışırdan yemek yemeniz gerektiğinde, bu tavsiyelere kulak verin:
Yapıştır??
DIŞARIDA YEMEK
Gittiğiniz yerdeki menüyü önceden gözden geçirmelisiniz. Aç olduğunuzda veya dikkatiniz dağıldığında, sağlıksız seçimler yapma ihtimaliniz daha yüksektir. Üstelik bir de çevrenizdekilerin seçimleri ve restorandaki yemek kokularını da dikkate alırsak, bu iş iyice zorlaşabilir.
Sipariş ettiğiniz yiyeceğin nasıl pişirildiğini sorgulayın çünkü pişirme yöntemleri hem sağlık hem de kalori açısından çok büyük farklar yaratabiliyor. Kızartma ve kavurma yerine, daha az yağ içeren buğulama, haşlama, fırınlama veya ızgarayla pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz
Özellikle salata siparişlerinizde, sosunu ayrı istemeyi unutmayın. Salatalara lezzetli olsun diye eklenen soslar, diyetinizi sabote edebilir.
Çorbalarda kremasız olanlara yönelin. Yemeğe çorbayla başlamak toplam kalori alımınızı azaltabilir ama doğru çorbayı tercih ettiğinizden emin olun.
Yemek sırasında sadece yediklerinizin değil, içtiklerinizin kalorisi de önemli. Şeker içeren içecekler, meyve suları ve kremalı kahveler ekstradan kalori almanıza neden olur. Şekersiz içilen çay, kahve, bitki çayları, su ve maden suyu ise kalorisiz seçimler arasındadır.
Sebze yemeği veya ana yemek gibi bir seçiminiz varsa, özellikle susuz şekilde yemeye özen gösterin. Yemeklerin yağı genelde suyunda kalıyor ve dışarda yediğimiz yemeklerde hangi yağdan ne kadar konulduğu konusunda emin olamıyoruz.
Pilav ve makarna gibi karbonhidrat grubu besinlerde ‘az’ isteyin. Unutmayın göz, mideden büyük ve tabağınıza ne kadar alırsanız, o kadar yersiniz.
Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, patates kızartması/püresi gibi yan yemekleri,
ızgara sebze veya salatayla değiştirin.