Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

DOĞRU BESLENMEYLE ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIN
Masa başında çalışırken, evde iş yaparken ya da arkadaşlarınızla sohbet ederken, hiç o anda orada olmadığınızı hissettiğiniz oldu mu? Aslında yeterince odaklanamadığımızda, hem o anın keyfini çıkaramıyor hem de yaptığımız işlerin verimini azaltıyoruz. Peki odaklanmak ve zihinsel performansı yönetmek için beslenmemizde dikkat edebileceğimiz noktalar var mı?
Aslında doğru mineral ve vitaminleri içeren besinler, doğru zamanda tüketildiği takdirde odaklanma yeteneğini güçlendirir. Zihinsel performansı destekleyen besinler, algı yeteneğimizi, hızlı düşünme-karar verme becerilerimizi, hafıza ve dikkatimizi güçlendirir.

Haberin Devamı

Omega 3 ve antioksidan
Örneğin, omega 3 açısından zengin olan yağlı balıklar, birer ‘beyin besini’ olarak adlandırılabilir. Somon balığı hafızayı ve mental performansı güçlendirmek, performansı artırmak gibi etkileri olan omega 3’ün iyi kaynakları arasındadır. Haftada en az 2-3 kez balık tercihinde bulunmayı ihmal etmeyin. Balık sevmiyorsanız, ceviz ve omega 3 tüketin veya destek ürün kullanabilirsiniz.
Zihinsel performans için vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin meyveleri de unutmamak gerekir. Çilek, kivi, böğürtlen gibi renkli ve antioksidandan zengin meyveler, hafızayı güçlendirici etki gösterirler. Hafızayı güçlendirici etkilerinin yanı sıra alzheimer ve parkinson gibi yaşa bağlı hastalıklara karşı da koruyucudurlar.

DOĞRU BESLENMEYLE ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIN
Kış aylarının antioksidan deposu meyvesi narla bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, bilişsel performansınızın da artmasını sağlar.
Ayrıca zeytin polifenolleri önemli bir antioksidan olup, beyin hücrelerinin sağ kalmasını destekliyor. Bu değerli polifenolü gıda takviyelerinden de almak mümkün.

Yağlı tohum ve B vitamini
Doğal kaynaklardan yağlı tohumlar, genellikle vücudun ihtiyacı olan protein ve elzem yağ asitlerinin iyi kaynakları arasındadır. Ayrıca aminoasit, antioksidan ve E vitamini açısından da zenginlerdir.
Bu da gün boyunca çalışırken beyin performansınızı ve verimliliği artırır.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalar, yağlı tohumlarda bulunan vitaminlerin daha yüksek beyin fonksiyonlarına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bitter çikolata, içerdiği antioksidanlar sayesinde beyin gücünü geliştiren besinlerden. Elbette porsiyonuna dikkat ederek tüketmek önemli.

DOĞRU BESLENMEYLE ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIN
Bunların yanı sıra B grubu vitaminleri eksikliğinde, yorgunluk, baş ağrısı ve depresyon gibi yan etkileri olabiliyor. B vitaminleri beyin fonksiyonları için önemli ve merkezi sinir sisteminin etkin işleyişiyle, yakından ilişkilidir. Çünkü; beyne aktif taşınırlar, beyinde kana kıyasla 4-5 kat yüksek konsantrasyonda bulunurlar ve zihinsel performansı yerinde desteklerler. Özellikle B5 vitamini, zihinsel performansla yakından ilişkilidir. Konsantrasyon, öğrenme, hafıza, sebep-sonuç ilişkisi kurma gibi zihinsel performans bileşenleriyle sağlık ilişkisi gösterdiği kabul edilmiştir. B vitamini bakımından zengin kırmızı et, karaciğer, yumurta, tavuk, tahıllar, baklagiller ve kuruyemişler gibi besinlerden destek almakta fayda var.
Öte yandan ginseng de zihinsel performansın destekçisidir. Bu desteği almanın en etkin yollarından bir tanesiyse takviye gıdalara başvurmak. Doktor kontrolünün ardından, kişiye özel uygun dozlarda, takviye edici gıdalarla alınan ginsengin merkezi sinir sistemi üzerinde zihinsel ve fiziksel aktiviteleri kolaylaştırıcı etkileri bulunuyor. Yorgunluğu azalttığı, fiziksel ve zihinsel kapasiteyi arttırdığı, hafızayı güçlendirdiği araştırmalarla kanıtlandı.