Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sosyal medya üzerinden anne ve anne adaylarından gelen soruları yanıtladım. İşte hamilelik öncesi kilonuza dönmeniz için tüyorlar ve merak edilenler...

Hamilelik ve emzirme dönemi kadınlar için hem özel, hem de çok önemli. Bu hassasiyeti çok yoğun yaşayan tüm anne ve anne adayları sosyal medya hesaplarımdan en çok soru soran grubun içinde yer alıyor.
Merak edilenler genelde şöyle:
* Hamilelikte aşırı kilo almadan bebeğimi nasıl sağlıkla dünyaya getirebilirim?
* Hamilelikte aldığım kiloları emzirme döneminde hangi hızda vermeliyim?
* Sütümü artıran ve beni yağlandırmayan beslenme modeli nasıl olmalı?
* Doğum kilolarımdan kurtulamadım ben böyle mi cağım?

Anne sütü hem sizin hem de bebeğiniz için en ideal besin kaynağı. Emzirmeyle doğum sonrası süreçte annenin iyileşme hızı artar, ayrıca emizirirken harcanan kalori, kilo vermeye destekçi. Bu süreçte anneler günlük kalori alımlarını hamilelik öncesi ihtiyaçları üzerinden w300 - 500 kalori artırmalı. Sakın üzülmeyin siz süt verdiğiniz sürece yağlarınız kolayca enerji olacak çünkü 1 ml. süt salınımı için vücudunuz yaklaşık yedi kalori harcıyor.
İşte bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamak için süt üretirken, aynı zamanda hamilelik öncesi kilonuza dönmenize yardımcı olacak beş kural.
1. Dengeli beslenin ve belli aralıklarla atıştırın. Yeni doğanlar ge- nelde birkaç saatlik aralıklarla beslenir, bu da vücudunuzun süt üretmek için aynı sıklıkla enerji ürettiği anlamına gelir.
2. Bol su için. Su anne sütünün önemli bölümünü oluşturur ve metabolik sürecin önemli bir parçası. Temel kural günde en az 10 - 12 bardak su ya da her emzirmenin ardından başka bir sağlıklı içecek tüketmek. Şekersiz komposto ve hoşaf, çorbalar, bitki çayları, ayran iyi sıvı kaynakları.
3. Açlık sinyalleri vücudun enerjiye ihtiyaç duyduğunun göstergesi. Kısa süre önce beslenmiş olsanız da bu açlık sinyallerini ihmal etmeyin ve yemeyi ertelemeyin. Vücut karbonhidratları çok çabuk yakacağı için tokluk hissini devam ettirmek amacıyla protein ya da karbonhidratla birlikte fındık, ceviz, badem, zeytinyağı gibi sağlıklı yağları almayı unutmayın.
4. Kiloları dokuz aylık bir süreçte aldığınız için yine çok yavaş bir şekilde vermeniz gerektiğini unutmayın. Daha hızlı kilo vermek için sizi zorlayacak yollar denemeyin. Onun yerine, diyet yapmanıza ya da açlık hissine maruz kalmadan zayıflamanıza yardımcı sağlıklı beslenme düzeni oluşturun ve spor yapma alışkanlığı edinin.
5. Spor yapıyorsanız, fiziksel gücünüzü kullandığınız işte çalışıyorsanız ya da gününüzü çocuklarınızın arkasından koşarak ve ev işleriyle geçiriyorsanız, daha çok kaloriye ihtiyacınız var. Kendinizde yavaş ve düzenli bir kilo kaybı gözlemleyemiyorsanız ve hamilelikte yediğinizden daha fazla yiyor, üstelik spor da yapıyorsanız ve aktifseniz, programınıza birkaç yüz fazla kalori içeren ve besleyicilik bakımından zengin olan besinler ekleyin ve vücudunuzun buna nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.

Haberin Devamı

Kilo verme hızınızı öncesiyle kıyaslarken dikkat!

Haberin Devamı

Hamilelik öncesi kilonuza dönmek istiyorsanız, vücudunuzun bu duruma uyum sağlayamama ihtimalini de unutmayın. Hamilelikten önce de kilo vermekte zorluk yaşamışsanız, büyük ihtimalle hem alınan ek kiloları vermekte hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı sütü üretmekte zorlanırsınız. Kilo vermeye odaklanmaktansa, hamilelik öncesi kilonuzu hedefleyin ve kas gücünü artırmaya odaklanın. Gelişen kaslar metabolizmanızı hareketlendirecek.